Drvena kuća

Spašena od propadanja: Zagorska hiža stara više od 100 godina u selu Strmec Stubički

 Marko Gusić
Odličan primjer kako staru drvenu kuću spasiti od propadanja i udahnuti joj novi život uz zadržavanje autentičnosti i povijesti

Projekt preuređenja potpisuje arhitektica Ana Miše, a želja je bila zadržati autohtoni izričaj uz implementiranje suvremenih sadržaja.

Riječ je o drvenoj kući imena Acha Holiday House staroj više od 100 godina, koja je u vrijeme nastanka služila za stanovanje, ali je, s obzirom na tempo života, svoju romantičnu, no nepraktičnu lokaciju i (ne)opremljenost zemljanim podom te bez priključka vode i bez sanitarnog čvora, postala tek vikendica za povremeni dolazak i odmor. Ipak, njezina vlasnica Aleksandra Anić Vučinić odlučila ju je obnoviti te prenamijeniti za najam, a projekt preuređenja prepustila je arhitektici Ani Miše.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

VELIKA KLIZNA STIJENA

- Koliba je ostala u svojim izvornim tlocrtnim i visinskim gabaritima te se strogo vodilo idejom o zadržavanju autohtonosti izričaja zagorske hiže, a nadograđena je vanjska nadstrešnica terase. Dotrajalost kuće zbog starosti uvjetovala je kompletnu obnovu krovišta. Sama unutrašnjost kuće je bila u dobrom stanju tako da su, primjerice, zadržane nosive drvene grede stropne konstrukcije. Vanjska stolarija se također potpuno mijenjala, zadržavajući svoje izvorne dimenzije i podjele, osim uvođenja velike klizne stijene koja spaja boravak s terasom - pojašnjava arhitektica.

Dodaje kako je projekt obuhvatio i izvođenje izolacije na podu te postavljanje toplinske izolacije s unutarnje strane obodnih drvenih zidova koja je, pak, s interijerske strane obložena gipskartonskim pločama. Umjesto nekadašnjih "lojtri" koje su vodile na tavan, izvedene su nove stepenice primjerene novoj funkciji potkrovlja - spavanju. Također su dovedene instalacije vode i odvodnje u kući. Mijenjala se i tlocrtna dispozicija.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

- Budući da ovakav tip drvene kuće kao glavni nosivi element ima fasadne zidove s ukrutama i drvene grede stropa, dobiveno je zeleno svjetlo od statičara za realizaciju ideje o otvaranju prostora: rušio se postojeći poprečni zid kako bi se dobio otvoreni prostor ulaza i dnevne zone, dok je pregradnim gipskartonskim zidovima odvojena kupaonica - kaže Ana Miše.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

Koliba je ostala u svojim izvornim tlocrtnim i visinskim gabaritima, uz nadogradnju vanjske nadstrešnice terase. Život na otvorenom uključuje roštilj, vanjsko natkriveno blagovanje, bazen i sunčalište

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

DOMINANTNA PLAVA

U konačnici, kuća površine 70 četvornih metara sastoji se od prizemlja i potkrovlja. Prizemlje je velika otvorena cjelina koja objedinjuje ulazni dio, kuhinju, blagovanje i boravak te kupaonicu, dok su na gornjoj etaži dvije spavaće sobe. Prostorom prevladavaju crna, bijela, narančaste terrazzo mrlje na podu kuhinje i kupaonice, a dominantna je plava, koja se proteže kroz elemente boravka, blagovaonice, kuhinje...

- S obzirom na izuzetno malu kvadraturu, kuhinja je rađena po mjeri, i to od iverala: u donjoj zoni plave boje s radnom pločom crne boje, a visoki kuhinjski ormar koji služi i za spremište aparata napravljen je od bijelog iverala s namjerom da bude što manje istaknut u prostoru - opisuje arhitektica i dodaje kako su blagovaonski stol i stolci kupljeni te prate istu priču bijele boje kao osnovne, a plave kao akcentirajuće. Iznad stola su gobleni plave boje u raskošnim bijelim okvirima.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

Dnevni boravak je nešto tamnije atmosfere s tamno sivim trosjedom, crno-bijelom foteljom i tabureom te isto takvom crno-bijelom podnom lampom. Crna vitrina smještena iza fotelje je obiteljsko naslijeđe kojoj je podaren novi moderan izgled, postignut bojanjem u crnu mat boju.

- Željeli smo iskoristiti naslijeđeni namještaj te se tako stvorila ideja da se onaj namještaj koji se zadržava potpuno restaurira s prilagođenim izgledom interijerskoj ideji, a onaj namještaj koji mora biti nov da je što jednostavnijih linija. Spojem ta dva osnovna principa nastao je eklektičan stil - kaže Ana Miše.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

Najzanimljiviji dekorativni element je galerija na zidu prašnjave plave boje, sa slikama, goblenima, starim fotografijama, zidnim tanjurićima... Tu si i medaljoni sa svecima i lutnja te slika anđela iz 1901. godine. Svi elementi sa zida nabavljani su u antikvarijatima, galerijama i na Hreliću.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

Dio naslijeđenog namještaja je restauriran, a pri kupnji novih komada pazilo se da budu jednostavnih linija. Spojem tih dvaju osnovnih principa nastao je eklektičan stil. Od dekorativnih elemenata ističe se galerija na zidu sa slikama, goblenima, starim fotografijama...

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

HOMMAGE STAROJ KUĆI

Skulpturalnim stepenicama crne mat boje se penje u potkrovlje. S podesta se ulazi u dvije spavaće sobe. U jednoj prevladava tamno crvena boja koja se smješta na teške baršunaste zavjese i cvjetnu zidnu tapetu, a u drugoj prevladava tamno plava boja s akcentima na istim dekorativnim elementima. Kreveti su rađeni po mjeri, baš kao i zidovi koji dijele sobe od stepenica.

- Rađeni su od drvenih letvi i kao su hommage interijeru kuće iz njezina prošlog života. U zidu su izrezana vrata s crnim šarkama - opisuje. Na sjevernoj strani parcele je organiziran život na otvorenom, koji uključuje roštilj, vanjsko natkriveno blagovanje, bazen i sunčalište. Terrazzo pločice iz unutrašnjosti kuće se protežu i na vanjsku terasu, a od istih su pločica na bravarskoj potkonstrukciji napravljeni barski stolovi te stolovi na sunčalištu. Pokraj renovirane kućice smještena je još jedna stara, ali šarmantno oronula drvena kućica. Dok ona čeka svoju obnovu, stvara zanimljiv kontrast s novim modernim bazenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:06