U POSJETU

Svečani doček Uskrsa u četveročlanoj obitelji u Biogradu na Moru

 Luka Gerlanc/Cropix
Svečani stol pun je šarenih proljetnica, ručno rađenih vijenaca od pruća, zečića i pisanica, a vlasnici planiraju i blagdanski doručak na otvorenom

Kuća četveročlane obitelji u Biogradu na Moru uvijek je tematski uređena. Sastoji se od podruma, obiteljskog stana i dva apartmana koje iznajmljuju, a s obzirom da je vlasnica Sabine velika zaljubljenica u dekoriranje interijera, gotovo svaki kutak, ovisno o blagdanu, godišnjem dobu ili nekoj drugoj prigodi, dobiva ukrasne dodatke.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Već na ulazu u kuću mogu se uočiti razni dekorativni elementi i cvijeće posloženo na drvenu stalažu. Ljeti su to, opisuje nam Sabine, vjenčići, školjke koje pronalazi na plaži, zatim svijeće u staklenim posudama ili na tacni, ukrasi u plavoj boji... U jesen i zimu motivi i bilje prigodno se mijenjaju, sve do Božića kad prevladavaju borići, kućice, kuglice, lanterne, drveni detalji... U proljeće je, pak, sve u znaku šarenila i proljetnica, baš kao i uoči Uskrsa kad postavlja gnijezda, vijence od pruća, pisanice, ukrase u obliku zečića, ovčica i slično. Za sam Uskrs za ulazna će vrata, najavljuje nam, izraditi i vjenčić od maslinovih grančica, nakon orezivanja grana.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U obiteljskom stanu površine 120 kvadrata živi sa suprugom i dvoje djece, a imaju i psa Huga te mačku Liju. Stan je smješten u visokom prizemlju, a ulazi se u prostor koncepta open space koji objedinjuje dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. Prevladavaju neutrale nijanse, namještaj u svijetlim bojama i drvu, uz detalje poput stropnih ukrasnih rozeta i zidnih štukatura.

Prilikom dekoriranja Sabine se drži prirodnih tonova i nježnih pastelnih nijansi, uz pokoji zlatni detalj. Njezine uskrsne dekoracije su, kako kaže, šarene, baš kao i proljeće

Neutralna baza

- Uvjerila sam supruga da su mi štukature potrebne u životu, a izradio ih je uz pomoć prijatelja, prema jednom internetskom tutorijalu - smije se Sabine i vodi nas u daljnji obilazak stana. U nastavku kuhinje je hodnik u obliku slova "L" iz kojeg se pristupa kupaonici, gostinjskom toaletu i spavaćim sobama. Dvije su dječje, a jedna roditeljska.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Neutralne boje i drvo su baza interijera koju, kako kaže, nadograđuje dekoracijama.

- Tako prostor može izgledati svaki put drukčije. Volim vaze, svijeće, ukrasne jastučiće i općenito tekstil, a najviše volim prirodne materijale, lan i pamuk. Tim detaljima unosim boju i strukturu u interijer - kaže Sabine koja često i sama izrađuje prigodne ukrase.

Svečani stol pun je šarenih proljetnica, ručno rađenih vijenaca od pruća, zečića i pisanica, a vlasnici planiraju i blagdanski doručak na otvorenom

Za Uskrs najviše voli dekoracije s prućem. Od njega radi različite vijence i gnijezda, kao i od sijena koje nabavlja od lokalnog poljoprivrednika. Uz njih često koristi keramičke zečiće, dekorativna kokošja i prepeličja jaja, pisanice ukrašene perjem, vaze raznih oblika i dimenzija, stalke za kolače i etažere, ubruse... Brojni se detalji uočavaju na blagovaonskom stolu koji je u nježnim bojama dekoriran s puno cvijeća i svijeća, zatim u kuhinjskom kutku gdje su drveni etažeri, drvene pisanice i vaza s tulipanima, kao i na klub stoliću u boravku. U kutu boravka smještena je velika vaza s grančicama na kojima vise dekorativna jaja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Materijali iz šume

- Iz šetnje sa psom rijetko se kad vraćam praznih ruku, usput uvijek nađem grančice, divlje voćke ili neki druge šumske plodove koje koristim za dekoraciju - kaže.

LJUSKE OD KUHANOG JAJA POSLUŽILE SU KAO MINIJATURNE VAZE U KOJE SU STAVLJENE DIVNE GIPSOFILE

Ponekad sama izradi stalak za tortu, koristeći zdjelicu i tanjur koje zalijepi. Pokazuje nam i jednu dobru ideju kako iskoristiti ljuske od kuhanog jaja. Naime, one su joj poslužile kao male vaze s cvijećem. Vidljivo je da obožava cvijeće, u ovo doba naročito tulipane, maćuhice, ranunkule, narcise, margarete, gipsofile...

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Cvijeće je kod mene neizostavno, uvijek ga imam u kući, jer s njim možemo stvoriti lijepe kontraste u prostoru. Mijenjam ga jednom tjedno, ako nemam ništa u vrtu, onda kupim svježe. Imam odličan odnos s vlasnicima lokalne cvjećarnice pa im unaprijed kažem što mi treba i što sam zamislila, a oni se potrude udovoljiti mi - kaže, dodajući da i sama sadi, najčešće lukovice.

Osim cvijeća, svijeća, etažera i dekorativnih figurica, prilikom ukrašavanja i serviranja stola često koristi ubruse. Ovaj put složila ih je u oblik maloga gnijezda i postavila na tanjure

Primjerice, sad na proljeće sadi dalije kako bi joj niknule u kasno ljeto, a u studenome sadi tulipane kako bi ciljano nikli u ovo doba godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Priznaje nam da ima nekoliko "opsesija": vaze, posuđe, ali i tekstil. Tako se na kutnoj garnituri mogu uočiti jastučnice s likom zečića, a i njih svako malo mijenja. Poslije blagdana stavit će, kaže, nešto neutralnije, proljetno.

Iako najčešće koristi postojeće dekoracije koje ima već dulje, ponekad ne može odoljeti dekorativnom predmetu u trgovini pa ga spremi za kasniju upotrebu, a ako joj neke stvari dosade, pokloni ih susjedi ili prijateljici. Ipak, kolekcija je, moglo bi se reći, pozamašna. Jedan dio skladišti ispod stepenica u podrumu, a jedan dio čuva u vitrini u dvorištu. U njemu drži posuđe koje ne koristi svaki dan, nego ga vadi za posebne prilike.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Imam božićno posuđe, ljetno posuđe, posuđe za roštilj... - nabraja sa smiješkom.

Vlasnica nam je priznala kako ima nekoliko "opsesija": vaze, posuđe i tekstil. Njih često mijenja u domu, ovisno o godišnjem dobu i blagdanu, pa tako ima ljetno posuđe i ljetne jastučnice, zimsko, Božićno... Sad je odabrala prigodne tanjure i i jastučnice s likom zečića

Za Uskrs je odabrala tanjure s likom zečića. Iz blagovaonskog prostora izlazi se u dvorište koje je, kako kaže, taman veliko da ne iziskuje prevelike napore oko održavanja, a u njemu se provodi puno vremena tijekom toplijih mjeseci. Iza kuće su sjedeće garniture, blagovaonski stol, ležaljke...

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Središnja dekoracija

Dopuste li vremenske prilike, obitelj će i ove godine imati uskrsni doručak na otvorenom.

Blagovaonski stol na otvorenom također ukrašava ljuskama od jaja u kojima su margarete i gipsofile, a postavlja ih na drvenu tacnu koja predstavlja središnju dekoraciju. Često koristi i ubruse. Ovaj put složila ih je u oblik maloga gnijezda i postavila na tanjure. Uočavaju se i zlatni zečići.

- Držim se prirodnih tonova i nježnih pastelnih nijansi, uz pokoji zlatni detalj. Moje uskrsne dekoracije su šarene, baš kao i proljeće - kaže Sabine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 08:46