Utočište urbanog boema

Cilj Janka Ivaniša bio je osmisliti ugodan životni prostor
Profil
Vlasnik:
Janko Ivaniš
Interijer:
arhitektica Višnja Ožanić, vlasnikova majka
Info:
stan površine 70 kvadrata u potkrovlju kuće u Zagrebu koju je sagradio Gustav Adolf Weller 1911.

Uživam u svakom detalju svojeg stana. Kad radim ili dok sam učio tijekom poslijediplomskog studija odlično sam se osjećao u svojoj radnoj sobi te sam zadatke svladavao s lakoćom. U spavaću sobu liježem umoran, a ustajem odmoran i pun energije. Svi koji dođu u posjet kažu da se dobro osjećaju i u dnevnom boravku i u blagovaonici.

Na galeriji se pak provode trenuci meditacije i opuštanja – kaže PR manadžer Janko Ivaniš, odgovarajući na pitanje koji mu je omiljeni dio doma. I zaista, teško je izdvojiti jedan dio njegova specifičnog potkrovlja u centru Zagreba. Neočekivan i potpuno drukčiji stan čiju adaptaciju potpisuje vlasnikova majka, arhitektica Višnja Ožanic, uz pokoju njegovu sugestiju, nalazi se u zgradi koju je sagradio Gustav Adolf Weller 1911. godine.

U kakvom je stanju stan bio najbolje opisuje što je sve adaptacija podrazumijevala: rušenje pregradnih zidova i spuštenih stropova, ugradnju izolacije, zamjenu svih instalacija, uređenje kuhinje i kupaonice, ugradnju centralnog grijanja, probijanje krovnih prozora, saniranje podova… A konačni rezultat? Svijetao stan površine 70 kvadrata u kojem, kao i u većini donjogradskih potkrovlja, dominiraju drvene grede, a samo uređenje opisali bismo kao boemski retro koji koketira s modernim vidljivim u pojedinim elementima.

Predvorje i ulaz u stan Janko je samostalno uredio postavivši više stalaka i lonaca za ukrasno bilje. Dnevni boravak je povezan s blagovaonicom i kuhinjom u kojima prevladava parket od jasena vrlo svijetle nijanse, dok poseban dio stana čini galerija na kojoj je smještena vlasnikova stručna literatura, kao i sezonska garderoba. Osim obilja dnevnog svjetla, u stanu je većina rasvjete izvedena s nekoliko sustava spot-light žarulja te nekoliko stropnih svjetiljki.

Namještaja nema mnogo. Stol, stolci i komoda u kuhinji su kupljeni, kao i trosjed u dnevnoj sobi. U spavaćoj sobi novi je ugradbeni ormar, a ormari za knjige i stol u radnoj sobi dopremljeni su iz Jankove momačke sobe. Kuhinja je posve nova i konstruirana je u dva odvojena dijela. U jednom su dijelu radna površina, ugradbeni štednjak i pećnica, elementi za posuđe te hladnjak, a u drugom perilica posuđa i sudoper ispred kojeg je perzijski prostirač.

Svi elementi nalaze se ispod radne površine – nema gornjih elemenata, osim jedne police sa začinima iznad radne površine u dijelu pokraj štednjaka. Fronte su napravljene od medijapana visokog sjaja, a na zidu su gips-ploče obojane Dulux perivim bojama. Za kuhinju se veže i par neuobičajenosti – nema nape jer se cijeli stan može brzo provjetriti, kao ni mikrovalne pećnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:42