Riječki "bunker"

Topli obiteljski dom u Rijeci

Stan od 47 četvornih metara u kojem je gotovo sve skriveno u ormarima

Kako izgleda kada bračni par odluči uzeti stvar u svoje ruke i od derutnog stana napravi dom koji odiše toplinom i obiteljskom atmosferom? Upravo to pošlo je za rukom Maji i njezinu suprugu koji žive u Rijeci u stanu iz kojeg pogled puca na Učku i Bulevar. Maja je standardno, ženski, odabrala namještaj, a njezin suprug odradio je građevinske dijelove posla. – Sve smo radili korak po korak.

Ali ono do čega nam je bilo najviše stalo i u čemu smo uspjeli je napraviti stan koji zrači obiteljskom atmosferom i toplinom doma – priča Maja. Kako je stan veličine samo 47 četvornih metara, bilo je važno pametno iskoristiti prostor. Nije bilo nimalo jednostavno, ali Maja je odlučila napraviti od stana “bunker”, ali na pametan način, tako da sve stane, a opet da sve bude dobro skriveno u zatvorenim ormarima.

Zastori nisu zaboravljeni! Vlasnica ih namjerno nije stavila zbog divnog pogleda

– Imamo jako puno stvari. Suprug ima razne hobije koji zahtijevaju mnogo prostora. Negdje se mora stvoriti mjesto za skijašku opremu, pa za planinarenje… i vjerujte, još mnogo toga. Zapravo, cijeli život treba stati u taj prostor – nastavlja Maja. Organizacija stana je ovakva: čim se uđe, ravno se nalazi spavaća soba, s desne strane je uski hodnik i kupaonica na koju se nadovezuje kuhinja koja nema vrata.

Iz kuhinje se ulazi u dnevni boravak pa u blagovaonicu. – Imali smo dosta preinaka, tako da je balkon postao blagovaonica, a smočnica kupaonica. Sve je zahtijevalo dosta truda jer zgrada je sagrađena 1961. godine i nije se baš previše ulagalo, stoga je moj zadatak bio napraviti prostor u kojem se vidi da netko živi – kaže Maja.

U spavaćoj sobi ugradili su ogroman kutni ugradbeni ormar, a uz krevet je i radni kutak s računalom. Kuhinja je bijela i pomalo retro, ali savršeno je funkcionalna jer je u maleni prostor uspješno stalo sve što je potrebno. – Dnevna soba je velika 11 m2, rekla bih da je boravak mali, ali funkcionalan. Sastoji se od dvosjeda, stolića, jedne više i jedne niže komode.

Tu su i šiber vrata, a sva aparatura je sakrivena – priča Maja. Kupaonica je uska, ali je uspješno ugrađen četverokrilni ormar i također je sve posloženo tako da je zatvoreno i da se ne stvori osjećaj prenatrpanosti. Oko rasvjete su se posebno potrudili, tako da stan ima podnu rasvjetu. Naravno, postavljeni su i lusteri, u kuhinji su halogene lampe, a za estetiku su se pobrinule podne lame.

– Zavjese nisam zaboravila, već sam odlučila da ih neću stavljati. Zašto i bih kada me ionako nitko ne vidi, a imam predivan pogled. Uz zimzeleno drveće proteže se pogled na Bulevar i Učku. Sve to nalazi se samo 15 minuta od centra grada – veselo dodaje Maja koja je oduševljena kako je njezin stan u konačnici ispao. – Izuzetno zadovoljstvo mi predstavlja da smo suprug i ja sve sami odradili. To je nevjerojatan osjećaj! Nismo tražili pomoć ni arhitekata ni dizajnera interijera. Suprug je svoj dio dao kao majstor jer je sve sam napravio, a ja sam smislila idejna rješenja – kaže Maja i zaključuje kako za ugođaj doma stan treba imati neke predmete koji ocrtavaju karakter osoba koje tamo žive.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.



Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:52