Stan 3 u1

Stan od 40-ak kvadrata u centru Zagreba: Novi dom za starije dijete, najam, a možda i prodaju

 4UHA
Kako osmisliti prostor za tri scenarija: život, najam, a možda i prodaju

Arhitektonski ured 4uha donosi rješenje prihvatljivo za sva tri scenarija, a ono se krije u stvaranju modernog i uvijek popularnog otvorenog prostora.

image
4UHA

AUTOR PROJEKTA: Mislav Bašić, mag.ing.arch., 4UHA d.o.o.

KONTAKTI:

• 4UHA, Jurkovićeva 3, Zagreb
• Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
• Mobi: 095 3052 128
• Web stranica: www.4uha.hr
• Instragram: @ _4uha
• Facebook: @ cetiriuha
• LINKEDin: 4uha

PROJEKTNI ZADATAK

Arhitekti često nailaze na stanove od 40-ak kvadrata s tlocrtima neprilagođenim potrebama investitora i općenito suvremenom načinu života. Takva je situacija bila i sa stanom u centru Zagreba.

image
4UHA

Prema projektnom zadatku, stan je morao zadovoljiti tri scenarija - postati novi dom za najstarije dijete dok studira, zatim se mora moći prilagoditi funkciji dnevnog najma po potrebi, ali eventualno i za dugoročni najam. Tako se u slučaju prevelike ponude ili premale potražnje stanova za kraći, dnevni najam, vlasnici uvijek mogu okrenuti dugoročnom najmu za studente, samce ili mlađe parove. S druge strane, prilikom eventualne prodaje, stan će ostati atraktivan i na cijeni jer se promišljalo dugoročno, opremajući ga za sve potrebe i prilike, a ne samo one nužne za dnevni najam.

U postojećem stanju stan je raspolagao dnevnim boravkom od dvadesetak kvadrata koji se ujedno koristio i kao spavaća soba. Na sjevernom dijelu stana imali smo kuhinju s blagovaonicom, a u središnjem dijelu ulazni je hodnik sa spremišnim ormarom i kupaonica, čijem smo se tlocrtnom rasporedu također posvetili.

image
4UHA

Preseljenjem kuhinje i blagovaonice oslobađa se sjeverna prostorija za spavaći dio s radnim kutkom, a kako bi se zadržala prostranost kupaonice, perilica rublja skrivena je u kuhinjskom ormaru.

RJEŠENJE

Naš prijedlog je bio, tlocrtno gledano - jednostavan. Kuhinju i blagovaonicu preselili smo u dnevni boravak, na južnu stranu stana. Time smo stvorili moderan i uvijek popularni otvoreni prostor, nešto što je za sva tri scenarija korištenja stana puno bolja opcija. Na taj smo način sjevernu prostoriju kompletno oslobodili njene kuhinjske uloge te u njoj osmislili spavaću sobu s puno garderobnog prostora i s radnim stolom. Tako je rad od doma, ili učenje, dobio vlastiti, mirni kutak s lijepim pogledom na zelenilo.

Kupaonicu smo zadržali što prostranijom, odnosno nismo je htjeli zatrpati. Iz tog razloga smo dio kuhinjskih ormara prepustili smještanju perilice i sušilice rublja. Kupaonica sada ima dovoljno prostora za walk in tuš te veći umivaonik. S ulaza se gleda na najatraktivniji dio kupaonice - umivaonik, a ostale su sanitarije skrivenije od pogleda.

image
4UHA

Izvedba je uvijek nešto manje jednostavna pa se već prilikom izmjene tlocrta o njoj mora razmišljati.

Kako bismo premjestili kuhinju, a u sklopu kuhinje i vešeraj na drugu stranu stana, morali smo provjeriti izvedivost te opcije. Proučiti poziciju vertikala, postojećih instalacija, međukatnu konstrukciju, odnosno slojeve poda te udaljenost novih kuhinjskih instalacija od glavnih vertikala u zgradi.

image
4UHA

ZAKLJUČAK

Postojeći tlocrt imao je dobre odlike: dvostranu orijentaciju, centralno postavljene vertikale i dobru raspodjelu kvadrata po prostorijama. Ono što smo mi morali jest pronaći najbolju opciju takvog tlocrta za suvremene potrebe različitih korisnika. Nešto što jako volimo raditi. Kvadrate pretvarati u ugodan prostor za korištenje, uživanje, život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:34