Dubrovnik

Tema Arhitektura i mediji izazvala je polemiku panelista, na Danima arhitekata 6.0

 Tom Dubravec/ CROPIX
U Dubrovniku se okupilo gotovo 500 sudionika, dok je njih 130 Dane pratilo online putem

Nedavno održani Dani arhitekata 6.0 centralno su mjesto na kojem se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj, europskom gospodarskom prostoru, pa i šire. Ove Dane Hrvatska komora arhitekata organizirala je u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata s nastojanjem objedinjavanja struke i tema važnih za struku.

Otvaranje je održano u nagrađenom Studentskom domu Akademis u Dubrovniku autora Tina Svena Franića, Ane Martinčić Vareško i Vanje Ristera.

image

Panel diskusija na temu Arhitektura i mediji. Na fotografiji: Danijela Trbović, Andrija Rusan, Ivan Dorotić, Zoran Vitas i Korana Sutlić

Tom Dubravec/ CROPIX

Zanimljiva izlaganja su imali Iva Letilović i Igor Pedišić iz zadarskog ureda Letilović Pedišić, koji su predstavili rekonstrukciju Providurove i Kneževe palače u Zadru, te Mia Roth i Tonči Čerina iz ureda roth i čerina o zadnjoj realizaciji interpretacijskog centra u Osekovu te trima osmatračnicama u Lonjskom polju.

Posljednji je tematski blok, "Drugi o arhitekturi", potaknuo velik interes i raspravu sudionika i gostiju na dva panela, "Mediji i arhitektura" te "Lokalna zajednica i arhitektura". U panel raspravi na temu "Arhitektura i mediji", koju je moderirala Daniela Trbović, sudjelovali su naša kolegica Korana Sutlić, novinarka Jutarnjeg lista čije je uže područje rada upravo prostorna problematika i arhitektura, zatim Andrija Rusan, arhitekt, direktor i vlasnik Oris Kuće arhitekture, te Ivan Dorotić, arhitekt, fotograf i urednik portala Vizkultura.

U svom završnom obraćanju Rajka Bunjevac istaknula je da se potvrdilo da struka mora raditi zajedno, ali i surađivati s izvršnom vlasti na svim razinama zbog unapređenja prakse javnih arhitektonskih natječaja u hrvatskim gradovima. Primjer izgradnje studentskog doma u Dubrovniku pokazuje koliko je važna suradnja gradske vlasti i arhitekata u unapređenju postojeće prakse i poticanju kvalitetne arhitekture. Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje naglasio je važnost rada na kvaliteti i izmjenama zakonodavnih okvira, kao primjerice na Zakonu o gradnji, Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o javnoj nabavi. Jedna od ključnih procedura za jačanje autorske kvalitete je, između ostalog, provedba i javljanje struke na javne arhitektonsko-urbanističke natječaje te kontinuirani rad na svim ostalim profesionalnim vještinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 05:42