DIVAN STAN

Uređenje koje ruši sve predrasude: Kako je garaža od 70 kvadrata postala predivan stan

 ADRIA GOULA PHOTO/
Arhitekt je iskoristio sve što je pronašao u prostoru, od starih drvenih dasaka do vreća od jute te svemu dao novu namjenu

Danas idemo do Barcelone u jedan pomalo nevjerojatan stan. Ako površno preletite kroz fotografije možda će vam se na prvu učiniti kako se radi o stanu u potkrovlju neke stare zgrade, ali to nije ni blizu istine, iako je ipak to nešto što su arhitekti htjeli postići. Naime, vjerovali ili ne u pitanju je jedna obična, nekada jako zapuštena, garaža u prizemlju stambene zgrade. Moramo priznati da smo do sada vidjeli svakakvih prenamjena garaža, ali da netko stvori nešto ovako divno od takvog jednog neprivlačnog prostora doista nešto što nas je oduševilo.

image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/

Stan se smjestio na obroncima brda Montjuica u Barceloni, u blizini Refugia 307, tunela za skloništa od bombi izgrađenih za zaštitu građana tijekom građevinskog rata što je jako dobra metafora koja se povezuje s cijelom ovom pričom. Jedan potpuno neuobičajeni prostor postaje mjesto za život, zaklon i sigurno utočište.

- U ovoj prenamjeni smo željeli stvoriti izrazito intiman prostor, jednu ljusku dobrote, ljubavi i zaštite, mjesto koje je u jednu ruku svojim izgledom možda zamrznuto u vremenu, ali također utočište za skrivanje, opuštanje i uživanje daleko o običnog života – ističu arhitekti iz studija NaBito koji potpisuju projekt.

image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/

Samo jedna etaža koja se prostire na 70 četvornih metara s izrazito visokim stropovima postala je vrhunski uređen dom s doista posebnim karakterom. S obzirom na spomenutu visinu stropova koji ostavljaju dojam hladnoće, arhitekti se prvenstveno odlučuju na sustav velikih i bogatih zavjesa koje pregrađuju prostor, ali ga ujedno i omekšavaju i čine toplijim. Kako bi se razbio taj veliki prostor dodana je i metalna galerija na kojoj je smješten prostor za spavanja, a u donjem dijelu su se našli prostori dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice te kupaonice.

- Korištenje sirovih i prirodnih materijala je konstanta u svim našim obnovama, ali u ovom slučaju je još istaknutije zbog povijesnog područja u kojem se nalazi prostor, ali i zbog samog duha mjesta. Postoji još jedna karakteristika koja je projekt učinila prizemnim i održivim, a to je korištenje recikliranog materijala i zanatska izvedba; dorada zidova, poda, krova, dekoracija, sanitarni elementi i armatura svi su izrađeni ručno u skladu s tradicijom- ističu arhitekti.

image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/
image
ADRIA GOULA PHOTO/

Većina namještaja i neke svjetiljke i elementi dekora također su ručno izrađeni i proizvedeni izravno od strane arhitekata. Cijeli stan vrvi detaljima koji impresioniraju, jednostavno je zadivljujuće da se može jedna grubost stare cigle i nehajno obojenih drvenih ploča preliti u malo umjetničko djelo i čak luksuzan prostor koji u potpunosti mijenja našu ideju o garažama.

- Kada sam prvi put ušao u to mjesto, odmah mi je bilo jasno da postoji potencijal za stvaranje nježnog skrovišta i pronašao sam puno inspiracije iz ostataka prisutnih posvuda, materijala i segmenata; pa sam to odlučio iskoristiti. Na primjer, vanjska klizna vrata i unutarnje stepenice izrađene su od čeličnog lima koji se prije koristio za skladištenje u polukatu. Stari komad bakra dao mi je ideju za slavine te neke stare drvene daske za okrugli/pravokutni kuhinjski stol. Neke vrećice od jute su poslužile su kao materijal za zavjese i kartonske kutije za ladice... Zaista sam pokušao iskoristiti što je više moguće od svega što se tamo nalazilo, koristeći se kreativnošću, prisjećajući se podrijetla prostora slažući sve s daškom različitih ugodnih tekstura dajući čarobnu atmosferu koju ovaj projekt zaslužuju – zaključuje Bebo Ferlito vodeći arhitekt na ovom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 05:11