Suvremena alpska kuća

Stvorena za uživanje

Smještena u Fribourgu u švicarskom Prealpsu (planinski lanac u sjeverozapadnom dijelu Alpa) ova suvremena alpska kuća sagrađena je za par koji želi boraviti u skladnoj okolini u objektu koji može primiti i 20 gostiju na kraće ili dulje vrijeme.

Arhitektonski biro Ralph Germann prihvatio je izazov i proveo neko vrijeme u okolici upijajući lokalnu arhitekturu. Inspirirani lokalnim seoskim gospodarstvima s jednostavnim oblicima i volumenima, odlučili su da i ova kuća odražava te elemente. Glavni materijali odabrani za projekt su: drvo ariš za fasadu i namještaj u interijeru, beton i vapno za unutarnje zidove. Pet metara visok prekrasni kamin izrađen je od 8 mm debele ploče slojevitog čelika.

U želji da kuću učine ekonomičnom, instalirali su sustav grijanja na peć koja koristi pelet. Kuhinja dolazi s jednostavnim betonskim otocima koji pružaju obilje prostora i stvaraju lijep kontrast u kombinaciji s bijelim ormarima. Jako nam se sviđa kako su u stepenice koje s kata vode u kuhinju ugradili rasvjetu. Izrazito dugačka knjižnica, posebno prilagođena prostoru na drugom katu u kući s velikom kolekcijom knjiga, idealno je mjesto za uživanje uz prozore koji propuštaju dovoljno svjetlosti i nude prekrasan pogled dok sjedite i čitate knjigu.

U podrumu kuće smjestili su 20 metara dug bazen i spa prostor. Na samom ulazu u kuću postavljena je jedna od njezinih temeljnih značajki: 35 metara duga zidna skulptura od čelika koju je izradio švicarski umjetnik Thierry Kupferschmid. Kako vam se sviđa ova suvremena alpska kuća?

Ako vam se svidjela ova kuća, molimo vas da ju podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:30