Na prekrasnom planinskom kraju pokraj Salzburga prije mjesec dana otvoren je hotel Dachsteinkönig, investicija vrijedna 50 milijuna eura, projekt koji potpisuje arhitektica zagrebačkih korijena Ariana Grüll, koja živi u Austriji i voditeljica je odjela hotelskih projekata u renomiranom austrijskom arhitektonskom studiju Arkan Zeytinoglu.
Hotel u kategoriji četiri plus zvjezdica, koji je najavljivan kao vodeći obiteljski hotel i resort, izgleda na prvu kao austrijsko selo. Nalazi se u području Gosau, u podnožju glečera Dachsteina i uz prekrasna jezera, a čitava je regija pod zaštitom UNESCO-a.
SEOSKA GRADNJA
- Kako je hotel u zoni koja je pod UNESCO-om, došli smo na ideju da se hotelski kompleks dužine 200 metara koncipira tako da postane svojom strukturom dio sela Gosau i uklopi se u okoliš. Sobe u hotelu vizualno su tako grupirane da izvana stvaraju sliku seoske gradnje naselja - kaže nam Ariana Grüll, arhitektica koja je stručnjak upravo za tematiku hotela.
Uz novi hotel Dachsteinkönig, ona i studio Arkan Zeytinoglu potpisuju i niz hotela u Hrvatskoj, kao što je redizajn hotela Ivana i Jure u Solarisu, projekt hotel Royal u Opatiji te niz hotelskih objekata u Austriji. Još je prije desetak godina projektirala moderni hotel u skijalištu Nassfeld, hotel Carinzia te prije dvije godine otvoren Falkensteiner hotel u Schladmingu. Za studio u kojem radi uredila je i interijer hotela sa 150 soba i wellness centrom u Bad Waltersdorfu pokraj Beča te je projektirala i vodila obnovu i rekonstrukciju hotela u Franzensbadu u Češkoj.
- Ne radim samo klasično projektiranje, zapravo se bavim razvojem projekta koji podrazumijeva i izradu urbanističkog plana, visokogradnju, idejno rješenje, izvedbu, uređenje interijera - kaže Ariana Grüll, koja je nakon diplome na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu 1990. godine otišla u Beč na usavršavanje i ondje ostala.
PROGRAM ZA DJECU
Hotel Dachsteinkönig ima 105 prostranih soba veličine oko 45 četvornih metara s odvojenom sobom za djecu. Uz glavni hotel nalazi se 12 apartmana za individualne goste, svaki za do 8 osoba koje prati servis hotela. U prizemlju hotela je lobby, kao i prostor za niz radionica, primjerice za radionicu satova, radionicu obrade kože i izrade cipela, radionica svijet mašte i slično. Prizemlje je tako formirano da se u svim smjerovima otvara. Baza objedinjuje sve javne prostore, kao što su lobby, restorani, dječji i svijet za odrasle, saune i wellness.
Restoran je tematiziran u više odjela, a tu je i poseban restoran za djecu.Hotel ima i mliječni bar, vinoteku, beauty centar sa 13 kabina, sauna centar s pet sauna, tri sobe za relaksaciju, kao i veliki unutrašnji i vanjski bazen te dječji bazen. Ipak, posebna je atrakcija 100-metarski tobogan koji počinje u visini trećeg kata i završava u bazenima te je čitav iznutra osvijetljen.
- Tobogan sadrži dva ‘trihtera’ koja ubrzavaju tempo. Hotel, kojeg se može zvati i dječjim hotelom, sadrži kazalište za 200 djece, veliku dvoranu za nogomet te dječji svjet veličine 1000 četvornih metara koji je grupiran prema dobi i nudi brigu kvalificiranog osoblja - govori Ariana Grüll. Javni prostori hotela površinski su duplo planirani da bi se uz ponudu za djecu dobio i prostor za potpunu relaksaciju roditelja.
- Koncept je zamišljen tako da roditelji imaju mogućnost, ako to žele, predati djecu već od najranije dobi iskusnom osoblju uz sigurnost da program koji se nudi zadovoljava potrebe djece. A oni mogu potpuno uživati u ponudi koja je za njih predviđena, kao što je zona sauna veličine 1200 četvornih metara, program joge, fitness centar i niz drugih sadržaja. Pista za skijanje nalazi se pred hotelom, tako da se djeca u hotelu preuzimaju i vode na skijaške terene, a za najmlađe je na livadi uz hotel predviđena mala skijaška staza s vučnicom - opisuje arhitektica.
U uređenju hotela i soba pazilo se da reflektira prirodu okoliša. Korišteni su prirodni autentični materijali s grubim površinama kao što je hrast, smreka, prirodni kamen i drugo. Budući da se i u Hrvatskoj otvorilo nekoliko atraktivnih dječjih hotela, arhitekticu pitamo odakle popularnost takve ponude.
- Društvo se promijenilo, supruga i suprug rade, živimo u vremenu strahovitog tempa. Roditelji i djeca u hektičnoj su svakodnevici, neprestano u rješavanju svakodnevnih problema i zadataka. Novi dječji hoteli pokušavaju obitelji dati idealizirani program pun odmora i harmonije koji svakom članu omogućuje natakanje potrebnom novom energijom - smatra Ariana Grüll.
GOST SUTRAŠNJICE
Arhitektica u Beču vodi u studiju Arkana Zeytinoglua projekte za dva nova hotela, hotel Post u 1. bezirku sa 180 soba te projekt hotela Kummer, butik hotela u 6. bezirku na Mariahilferstrasse. Hotel Kummer će na krovu imati golemu staklenu kupolu i otvorit će se 2020. godine.
No, Ariana Grüll sa studijem Arkan Zeytinoglu radi i na hrvatskoj obali, prije svega za grupu Falkensteiner, za njih su izradili detaljni plan uređenja Borika. Surađuju s Ugo grupom te su autori redizajna hotela Ivan i Jure u Solarisu, projekta Hotel Royal u Opatiji, kao i redizajna soba u hotelu Millenium u Opatiji.
Opisuje nam svoj dolazak u Beč, u kojem sad živi s obitelji.
- Nakon studija arhitekture u Zagrebu otišla sam u Beč kako bih dobila novo iskustvo i, evo, sad sam već više od dvadeset godina tu. Moj je suprug Werner Grüll iz Beča - kaže ona.
Ariana Grüll potječe iz stare zagrebačke obitelji. Njezina je mama Marija Seitz Mišić Pažin, a otac Željko Mišić Pažin. Tata i mama te njezin stariji brat Hrvoje Mišić Pažin su arhitekti pa je od malena upoznala sve prednosti i mane tog zvanja. Njezin tata Željko bio je jedan od suradnika arhitekta Marijana Haberlea na projektu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Željko Mišić Pažin radio je u Zavodu za izgradnju grada Zagreba, a majka je bila projektantica u studiju Plan.
Ariana je odrasla u Zvonimirovoj ulici, gdje njezini roditelji i danas stanuju. U Zagreb svrati skoro svaka dva mjeseca, posjetiti roditelje, brata i prijatelje.
Vraćamo se na njezinu temu, hotele. Zanima nas, prema njezinu bogatom iskustvu, u kakvom se hotelu gost najbolje osjeća.
- Gost sutrašnjice je ležeran, samouvjeren, polaže veliku pažnju na uslugu, okrenut je zdravoj prehrani, dinamičan je i živi brzim tempom. Traži od hotela da mu pruži osjećaj ‘home away’, što znači da hotel mora biti kao neki njegov usputni dom. Nužno je i poštovati kontekst i socijalan milje gdje se hotel nalazi - objašnjava ona.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....