POSEBNA PRIČA

Stan od 70 kvadrata za avanturistički par: Uspomene s brojnih putovanja dekoriraju cijeli dom

 Joana França
Ovaj zanimljivi par voli minimalizam, ne vole se vezati za stvari i posjeduju samo ono što smatraju bitnim

Avanturistički par, oboje Brazilci, koji su posjetili bezbroj mjesta, uglavnom afričke zemlje sa sobom nose i mnoge uspomene na Lisabon, gdje su živjeli nekoliko godina, kao i na nezaboravna mjesta poput Maroka. Uvijek sa svojih putovanja donose predmete s nekom pričom, poput zbirke afričkih maski, a osim toga, vole kuhati, ugostiti prijatelje i oboje smatraju modernističku arhitekturu Brazilije izrazito bitnom. Sve ovo je bilo temelj za stvaranje njihovog novog doma u Asa Sul, mirnoj četvrti s drvećem u Brasíliji, gdje se nalaze najstariji blokovi.

image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França

Ovaj zanimljivi par voli minimalizam, ne vole se vezati za stvari i posjeduju samo ono što smatraju bitnim. - Iako vole čitati, često daruju knjige, odjeću i sve što je van upotrebe. Preferirali su mali stan, ali dobro lociran i prilagođen bitnim stvarima svakodnevnog života. Vlasnici su sa sobom nosili uspomene na nebrojena putovanja diljem svijeta i željeli su da njihov novi dom ispriča njihovu priču. Osim toga, željeli su da mali stan ima prostranost i da bude integriran s vanjskim zelenilom, s fokusom na ono što je bitno u svakodnevnom životu – objašnjavaju arhitekti iz Semerene Arquitetura Interior studija.

image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França

Prije renoviranja stan je imao tri spavaće sobe i samo jednu veliku kupaonicu koja nije zadovoljavala potrebe klijenata. Kuhinja je bila mala, nepraktična i iako integrirana, nije pogodovala fluidnosti. Praonica rublja nije izazvala nezadovoljstvo stanara, ali je imala šuplju cigl koja je bila poluzatvorena u prethodnoj obnovi, što je blokiralo ventilaciju i rasvjetu.

- S obnovom je smjernica bila minimizirati zidove kako bi se poboljšali i integrirali stambeni prostori, povećala poprečna ventilacija i prirodna rasvjeta. Tako je treća spavaća soba eliminirana i postala blagovaonica, izravno okrenuta prema kuhinji i odvojena od dnevnog boravka samo kratkim zidom na kojem se nalazi TV. Kuhinja je zauzela mjesto gdje su se nekada nalazili prostor za pranje rublja i kupaonica, a šuplja cigla prije skrivena, sada je postala protagonist prostora.

image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França

Druga spavaća soba sada je spremna ugostiti goste, ali se također može otvoriti u dnevni boravak kroz željezna vrata sa staklenim površinama. Renovirani stan sada ima dvije kupaonice, jednu u posebnu za vlasnike i drugu odmah na ulazu u stan. Nova praonica rublja je premještena kako bi bila vidljiva šuplja cigla. U odabiru materijala uzeta je u obzir kvaliteta, trajnost i jednostavnost održavanja, ali i osjećaj koji ovi materijali prenose. Ideja o živom organizmu i povezanosti s prirodom može se doživjeti kroz korištenje drva, cementa i opeke.

Cementne pločice, ručno izrađene i tradicionalne, nisu samo uobičajena završna obrada, već su u ovom slučaju izbor s emocionalnim značenjima. Stoga su se koristile ne samo na kuhinjskom podu već i na radnoj površini kako bi im se dalo uzvišeniji status.

image
Joana França
image
Joana França
image
Joana França
image
Semerene Arquitetura Interior

U cijelom prostoru vladaju prirodni i neutralni tonovi, s rustikalnom teksturom, poput bijele cigle, cementa i drveta. - Kolekcija s putovanja koju su donijeli vlasnici, uspomene i predmeti pomogli su postupno konfigurirati osobnost prostora.

Mediteranska arhitektura, sa svojim lukovima, pomalo antiknom kuhinjom, prostor ispunjen emotivnim elementima, pored predmeta donesenih iz Afrike, koji imaju snažnu vezu s prirodom i brazilskim podrijetlom rezultirali su u atmosferu snažnog povezivanja s prirodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:19