Bijelo, sivo i hrast

Stan mlade poslovne žene u zagrebačkom naselju Središće: 82 moderno uređena kvadrata

 Saša Ćetković
Minimalne preinake stana u novogradnji za konačni izgled prostora po željama vlasnice

Kad dizajneri i arhitekti nakon uređenja interijera dobiju povratnu informaciju da se vlasnici u prostoru osjećaju opušteno i zadovoljno, i kad kažu da baš odražava njihov karakter, znaju da je projekt uspješno realiziran i da su konkretnim prijedlozima i rješenjima doprinijeli tome da prostor bude funkcionalno i stilski cjelovit.

Upravo takvu reakciju dobila je i arhitektica Martina Miličević Pojatina iz ureda MAP2STUDIO nakon uređenja stana za mladu poslovnu ženu u Zagrebu.

image
Saša Ćetković

Stan se nalazi u novozagrebačkom naselju Središće, a ukupne je površine 82 kvadrata, od čega se 12 kvadrata odnosi na prostranu terasu.

Iako je bila riječ o novogradnji te je postojeći tlocrt uglavnom odgovarao vlasnici, nije bilo potrebe za preuređenjem cijelog stana. Tako, primjerice, terasa nije bila obuhvaćena projektom.

Ipak, bile su potrebne minimalne preinake kako bi se određene prostorije prilagodile njezinim zahtjevima.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Furnirani stol za blagovanje s metalnim nogama ukomponiran je u biblioteku dinamična rasporeda

image
Saša Ćetković

PREUREĐENJE

- Dnevni prostor stana koncipiran kao open-space, koji uključuje boravak, blagovaonicu i kuhinju, nije bio funkcionalno posložen u originalnom tlocrtu. Stoga je zatečenu poziciju blagovaonice zauzela garnitura za sjedenje, dok je postojeće mjesto za kompoziciju za TV i garnituru postalo blagovaonski prostor ukomponiran u zidnu biblioteku.

Vlasnica je željela i veći kuhinjski prostor, stoga smo uklonili jednu od ukupno dvije izbe koje su bile u stanu - kaže arhitektica Martina Miličević Pojatina.

Dodaje kako su zbog tih promjena u tlocrtnom rasporedu izvedeni manji građevinski radovi, koji su uključivali rušenje gips-kartonskih zidova, spuštanje stropa te niz preinaka na elektroinstalacijama. Najveći utjecaj na interijersko rješenje, ističe, imao je namještaj po mjeri koji je izradila tvrtka Galleria Interijeri.

- Vlasnica je htjela moderan, svijetao i topao prostor. Cilj je bio urediti prostor tako da traje godinama, da je jednostavan i da nije čvrsto definiran nekim stilom. Vrlo brzo smo se složili oko četiri osnovna elementa: bijela i siva boja te hrast natur uz poneki element metala u crnoj boji - nastavlja.

image
Saša Ćetković

Zatečenu poziciju blagovaonice zauzela je garnitura za sjedenje, dok je postojeće mjesto za kompoziciju za TV i garnituru postalo blagovaonski prostor

image
Saša Ćetković

Uklanjanjem jedne od ukupno dvije izbe koje su bile u stanu, dobiven je veći kuhinjski prostor. Elementi su izvedeni od mediapana lakiranog u bijelu mat boju, dok su detalji otvorenih polica od mediapana furniranog u hrastov furnir

image
Saša Ćetković

NAMJEŠTAJ

Kuhinja je tako izvedena od mediapana lakiranog u bijelu mat boju, dok su detalji otvorenih polica izvedeni od mediapana furniranog u hrastov furnir.

- Kuhinja je čistih linija s aktorima umjesto vidljivih nadgradnih ručkica. Između elemenata je lacobel staklo lakirano u svjetlosivu boju, koja se nastavlja i na dio zidova. Od mediapana je izvedena i rasporedom dinamična biblioteka u koju je ukomponiran furnirani stol za blagovanje s crnim metalnim nogama - opisuje arhitektica.

Prostorom dominira siva garnitura talijanskog proizvođača F.lli Ferro, uz koju se odlično uklopio stolić Polygon domaćeg brenda Prostoria.

Crni elementi još se pojavljuju kroz samu dekorativnu rasvjetu, a svoje je mjesto pronašla i zidna lampa Artemide Tolomeo.

- Zanimljivost organizacije dnevnog prostora je čisti zid s dekorativnom ciglom na kojem se nalazi LED televizor, dok su svi uređaji smješteni unutar biblioteke na susjednom zidu. Kablovi su pritom skriveni u zidu - naglašava.

image
Saša Ćetković

Spavaća soba je u tonovima taupe boje. Ona se provlači kroz zidove, na komodi i maski za radijator te kroz tkaninu kreveta

image
Saša Ćetković

Četiri su osnovna elementa uređenja koja se protežu cijelim interijerom: bijelo, sivo, hrast i crni detalji

image
Saša Ćetković

RASVJETA

Osim same organizacije prostora i izbora namještaja, veliku je pažnju posvetila i rasvjeti.

- Bitno je imati glavnu rasvjetu, koja će dovoljno osvijetliti prostor prilikom svakodnevnih aktivnosti, ali i sporednu, ambijentalnu rasvjetu kada se želimo opustiti - savjetuje i opisuje kako opuštajućoj atmosferi u spavaćoj sobi pridonose i tamnije nijanse.

Vlasnica je, kaže, prihvatila prijedlog da spavaća soba bude u tonovima taupe boje. Ona se provlači kroz zidove, na komodi i maski za radijator, izrađenoj po mjeri od mediapana, te kroz tkaninu kreveta Points Cap talijanskog proizvođača F.lli Ferro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:08