BAŠ SUPER!

Stan od 38 kvadrata poput mozgalice skriva domišljata rješenja koja ne biste očekivali

 Maíra Acayaba
Tlocrt diše na najbolji mogući način i ostavlja stanare u stalnom kontaktu s fantastičnom vizurom grada koju pruža sedamnaesta etaža

Inače se prostor od 38 metara četvornih smatra malim, ali ne biste vjerovali što je sve stalo baš u toliko "malo" kvadrata. U Brazilu, točnije u Sao Paulu pronašli smo projekt renovacije stana od 38 metara četvornih koji potpisuje arhitektonski studio BRA.

Pomalo je neobično da se zapravo radi o novoizgrađenoj zgradi, novi vlasnici stana na 17 katu bili su nezadovoljni tlocrtom stana pa su odlučili angažirati arhitekte da naprave nešto po njihovim željama.

image
Maíra Acayaba
image
Maíra Acayaba
image
Maíra Acayaba

- Budući da je prostor bio ograničen, visoki namještaj je morao biti koncentriran. Odlučeno je spojiti sve predmete koji bi mogli stvarati vizualne barijere u blokove i prisloniti ih na nekoliko zidova – objašnjavaju arhitekti.

image
Maíra Acayaba

Namještaj u društvenom prostoru, odnosno dnevnom boravku, blagovaonici i kuhinji je nizak i stoga omogućuje preglednost prostora s jednog kraja na drugi u svakom trenutku. Zahvaljujući ovoj odluci tlocrt diše na najbolji mogući način i ostavlja stanare u stalnom kontaktu s fantastičnom vizurom grada koju pruža sedamnaesta etaža.

image
Maíra Acayaba
image
Maíra Acayaba

Kupaonica i ormari su postali zeleni drveni blok obložen koji je naslonjen na kut nasuprot ulazu u stan, ovaj prostor koji naizgled izgleda kao ormar ima četvera vrata od kojih jedna skrivaju kupaonicu bračnog para.

Na suprotnoj strani plavi linearni namještaj dužine pet i pol metara sadržava aparate, radnu ploču za pranje i pripremu jela, a na kraju, na balkonu, diskretno se smjestio servisni prostor.

image
Maíra Acayaba
image
Maíra Acayaba

Materijali su jednostavni odgovori na potrebe svakog prostora, plava i zelena stolarija presvučena je industrijaliziranim laminatom visoke čvrstoće, a namještaj dnevnog dijela i mini ureda dobio je prirodnu boju borovine, cijeli stan ima iste sive podne pločice, osim kupaonice koja je na podu i zidovima dobila zelene porculanske pločice.

image
Maíra Acayaba

Veliko zrcalo reflektira svjetlost sa suprotnog prozora te cijeli društveni prostor čini prozračnijim, a drveni i zid koji stoji nasuprot kuhinje otvara se da bi otkrio malu spavaću sobu i kupaonicu.

image
Studio BRA

Cijeli prostor je poput kakve mozgalice s pregršt domišljati rješenja koja ga čine iznimno zanimljivim. Ako pomaknete jedan element cijeli stan se mijenja i otvaraju se neki novi momenti za koje niste ni znali da tu postoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 08:23