PRISTUPAČNO RJEŠENJE

Stan iz 60-ih preuređen kako bi odgovarao potrebama i proračunu današnje mlađe generacije

 MATEJ HAKAR/
U ovom slučaju pokušali smo pronaći način koji funkcionira u prostoru, ali vodi računa i o financijama

Arhitekti iz ureda Kilo/Honc u ovom projektu preuređenja stana od 76 metara četvornih u Bratislavi susreli su se s tipičnim tlocrtom iz 60 godina. Izvornom prostoru je nedostajala lakoća, bio je previše krut, previše strukturiran i previše definiran. S obzirom da se definiranost odnosa u obitelji i razmjeri intimnosti mijenjaju se kroz generacije tako su arhitekti morali ovaj stan, nastao u nekom drugom vremenu, prilagoditi današnjim zahtjevima mlade obitelji.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Nova dispozicija je definirana panelima, koji su razmaknuti 3,9x3,9m od centra do centra i koji striktno definiraju prostorije. Svaki prostor je zatvoren i odvojen vizualno i zvučno.

-Okvire prostora nastojimo shvatiti kao nositelja temeljne granice prostora, a ne kao nedodirljivi element koji striktno definira pojedinačne prostore. Jednostavnim otvorima remetimo shemu. Propuštamo svjetlost i stvaramo preglede i dubinu tamo gdje ih nikada nije bilo – objašnjavaju arhitekti.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Trenutna situacija na tržištu nekretnina u Bratislavi, jednako kao i u Hrvatskoj, su enormne cijene kvadrata te unatoč tome velika potražnja, pa se često dogodi da način života današnjih mladih obitelji nije u skladu sa starijim prostorima koji se nude.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

- Važno nam je pokazati da te stanove ne treba osuđivati i da ih možemo prilagoditi sadašnjim potrebama, kako bismo ih sačuvali. U ovom slučaju pokušali smo pronaći način koji funkcionira u prostoru, ali vodi računa i o financijama.

image
MATEJ HAKAR/

Otvaranjem prostora stvoreni su pregledi i dubina odabranim rasporedom otvora (svi su dimenzionirani tako da nije potrebno koristiti čelične nadvoje i okvire).

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Izravnim povezivanjem kuhinje i dnevnog boravka, stvaranjem cjelovitog prostora za druženje, smanjenjem broj vrata (za predvorje, kuhinju, hodnik, kupaonicu), te propuštanje dnevnog svjetla u unutarnji trakt hodnika kroz otvore uz uklanjanje starih dekorativnih elemenata stvoren je niz punopravnih, prozračnih, inspirativnih i otvorenih prostora, koji uvelike pomažu u pronalaženju pristupačnog stambenog rješenja za mlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:20