Bar, klub i izložbeno mjesto

The Book Club

Kulturna revolucija na londonskom East Endu

Humor, mudrost, kulturna revolucija…tim riječima stanovnici Londona opisuju The Book Club (TBC), totalno fora mjesto na East Endu koje prije svega oduševljava svojom multifunkcionalnošću. Naime, to je prostor koji je istovremeno bar, klub i izložbeno mjesto. I praktički stalno radi – od ranih jutarnjih sati do kasno u noć.

Book Club je smješten u pomalo retuširanom viktorijanskom skladištu i proteže se na dvije etaže. Jedinstveni dizajn osmislila je Shai Akram koja je bila inspirirana interijerima njujorških barova. Prizemlje se sastoji od kantine, bara, ping-pong zone (na zidu pokraj pingpong stola su izloženi reketi za ping-pong ), lounge zone i WC-a. Cijelo prizemlje je koncipirano kao prozračni, open-space prostor s dominantnim izložbenim karakterom. Kako bi se zadržao djelić duha autentičnog prostora, sačuvani su zidovi od cigle bivšeg viktorijanskog skladišta koji sada uglavnom služe kao izložbeni zidovi, a Shai Akram se dosjetila genijalnog interijerskog detalja kako bi omogućila korisnicima i posjetiteljima da vide kroz širinu untrašnjosti, tj. da imaju mogućnost komunikacije s drugima bez obzira u kojem dijelu prizemlja se nalazili.

To je postigla velikim krugovima u zidovima koji omogućuju da se iz jednog dijela vidi u druge. Time je, kaže, postignuta intimnost i bliskost, što po njezinom mišljenju nedostaje današnjim javnim prostorima. Originalni detalj u The Book Clubu su i električne instalacije koje su pretvorene u stropnu rasvjetu te su interijeru dale snažan karakter. Kako bi prostor dobio na dimanici, odlučeno je da svi stolci i stolovi budu drugačiji, a posjetitelji mogu osim na stolce sjesti i na zanimljive fotelje te klupice. Što se tiče podzemne razine, ona se sastoji od područja za čitanje knjiga, garderobe, bazen sobe, bara i WC-a.

Podzemna razina je puno ugodnija i intimnija od prizemlja, a kako joj je glavni cilj opustiti maksimalno posjetitelje na strop je postavljena zanimljiva instalacija od žarulja koja stvara dojam udobnog oblaka pa svi vole dugo gledati u nju jer ih odmara. Na ovoj etaži zidovi od cigla su obojani u bijelo (kako bi se uljepšao podrumski štih), a strop je obojan u tamno sive nijanse koje stvaraju dojam da je viši. Sve u svemu, The Book Club je postao središte društvenih aktivnosti svih koji vole umjetnost. Ne sumnjamo da je tome pridonio i ovako dobro interijerski osmišljen prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:59