DIVOTICA

Skrivena ljetna oaza tročlane obitelji u jednoj od najprometnijih ulica Čakovca

 Ivana Nobilo/CROPIX
Uzimajući u obzir visoku gradnju i blizinu kafića, vlasnici su zaklonili dvorište od pogleda i osmislili zone koje se dopunjuju

PROFIL

  • Info: okućnica površine oko 130 kvadrata u Čakovcu
  • Vlasnici: tročlana obitelj
  • Uređenje: vlasnici

U jednoj od najprometnijih čakovečkih ulica, u kojoj se nalaze brojne državne službe, prošle smo godine otkrili jedan životopisan kafić, koji nosi naziv u čast svoje prve vlasnice, Beške. U neposrednoj blizini kafića je kuća današnjih vlasnika, bračnog para sa sinom, koja datira iz 1914. te predstavlja kulturnu baštinu grada Čakovca.

Kuća nema ulaz s ulične strane, već kroz stražnje dvorište, koje je dodatno zaklonjeno ulaskom u Bešku i drvenim vratima. Iako je okućnica relativno male površine, oko 130 kvadrata, u centru grada te je okružena poslovnim prostorima i visokom gradnjom, pruža raznoliku paletu doživljaja prirode. Vlasnici nam opisuju kako je to njihov mozaik oaza: od gurmanske, hortikulturne i obiteljske pa sve do intimne, romantične i opuštajuće.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

- Kuća je temeljito renovirana krajem 90-ih godina, a zadnji veći radovi bili su 2012., kada su izrađeni kameni i drveni dio terase te natkriveni dio za objedovanje - kažu, dodajući kako je okućnica podijeljena u više zona, od kojih svaka ima svoju funkciju, a istovremeno se nadopunjuju.

Uz ulazna vrata u kuću nalazi se kameni dio terase natkriven drvenom pergolom i bambusom. Između ulaznih vrata i kamenog dijela terase nalazi se zidić od stare cigle s drvenom klupčicom, koja služi kao izvrsno mjesto za dekoraciju, ali i za komunikaciju između kuhinje, koja se nalazi u kući, i mjesta za objed koje je ponekad na kamenom, a ponekad na natkrivenom dijelu terase. Kameni dio terase je od travnate površine ograđen zelenim pojasom visokoga grmlja fotinije i stablom japanske vrbe.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

U nastavku kamene terase proteže se natkriveni dio s krovom i konstrukcijom od punog drveta, u kojem se nalazi stol za objedovanje i starinski drveni kredenci koji su dio obiteljskog naslijeđa. U ovom dijelu prevladavaju zagasite boje i prirodni materijali, antracit siva na zidovima i sivi kameni pod te različite nijanse boje drva.

- Detalji kao što su zidići od stare cigle, velike tegle od terakote i tamnozelena stolarija od punog drveta pridonose dojmu topline i domaćinskoj opuštenoj atmosferi koju njegujemo - kažu vlasnici.

Istaknuto mjesto imaju i obiteljske fotografije, uspomene i detalji poput starinskih vaza, ukrasnih tanjura, ručno oslikanih štokrlina s međimurskim motivima, zdjela od malih lončarskih obrta, heklanih stolnjaka koje izrađuje obiteljska prijateljica, sitnica s putovanja... U dvorištu su i hoteli za kukce, kućice za ptice..

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

- Ograda natkrivenog dijela i prema kamenoj i prema drvenoj terasi izvedena je opet u niskim zidićima od stare cigle s drvenim klupčicama, kako bi se sve tri jedinice povezale u jednu cjelinu - kažu.

Travnjak je sa svih strana omeđen cvjetnim gredicama s grmovima lavande i ružmarina s jedne strane, ružama stablašicama, aronijom i borovnicom prema susjednoj nekretnini te ružama penjačicama i bršljanom u dijelu koji gleda prema Beški. Pojas između kamenog i drvenog dijela terase popunjen je sitnim kamenjem i širokom gredicom s grmom hortenzija i niskih cvatućih biljaka, a dodatni pojas hladovine pružaju grane patuljaste vrbe i veliki grm božikovine, koji je na tom mjestu posađen još prije 15-ak godina.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Brojni su detalji, od obiteljskih fotografija, preko oslikanih štokrlina do hotela za kukce
Ivana Nobilo/CROPIX

U nastavku travnjaka je zona za pripremu hrane sa zidanim roštiljom, drvenim šankom i visokim stolicama, koja je od ostatka dvorišta i sunčevih zraka ograđena drvom kuglastog javora i mnoštvom malih i velikih tegli sa začinskim biljem, cherry rajčicama, chilli papričicima i sitnim cvijećem. Staza od ulaza u dvorište prema kući i prema zoni za roštilj izvedena je u betonskom kuliru, a travnati dio uz prilaz kući zasađen je grmovima hortenzija, crvenim javorom i stablima stupastog graba.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

- U izvedbi, sadnji i odabiru pojedinih dijelova zelenila po potrebi konzultiramo stručnu pomoć, iako većinu posla s ljubavlju i puno strpljenja obavljamo sami. Od ranog proljeća do kasne jeseni briga o dvorištu je svakodnevna, a ljeti se život zapravo seli na terasu i dvorište. Svaki dio ima svoju posebnu čar, od jutarnje kavice i novina na drvenoj terasi, do pripreme roštilja u hladovini javora, zajedničkog obiteljskog ručka na kamenoj terasi, sladoleda na travi ili brčkanja u malom bazenčiću s unucima ili čaše vina uz zvjezdano nebo u smiraj dana, baš svaki kutak dvorišta ima nešto za ponuditi - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 06:30