DOM OD 140 KVADRATA

U Koprivnu kod Splita sagradili modernu kuću s vrtom i nisu požalili: ‘Za isti novac mogli smo dobiti tek jednosobni stan u centru‘

 Hrvoje Marinović
Projekt predstavlja svojevrsni spomenik prijateljstvu između arhitekta Hrvoja Marinovića i naručitelja Tonija Tomića

"Kuća pokraj grada" simbolični je naziv projekta obiteljske kuće u Koprivnu kod Splita koja je dovršena ovoga ljeta, a koju je za četveročlanu obitelj Tomić projektirao arhitekt Hrvoje Marinović.

- Ovaj volumenom mali, ali za nas veliki projekt svojevrstan je spomenik jednom starom prijateljstvu i zajedničkom burnom odrastanju u betonskoj "šumi Striborovoj" splitskog naselja Spinut. Obojici i svojevrstan poklon za navršene "okrugle" godine - kaže sa smiješkom arhitekt Hrvoje Marinović.

image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image

Vlasnik Toni Tomić i arhitekt Hrvoje Marinović

Hrvoje Marinović

Dodaje kako je kuća, namijenjena za supružnike Tonija i Jelenu, njihove kćeri Luciju i mlađu Martu te ljubimicu Stelu, zamišljena kroz nekoliko čistih, bijelih volumena oštrih rubova i ravnih linija, koji se međusobno prožimaju postavljeni na ravnu horizontalnu popločanu plohu, asocirajući na skulpturu postavljenu na kameni postament.

- Volumeni su izbalansirani, uravnoteženi, tako da ne dominira ni jedan likovni autoritet smjera. Vertikalnost kompozicije naznačuje uspravno postavljeni kutni stakleni prorez bočnog volumena u kojem je organizirano unutarnje stubište, dok je horizontalnost naglašena tankom crnom linijom koja kutni prozor s ostalim prozorima prizemlja povezuje u jedan strip - opisuje arhitekt.

Dodaje kako kompozicija razvedenih volumena omogućava igru svijetla i sjene na kršu splitskog zaleđa u naselju Koprivno, što je svojevrstan hommage surovosti krša dalmatinske zagore i moderne arhitekture Splita.

image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović

U funkcionalnom smislu kuća je koncipirana kao jedna dvoetažna stambena jedinica, ukupne površine 140 kvadrata. U prizemlju je kod ulaznog prostora organizirana soba s pripadajućom kupaonicom, dok je u nastavku ulaznog prostora veliki dnevni prostor bilateralno osvijetljen preko južnih staklenih ploha i bočno preko stubišta. U produžetku dnevnog boravka velika je vanjska terasa povezana dalje s vrtom.

- S obzirom da vanjština kuće ima minimalističko oblikovane geometrije, gdje dominiraju "hladni materijali", odnosno staklo i ravne bijele plohe, u interijeru smo se odlučili upotrijebiti "kontra materijal" tako da dominira toplina drva. Masivni drveni stol centar je velikog dnevnog boravka, a kuhinja - premda i dalje dizajnirana u dosluhu s vanjskim dijelom kuće, dakle s ravnim plohama oštrih linija bez rustikalnih detalja - ipak ostavlja topao dojam doma izvedenog u drvu - opisuje arhitekt, dodajući kako je kuhinju po mjeri izvela tvrtka Tavulin iz Splita.

image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović

Internim jednokrakim stubištem iz dnevnog boravka penje se na kat gdje su organizirane tri spavaće sobe i velika kupaonica s odvojenom praonicom. Kupaonica ima direktan izlaz na terasu, tako da je osim s hodnikom koji vodi u roditeljsku sobu, povezana i s vanjskim prostorom. Hodnik na katu opremljen je velikim ormarom drvenih kliznih vratnica, dok je pod iz keramike koja imitira daske drvenog brodskog poda, kako bi doprinio postizanju željenog dojma topline u prostoru.

- Sve je u biti vrlo jednostavno, stoga je i brzo napravljeno - sve u jednoj godini, i to za vrijednost jednog jednosobnog stana u centru grada. Sada za tu vrijednost vlasnici uživaju u četverosobnom stanu s vlastitim vrtom, a tek dvadeset minuta vožnje od centra grada - zaključuje arhitekt Hrvoje Marinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:30