Daleko od svega

Šumska vila u Mrkoplju: Predivna drvena dvoetažna montažna kuća u netaknutoj prirodi

Ova predivna drvena kuća u Gorskom kotaru poslužila nam je kao savršena kulisa za pravu čaroliju

PROFIL

  • INFO: Šumska vila, Mrkopalj
  • POVRŠINA: 170 m2
  • ARHITRKT: Marko Franković, MF arhitekti
  • KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Facebook - Kuća za odmor Šumska vila

Napravljena je od drvenih laminiranih trupaca finskog bora debljine 220 mm. Riječ je o utočištu koje se nalazi u netaknutoj prirodi s pogledom na Mrkopalj i skijalište Čelimbašu. Već i sam njezin naziv odaje da je riječ o vikendici koja predstavlja svojevrsni bijeg od stvarnosti pa smo upravo u njoj odlučili smjestiti božićnu priču.

Iako smo je snimali u proljeće, kada je njezin ambijent ipak nešto drugačiji, već smo se tada potajno nadali kako ćemo je opet posjetiti, ovaj put s nekim posve drugim povodom: da u njoj snimimo naš veliki božićni editorijal. A kada su nam vlasnici, Petra i Josip Čubranić, potvrdno odgovorili na naš upit, praktično ni ne znajući u što se upuštaju, brzo smo obišli sve domaće trgovine, probrali ono najbolje od božićnih ukrasa i dekoracija te se zaputili u Gorski kotar.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Stigli smo u dogovoreno vrijeme s tri nakrcana automobila, a zbog strmog prilaza kući vlasnik Josip je čak sedam puta svojim automobilom prevozio sve naše stvari gore-dolje. I onda je krenula naša božićna priča. Pripremili smo niz setova, inspiracija i ideja kako u svoj dom unijeti pravu blagdansku atmosferu: kako okititi drvce, zamotati darove, dekorirati dnevni boravak, kuhinju, odnosno blagovaonski stol pa čak i spavaću sobu za Badnjak i Božić, a sve to popratili smo korisnim, praktičnim i zanimljivim savjetima kojima je cilj olakšati pripreme i dati vam ideje što sve i kako možete napraviti odbrojavajući 24 sata do Božića.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Iako nam je kuća poslužila kao savršena kulisa, za onu idiličnu situaciju, o kojoj većina nas sanja kada je u pitanju Božić, pobrinula se, eto, viša sila. Ne biste vjerovali, ali drugi dan snimanja pao je snijeg, kao da je netko ili nešto načuo naše misli da bijeli Božić daje onu pravu, začaranu, radosnu i svetu atmosferu, kakva i priliči našem najveselijem blagdanu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BADNJAK: PRIPREME

Kupnja ukrasa, kićenje drvca, pečenje kolača i zamatanje darova samo su dio predblagdanske euforije. S našim savjetima i idejama izbjeći ćete za mnoge najstresnije doba godine.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Prije kupnje lampica, na licu mjesta provjerite rade li sve žaruljice. Prije kićenja jele kod kuće je dobro provjeriti ima li na predviđenom mjestu dovoljno utičnica za lampice i ostale svjetlosne instalacije. No, današnja ponuda obuhvaća i lampice s baterijom, koje mogu odlično poslužiti i za dekoriranje svečanog stola.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

MIRIS KOLAČA I KRUHA

image
Berislava Picek/ CROPIX

Na blagdanskom stolu nezaobilazni su kolači. No, svi smo svjesni da za njih treba vremena i da ih se ne stigne pripremiti preko noći. Stoga, treba imati dobar raspored kada i što pripremati u predblagdanskom periodu. Božićni kuglof, panetone, makovnjače, orehnjače, voćni kruhovi, pudinzi i drugi suhi kolači, kao što su medenjaci, paprenjaci, kiflice od oraha, praline i puslice te makaroni, mogu se pripremati i tjedan dana prije Božića jer mogu stajati, dok je veliko finale, znači dan-dva prije samog Božića, rezervirano za najraskošnije torte i kremaste kolače. Bitno je kolače i torte čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu u zasebnim kutijama kako se ne bi pomiješale njihove arome.

Kako biste dodatno razveselili svoje najmilije, potrudite se i oko umatanja poklona. Sigurno će znati cijeniti vaš trud. Dovoljno je samo malo mašte, vremena i strpljenja da klasičan omot postane zanimljiviji. Mi smo od običnog papira za umatanje darova u dvije boje odlučili izraditi malu "borovu šumu", a postupak ćemo podijeliti i s vama.

ZAMATANJE DAROVA

image
Berislava Picek/ CROPIX

Iako ne postoje neka pravila kako i u što zamotati dar, najlakše je kupiti ukrasni papir. Pritom svakako provjerite dimenzije ukrasnog papira i dara koji planirate zamotati. Najjednostavnije je rasprostrti papir na stol (ili neku drugu ravnu površinu), dar staviti na sredinu te savinuti sva četiri ruba papira te zalijepiti ostatak. Oni kreativniji mogu se poigrati bilo kojim papirom na koji mogu "štambiljati" izrezbareni krumpir umočen u boju, mogu crtati, šivati i izrađivati ukrase od, primjerice, tekstila, vate, čipke, vune, jute, raznih trakica... otprilike sav materijal upotrebljiv kod kuće. Zapravo, i nije toliko bitno da taj dar bude savršeno zamotan, najbitnije je potruditi se, a to će druga osoba zasigurno primijetiti.

Ukoliko vas je ulovila stiska s budžetom, darove možete umotati i u novine, napravite mašnice od obične špage i sve posprejajte umjetnim snijegom.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BADNJA VEČER

image
Berislava Picek/ CROPIX

Vrijeme je za laganu večeru i slaganje šarenih iznenađenja pod bor, a zatim pripremite prskalice i spremni dočekajte ponoćU posljednje vrijeme moderno je urediti uzglavlje kreveta romantičnim lampicama. Odaberite neke neutralne i ostavite ih tijekom cijele godine.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Badnjak je ime najvjerojatnije dobio od riječi "bdjeti", jer se na Badnju večer bdije čekajući Kristovo rođenje. Na taj dan dovršava se čišćenje kuće i izrada kolača te se kiti božićno drvce uz koje se kasnije s ukućanima slavi, pjevaju se ili slušaju božićne pjesme te objeduje posebno pripravljena posna večera koja se sastoji od bakalara ili drugih ribljih specijaliteta. U nekim krajevima peku se dva različito ukrašena kruha; jedan za Badnjak, a drugi za Božić. Drugdje se peče samo jedan kruh koji na stolu treba biti od Badnjaka do Sveta tri kralja, a ovisno o podneblju naziva se česnica, litanja, božić, krsnica, križica... Njegova veličina je znak obilja u idućoj godini.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Najvažniji dio Badnjaka je bdjenje u iščekivanju polnoćke. Radi se o modernim običajima, dok se s vremenom izgubila zanimljiva seoska tradicija koja je obuhvaćala unošenje tri panja na kućno ognjište koja su simbolizirala Sveto trojstvo te su se na njihovu plamenu palile sve svijeće u kući. Umjesto tri, ponegdje se unosio samo jedan veliki panj nazivan badnjak, dok se pod blagdanski stol rasprostirala slama na kojoj se moglo i spavati. Danas se, naravno, više ne spava na slami, a odabirom posteljine s božićnim motivima te postavljam lampica na uzglavlje može je jednostavno, a efektno urediti i spavaća soba.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SIMBOLIKA PŠENICE

Pšenica se sije na dan Svete Barbare ili Svete Lucije, a simbolizira život te služi kao ukras kuće u vrijeme došašća te stola kod božićnog ručka. Sam običaj sijanja pšenice pretkršćanskog je porijekla, ali danas ima kršćansku simboliku, a svrha mu je blagoslov ljetine. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati upućuju na bolju ili lošiju žetvu iduće godine. Zanimljivo je da ovog običaja nema u protestantskim zajednicama i velikom dijelu Europe pa je uz Portugal i južnu Italiju on vezan još samo za naše podneblje. Do Božića pšenica raste u posudi uz jaslice ili u kutu sobe, a na sam Božić ukrašava stol. Redovito se podrezuje, a u nekim se krajevima posred pšenice stavljaju jabuka i svijeće. Postoji i običaj da se poslije Božića pšenica daje pticama jer se ništa iz svetog doba za vjernike ne smije baciti.

BOŽIĆNO JUTRO

Najmlađi članovi obitelji ovaj trenutak čekaju tjednima, stoga nemojte ih sputavati, neka se raduju. Ali, pokažite im kako odmotati dar i sačuvati ukrasni papir za iduću prigodu te ih naučite da onoliko koliko primaju i sami moraju davati drugima.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

SVEČANI RUČAK

Ovo je jedna od prigoda kada ne možete pretjerati, kako s hranom, tako i s postavom stola, pa slobodno pustite mašti na volju i priredite raskošan ambijent za druženje.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Po tanjurima, čašama i stolu rasporedite nekoliko kuglica s bora kako biste sve povezali u cjelinu

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Zašto Djedici ostavljamo kekse i mlijeko?

Iako ne postoji konkretan razlog zašto je ostavljanje keksića i čaše mlijeka Djedu Božićnjaku na Badnjak prije spavanja postala i ostala tradicija, nekoliko je teorija zašto je taj običaj prihvaćen u cijelom svijetu.

Prvo, to bi moglo biti povezano sa Svetim Nikolom. Naime, djeca su Svetom Nikoli ostavljala hranu i piće u razmjenu za darove. No, ostavljanje keksića i mlijeka može biti povezano i s poviješću božićnog drvca. Iako i Latvija tvrdi da su oni prvi okitili božićno drvce 1510. godine, drugi zapisi govore da običaj kićenja drvca potječe iz srednje Njemačke, gdje je nastao u 16. stoljeću kada su se drvca kitila jabukama i keksima, pa bi se prema vjerovanju Djed Božićnjak poslužio ponuđenim kada bi nosio darove. Tijekom vremena ukrasi su se promijenili, no ideja o kratkom zalogaju za Djedicu je ostala.

Nadalje, običaj može biti povezan i s norveškom mitologijom, prema kojoj su ljudi ostavljali sijeno i šećer za Odinova konja Sleipnera s osam nogu kako bi se zaustavio pored njihovih domova, ostavljajući slastice.

I zadnje, ostavljanje kolačića i mlijeka može biti povezano s Velikom depresijom. Smatra da se su za to vrijeme roditelji poticali djecu da dijele s drugima, među ostalim i s Djedom Božićnjakom i njegovim sobovima.

Mi smo definitivno uživali stvarajući ovaj Božić, a nadamo se da ćete i vi. Sve najbolje vama i vašim obiteljima!

Više na: Kuća za odmor Šumska vila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:55