Spoj rustike i modernog u splitskom potkrovlju

Dom mladog bračnog para površine oko 90 četvornih metara

Većinu namještaja u stanu izradio je vlasnik, po struci stolar, prema kreativnim idejama svoje supruge, inženjerke građevine i certificirane produkt dizajnerice.

Kad svoj zajednički životni prostor krenu uređivati supruga koja je po struci inženjerka građevine i certificirana produkt dizajnerica te suprug vlasnik stolarskog obrta, zanimljivi rezultati nikako ne mogu izostati. Radi se o stanu u potkrovlju obiteljske kuće u Splitu površine oko 90 četvornih metara, u koji se ovaj mladi bračni par uselio početkom ljeta. Sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, kupaonice i još jednog odvojenog toaleta, dvije spavaće sobe, dodatne sobe izvan stana, ali na istoj etaži, te terase. – Stan je sagrađen 90-ih godina, no do ove godine se iznajmljivao podstanarima.

Kad smo se zaručili i počeli planirati vjenčanje, znali smo da uzimamo velik zalogaj jer ga je trebalo kompletno sanirati i adaptirati pojedine dijelove. Bacili smo se na posao koji je trajao nepunih pet mjeseci. Trenutačno u njemu živimo samo nas dvoje, a budući da ima tri sobe, može biti komforan i za do pet osoba – pojasnila je Anđela Šarić, prema čijim je idejama teklo preuređenje prostora. S rušenjem pregradnih zidova i skidanjem starog brodskog poda koji je prekrivao podove i strop počeli su početkom siječnja. Bilo je potrebno izmijeniti kompletne instalacije vode, kanalizacije i struje, a nakon toga su postavljeni novi pregradni zidovi te su obavljeni knauferski i keramičarski radovi, kao i bojenje zidova i stolarije. – Tlocrt nismo mogli puno mijenjati zbog nosivih zidova.

Stoga smo samo srušili stari i osmislili novi, prostorno bolji WC za goste te pregradu u kuhinji koja je bila mini-ostava, jer sam pod svaku cijenu htjela šank pod kosinom uz prozor – rekla Anđela Šarić i napomenula da su njoj i suprugu njihove profesije uvelike pomogle pri uređenju i planiranju stana jer su znali izbjeći loše ili neprikladne materijale. Tako u stanu prevladavaju drvo iroko i hrast te akril, dok je zid s dimnjakom u dnevnom boravku obložen ciglom, a onaj uz televizor dekorativnim umjetnim kamenom. Na ostalim zidovima prevladavaju tople nijanse smeđe te bijela boja, a na spuštene stropove su postavljene umjetne smeđe grede od smrekovine.

Laminat od smreke

– Kod odabira podne obloge pazili smo na kvalitetu laminata pa smo se odlučili za sibirsku smreku klase 32 debljine 12 milimetara, koja ima brojne pohvale za svoju trajnost i otpornost. Postavili smo ga u sobe i dnevni boravak. U kupaonici i toaletu su keramičke pločice, a kuhinjski pod prekriven je porculanskim pločicama – rekla je vlasnica i povela na su malu šetnju prostorom. Desno od ulaznih vrata nalazi se minimalistički uređena spavaća soba supružnika u koju su uz bračni krevet smješteni veliki zidni ormar i noćni ormarići. Zlatna visilica je rad Anđele Šarić, a malene noćne lampe kupljene su u Ikei.

Lijevo od ulaza je buduća dječja soba koja trenutačno služi kao spremište ostalih Anđelinih radova i prostor za peglanje, a dalje niz hodnik se nastavljaju velika kupaonica i manji WC. Nosač umivaonika kao i okvir ogledala u kupaonici izrađeni su od iroka, drva koje odlično podnosi mokre uvjete i svakodnevno prskanje, a police su staklene, što omogućava lakše održavanje. Tu je i velika kutna kada dimenzija 140 x 140 centimetara za opuštanje nakon dugog radnog dana. U pravcu hodnika dolazi se do kuhinje i blagovaonice s lijeve te prostranog dnevnog boravka, čiji su prozori orijentirani na jug, s desne strane.

Starinske zlatne pipe

– Kuhinjske porculanske podne pločice s pozlaćenim detaljima naručene su iz Španjolske, a akrilne plohe kuhinjskih elemenata, šank od iverice i hrastov stol izradili su po mjeri moj suprug Nikola i njegov obrt Puntižel. Hladnjak, napa, štednjak i mikrovalna pećnica su iz Retro linije Gorenja jer su se svojim izgledom savršeno uklopili u stil koji smo željeli postići, a to je kombinacija rustike i modernog minimalizma. Tome pridonosi i pipa starinskog izgleda u zlatnoj boji.

Uz kuhinjski šank smještene su dvije šarene barske stolice koje smo dobili na poklon od prijateljice – rekla je vlasnica. Iako su u dnevni boravak prvotno željeli ukomponirati kamin, zbog nepovoljnog položaja dimnjaka od te su ideje morali odustati. Ipak, od knaufa je sagrađen izbačeni dio zida s nišom u koju je smješten televizor s pozadinskom LED rasvjetom. Polica s knjigama kao i stolić ručno su rađeni od kovanog željeza, dok je vlasnik sam izradio taburee. Najupečatljiviji dio dnevne sobe je zeleni kauč sa šarenim jastucima koji je prema mjerama i ideji vlasnice šivan u Sloveniji, a na zidu je apstraktna ekspresionistička slika koju je ona sama naslikala. Izvan stana nalazi se još jedna soba orijentirana na jug koja će uskoro biti preuređena kao ured, a do nje je na zapadnoj strani izlaz na terasu.

– Često kažem da je naš stan dizajnerski jer osim električnih i sanitarnih uređaja, samo stolice u kuhinji i kauč nisu djelo mog muža. Posebno sam ponosna na činjenicu da su sve izradile njegove vrijedne ruke prema mojim idejama, naravno uz uvažavanje njegovih savjeta i prijedloga najadekvatnijih materijala. Cilj je bio postići topao dom i mjesto gdje će se svi naši gosti osjećati kao kod kuće – zaključila je Anđela Šarić.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:52