ŽIVOT NA VODI

Stambeni blok koji izranja iz jezera: Zgrada unutar luke, s lukom unutar zgrade

 Ossip van Duivenbode
Smještena između grada i predivnih krajolika na rubu Amsterdama, zgrada Sluishuis oblikovana je da se prilagodi složenoj okolini

Nizozemski studio Barcode Architects i poznati danski arhitektonski studio BIG predstavili su stambeni blok Sluishuis iznad jezera IJ u amsterdamskoj četvrti IJburg. Smještena između gustog grada i predivnih krajolika na rubu Amsterdama, nova stambena zgrada Sluishuis oblikovana je da se prilagodi složenoj okolini koja je istovremeno blizu velike infrastrukture i malih gradskih naselja.

image
Ossip van Duivenbode

Zgrada u potpunosti prihvaća ideju života na vodi i izgleda drugačije sa svake točke gledišta. Prema vodi blok se podiže, formirajući veliki otvor koji dovodi vodu iz jezera IJ u dvorište i donosi dnevno svjetlo i pogled na unutarnje stanove kompleksa. Prema susjednoj urbanoj četvrti blok se spušta poput kaskade uređenih terasa, stvarajući prirodni prijelaz iz gradskog pejzaža u manje, prirodno okruženje.

image
Ossip van Duivenbode
image
Ossip van Duivenbode
image
Ossip van Duivenbode

- Budući da sam svoje formativne godine kao arhitekt proveo u Nizozemskoj krajem 20. stoljeća, ovo osjećam kao povratak kući i priliku da sada mogu dati doprinos arhitekturi grada koji sam volio i kojem sam se tako dugo divio. Naš Sluishuis zamišljen je kao gradska četvrt središta Amsterdama koja pluta u jezeru IJ, zajedno sa svim aspektima gradskog života. Prema gradu, dvorišna zgrada kleči kako bi pozvala posjetitelje da se popnu na njen krov i uživaju u panoramskom pogledu na nova naselja na IJ. Prema vodi, zgrada se uzdiže iz rijeke, otvarajući gigantska vrata za ulazak brodova i pristajanje u luci/dvorištu. Zgrada unutar luke, s lukom unutar zgrade. - objašnjava Bjarke Ingels, osnivač, BIG-a za Arcehllo.

image
Ossip van Duivenbode
image
Ossip van Duivenbode
image
Ossip van Duivenbode

Šetnica s javnim programima vijuga oko zgrade i nastavlja se prema vodi, tvoreći arhipelag otoka s brodovima za stanovanje, školom jedrenja i plutajućim vrtovima. Javni prolaz se penje kaskadnim terasama zgrade, služeći kao mala ulica na krovu koja na kraju prelazi na sam vrh zgrade kako bi stvorila platformu za promatranje. Prolaz ne stvara samo odredište za posjetitelje i susjede, već međusobno povezuje stambene jedinice i stvara jedinstvenu trodimenzionalnu zajednicu između stanara zgrade.

- Svjetski poznata urbana sredina Amsterdama nastala je fuzijom vode i grada. Novi Sluishuis rođen je iz iste DNK, spajajući vodu i obodni blok i šireći mogućnosti za urbane oblike života oko jezera - govori Andreas Klok Pedersen, partner, BIG-u.

image
Ossip van Duivenbode

Silueta Sluishuisa mijenja se kako se čovjek kreće oko zgrade. Na jednom mjestu izgleda kao pramac broda koji odražava vodu ispod; na drugom vertikalna zelena zajednica koja poziva posjetitelje da se izravno uključe u nju; i konačno kao pravi urbani blok s uličnim pristupom i gradskom živošću u kojoj će uživati ​​stanovnici, susjedi i ostatak Amsterdama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:25