projekt adaptacije Armina Mešića

SLASTIČARNICA HAUSTOR Novo ruho najpoznatijeg mjesta za druženje u Tešnju

Pogledajte kako je arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a Architecture odradio projekt adaptacije i dogradnje popularne slatičarnice u gradu

Slastičarnica Haustor u starom dijelu bosanskohercegovačkog grada Tešnja ima stoljetnu tradiciju i jako je popularno mjesto za ispijanje kava, predah uz neki fini kolač ili jednostavno neobavezno druženje i ćaskanje. Nedavno je ova slastičarnica dobila i novo ruho, a gosti ne prestaju komentirati kako im je sada još ljepša, udobnija i privlačnija. Sve zasluge za to idu arhitektu Arminu Mešiću iz studija Fo4a Architecture koji u potpunosti potpisuje ovaj projekt.





- Riječ je o projektu slastičarnice/restorana gdje je izvršena adaptacija i dogradnja objekta. Postojeći prostor je kroz godine doživljavao djelomične izmjene u interijeru i čak je izvršena manja dogradnja, ali se nedavno pojavila potreba za totalnim makeoverom. Zbog toga se pristupilo projektiranju većeg poslovnog prostora koji je trebao "otvoriti" cjelokupni interijer prema velikom zelenom dvorištu koje ima oko stotinu sjedećih mjesta. Postojeći objekt stare slastičarnice je srušen i dograđeni su prozračniji funkcionalniji dijelovi, točnije dio objekta s galerijom i prizemnim dijelom koji je ujedno i veza između vrta i interijera - ispričao je arhitekt.

Namještaj iz starog prostora zajedno s drvenim oblogama je recikliran i iskorišten u interijeru starog dijela. Cijeli prostor je, naime, podijeljen u dvije zone. Dio stare slastičarnice je uređen u retro stilu i predstavlja hommage nekadašnjoj slastičarnici. Iz ovog dijela ide i koridor koji vodi do novog dograđenog dijela koji je pročišćenijeg dizajna gdje tekstura drveta u kombinaciji bijelog i stakla dolazi do izražaja. Izvrstan posao je napravio Artisan sa svojim namještajem i oblogama od drveta.




- Interijer treba brzo i strastveno privući gosta i zadržati ga unutra. Tek onda znaš da je dobar. Uvijek kažem da je jako važna 'ljuska' ili ovojnica interijera tj. zidovi, pod, rasvjeta, grijanje... da bi nam bilo ugodno, odnosno da bi se prostor mogao s vremenom regenerirati i obnavljati. Mislim kako je u ljudskoj prirodi da se osjećaju dobro u prostoru koji je udoban i ugodan sa skladno iskorištenim prirodnim materijalima i koji ih podsjeća na njihov dom - zaključuje.




Više o radu ovog arhitektonskog studija možete saznati na Facebooku: Fo4a Architecture ili na www.fo4a.ba

Foto: www.tritonprodukcija.ba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 13:19