Tres chic

Uređenje na svjetskoj razini: Stan u Splitu za mladu vlasnicu koja želi nešto potpuno atipično

 KATE ŠEVO
Mlada dizajnerica Petra Antunović potpisuje projekt interijera stana površine 95 kvadrata u Splitu

Biti u pravo vrijeme na pravom mjestu ipak ima nekakvo značenje. Barem za mladu dizajnericu interijera Petru Antunović iz studija Enami interior design. Naime, dok je postavljala posljednje detalje u jednom butiku odjeće koji je uređivala u Splitu, ušetala je gospođa u želji da pogleda ponudu. No, kad je shvatila da Petra zapravo uređuje interijer, zainteresirala se u želji da ju angažira u uređenju vlastita stana, također u Splitu. Sve je, prepričava nam dizajnerica, bilo vrlo spontano i simpatično.

image
KATE ŠEVO

- Riječ je o stanu površine 95 kvadrata, a namijenjen je za višečlanu obitelj. Vlasnica mi je u razgovoru rekla da definitivno ne želi nešto obično, već otkačeno i drugačije, ali, naravno, s mjerom, kao i to da joj uređenje vremenom ne dosadi - kaže Petra, dodajući kako joj je klijentica također naglasila da su joj omiljene boje plava i pastelnoroza. Vodeći se tim smjernicama, za sve ostalo imala je kompletno odriješene ruke i potpuno povjerenje vlasnice, koja je rado sudjelovala u procesu.

image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO

Bez grubih radova

- Moje ideje nastajale su u trenutku prvog sastanka, kad sam se upoznavala sa željama svoje klijentice. Još tijekom razgovora u mojoj se glavi već stvorila slika smjera u kojem idemo, i dojma koji želimo postići na kraju. Definitivno nešto drugačije i svjetski. Atipično, ali prihvatljivo i funkcionalno - kaže Petra.

Budući da se stan nalazi u novogradnji, nisu bili potrebni grubi radovi u vidu rušenja, ali kompletno su promijenjene podne obloge, keramika u kupaonici i toaleta te dio instalacija, a izmijenjen je i raspored dnevnog boravka te spavaćih soba.

image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO

U ulaznom dijelu nalazi se kamena konzola koja je rađena prema narudžbi.

- Strojno su se izrađivali prvo stupovi, a zatim i ploča koja je naslonjena na njih. Bravar je izradio metalne obruče i traku te ih obojio u zlatnu boju kako bismo popunili cijelu konzolu i postigli što moćniji dojam - kaže Petra, dodajući kako se duž svih prostorija proteže parket u ribljoj kosti, koji je jedan vječni klasik, bezvremenski i vječno moderan.

image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO

Prevladavaju neutralni tonovi, akcentirani željenim plavim i roza nijansama. U kuhinji i blagovaonici to su plavi stolci, koji dolaze do izražaja u kombinaciji s bijelim kuhinjskim elementima

image

U boravku se ističu razigrane tapete Fornasetti, a sve zidove krase slike koje su rađene baš za ovaj stan

KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO

Dizajnerski namještaj

Na ulazni dio nastavlja se dnevna zona s kuhinjom, blagovaonicom i boravkom, a cijelim prostorom prevladavaju neutralni tonovi, akcentirani željenim plavim i roza nijansama. U kuhinji i blagovaonici to su plavi stolci, koji dolaze do izražaja u kombinaciji s bijelim kuhinjskim elementima, a samim time blagovaonski dio vizualno djeluje veće.

U dnevnom dijelu ističu se Fornasetti tapete, koje daju taj otkačeni i razigrani detalj, dok se od dizajnerskih komada može uočiti Saba fotelja i Miniforms komoda.

- Većina namještaja je dizajnerska, što je stanu definitivno dalo dašak glamura - kaže dizajnerica.

Osim tapeta, zidovi su prepuni slikama koje su rađene ciljano za taj prostor, a upotpunjuju cijelu priču.

image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO
image

Za kamenu konzolu prvo su se strojno izrađivali stupovi, a zatim i ploča koja je naslonjena na njih. Bravar je izradio metalne obruče i traku te ih obojio u zlatnu boju za što moćniji dojam

KATE ŠEVO

Ukupno su tri spavaće sobe, uređene prema dobi svakog ukućana, a već pri ulazu u svaku od njih može se pretpostaviti kome je namijenjena.

- To je zbog izražajnog identiteta koji sam stvorila u svakoj sobi, a što je općenito ključno u uređenju interijera.

Svaka spavaća soba priča je za sebe, koja donosi novu dozu interijerske inspiracije - kaže, dodajući kako su sobe bojane u neutralne nijanse, koje su kombinirane s bojama komode, radnog stola i ormara, tako da svaka dobije profinjenu notu.

U kupaonici i toaletu se, pak, poigrala kombinacijom više vrsta keramike, njihovim dimenzijama i bojama, kako bi se postigao što bolji dojam pri samom ulasku.

Na pitanje koji se stil uređenja općenito želio postići, Petra kaže da u svojem radu nikad ne teži jednom stilu, jer voli eksperimentirati i kombinirati više stilova te istodobno pronaći balans među njima.

image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO

Svaka spavaća soba priča je za sebe, a već na ulasku može se pretpostaviti kome su namijenjene. Dizajnerica je u svakoj od njih stvorila izražajni identitet, što općenito smatra ključnim u uređenju interijera

image
KATE ŠEVO

Igra u prostoru

- To nikako nije jednostavno. Tanka je linija između savršeno pogođenog balansa i potpunog debakla, na koji ljudi dosta loše reagiraju. Upravo zbog toga, a i kako bi izbjegli stres zbog mogućeg lošeg rezultata, mnogi se drže ziheraških rješenja, koja za mene nisu opcija. Mora biti malo odmaka, morate dati svoj potpis i time se vodim - kaže.

image
KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO
image

U prostoru je kombinirana klasika s modernim, ali i retro elementima te chic detaljima. Dizajnerica ističe da u radu nikad ne teži samo jednom stilu uređenja, nego traži balans između više njih

KATE ŠEVO
image
KATE ŠEVO

U ovom stanu, dodaje, kombinirana je klasika s modernim, ali i retro elementima i chic detaljima.

- Bazični dijelovi su u neutralnim, zemljanim tonovima koji su odlična baza za daljnju "igru" u prostoru. Cijeli interijer prožet je pomno osmišljenim detaljima, materijalima i bojama, naizgled puno toga u tako dobrom odnosu, gdje vam je na samome ulazu jasno da niste ušli u jedan običan, dosadan i tipičan stan. Naprotiv, prvim korakom shvatite da ste ušli u jednu drugu dimenziju interijera, gdje ne znate jeste li još uvijek u Splitu ili nekoj svjetskoj metropoli - ističe.

Više o radu dizajnerice Petre Antunović možete pronaći na design-enami.hr i Instagram profilu @interior design enami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:01