NEŠTO MALO DRUGAČIJE

Tamne boje, ali ne i mračan stan: Prostor koji slavi trendove koje ćemo gledati u 2022.

 APS Concept
Zahvaljujući pametnom odabiru palete boja, stan nije preplavljen tamnim bojama već izgleda skladno, pruža toplinu i različitost

Ako ste zaljubljenik u arhitekturu i dizajn vjerojatno ste već dosada pročitali nekoliko članka koji predviđaju što nas očekuje u ovoj godini kada je u pitanju uređenje doma. Koliko smo mi mogli zaključiti promjene su velike i donese nam puno zanimljivih stvari. Neke sitnice koje se izdvajaju su naglasci u crnoj boji i zakrivljeni, valoviti volumeni kao i zaobljene površine, u našoj mašti to izgleda dosta konfuzno pa smo se dali u potragu za konkretnim primjerom.

image
APS Concept
image
APS Concept
image
APS Concept

Umjesto odabira svijetlih boja, vlasnik ovog zanimljivog stana uputio je zahtjev studiju APS Concept da mu osmisle što tamniji stan koji je u mogućnosti ostaviti dojam prozračnosti. Iako ovaj zahtjev na prvu može zvučati pomalo apsurdno, APS Concept je uspio stvoriti skladan životni prostor po zahtjevima kako bi zadovoljio vlasnika. Volite li i vi tamne boje, nećete moći odvojiti pogled od uređenja ovog stana.

image
APS Concept
image
APS Concept
image
APS Concept

Arhitekti objašnjavaju kako su vlasnici izričito tražili „crni stan”, drugačiji, i što je najvažnije, onaj koji može odoljeti prolasku vremena i trendova. S takvim zahtjevima tim arhitekata odlučio je maksimalno ograničiti šarene boje. Umjesto toga, odabrali su neutralne boje poput crne, bijele i sive kako bi dovršili radove prema željama vlasnika.

image
APS Concept
image
APS Concept

- U malom stanu, ako koristite previše tamnih i hladnih boja, teško ćete izbjeći osjećaj hladnoće i dosade – napominju arhitekti. Kako bi uravnotežili boju i povećali dojam ugodnosti u stanu, arhitekti su dodali neke detalje u interijeru s malo svjetlijim bojama kao što su zemljano zlatna, zemljano ružičasta… u kombinaciji s prirodnom svjetlošću kako bi ipak dobili i potrebnu toplinu u stanu.

image
APS Concept
image
APS Concept
image
APS Concept

Zbog izbora dominantnih tamnih boja, vrlo važnu ulogu imao je odgovarajući raspored rasvjete. Kako bi riješili problem uštede energije za dnevnu rasvjetu, arhitekti su koristili sustav velikih staklenih vrata. Ovaj sustav staklenih vrata pomaže u izadšnom dotoku prirodne svjetlosti, a također pruža divan pogled koji spaja unutarnji dio stana s okolinom.

image
APS Concept

Površina stana nije velika, pa da bi se izbjegla prenatrpanost i skučen izgled prostora dobar odabir unutarnjeg rasporeda je bio jako bitan. U osnovi, arhitekti biraju višenamjenske unutarnje sustave, udubljene zidove i klizna vrata kako bi se smanjili gubitak prostora.

image
APS Concept

Zahvaljujući pametnom odabiru palete boja, stan nije preplavljen tamnim bojama već izgleda skladno, pruža toplinu i zanimljivu različitost. Iako ostavlja dojam crnog stana kako su vlasnici i tražili, ako bolje pogledate crna boja je provučena samo kroz detalje, dok mistiku stvaraju nešto svjetlije nijanse, a živost detalji u vedrijim bojama. Osim toga, integracija zakrivljenih detalja u ovaj prostor daje mu mekoću i fluidnost poništavajući tvrdoću tamnih boja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 17:01