ISKUSTVO IZ PRVE RUKE

SJAJAN MAKEOVER DJEČJE SOBE: Pogledajte kako je obitelj Mašić iz Zagreba u malo kvadrata osmislila sobu za troje djece

 CROPIX
S povećanjem obitelji pojavio se problem prostora. Na svu sreću, stropovi visoki tri metra maksimalno su iskorišteni tako da sva djeca imaju svoj šareni kutak u kojem mogu biti posve sami

Anita Mašić i njezin suprug u veliki makeover dječje spavaće sobe morali su krenuti nakon rođenja trećeg djeteta, Grgura. Premda su svi bili spremni na povećanje obitelji, a Grgurovi pet godina stariji brat Matej i četiri godine starija sestra Sofija jedva su čekali njegov dolazak, roditelji su znali da će problem biti prostor. Njihov stan ima kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu koje su spojene u jedan veći prostor, a uz to i dvije spavaće sobe, kupaonicu s WC-om, veliku terasu i hodnik. Supružnici su se od početka dogovorili da se svoje sobe ne odriču, s idejom da djeca odrastaju dijeleći svoj životni prostor i na taj se način uče kompromisima i suživotu. No, bili su svjesni činjenice da to može dobro funkcionirati samo u ranom djetinjstvu.

Zagreb, 070220.
Djecja soba obitelji Masic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

- Spavaće sobe velike su samo desetak kvadrata, ali strop je viši od tri metra. Ta visina u stanu nam se uvijek sviđala, ali nismo znali kako bismo je iskoristili. Ideju sam dobila upravo u vašem časopisu. Davno sam vidjela primjer vikendice u kojoj su iskoristili prostor iznad kupaonice kao galeriju za spavaći prostor. Jedne večeri sinulo mi je da bismo i mi mogli na taj način dobiti toliko potreban ekstra prostor - priča Anita i dodaje kako se ideja svidjela njezinu suprugu pa su istu večer gotovo sve osmislili.

Zagreb, 070220.
Djecja soba obitelji Masic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Bukse

Tako roditelji zovu krevete koji su na povišenom. Opremljene su podnicama i madracima, ali i policama te svjetiljkama

Zagreb, 070220.
Djecja soba obitelji Masic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

S arhitekticom su provjerili da zid koji dijeli kupaonicu i spavaću sobu nije nosivi te pronašli izvođače koji su izveli rušenje gornjeg dijela zida, oko 95 centimetara, iznad hodnika i većeg dijela kupaone te izradili čvrsti spušteni strop.

- Dobiveni prostor podijeljen je na dva dijela pregradom od knaufa. Radovi su trajali mjesec dana tijekom ljeta koje smo djeca i ja proveli na moru dok je suprug u Zagrebu pratio radove. Koliko se sjećam, nije bilo teškoća. Bukse, kako ih zovemo, opremljene su podnicama i madracima, policama koje je izradio suprug i svjetiljkama tako da navečer mogu čitati, crtati, biti sami! Dvoje djece je riješeno - kaže Anita.

Zagreb, 070220.
Djecja soba obitelji Masic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Najmlađi sin je još dvije godine spavao u krevetiću prije nego što su odlučili i za njega napraviti povišeni krevet s visokom ogradom koja omogućava da se i on može izdvojiti. “Ormarokrevet” izveo je stolar iz Ludbrega, koji im je puno pomogao. Imali su ideju, ali izvedba je bila malo kompliciranija. Visina kreveta te visina i širina stepenica kojima se dolazi do kreveta predstavljale su problem, no majstor je sve to dobro izračunao i ponudio najbolje rješenje. Odabrali su namještaj jednostavnih linija, bijeli i od materijala srednje kvalitete.

Zagreb, 070220.
Djecja soba obitelji Masic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

- Ono što čini sobu veselom likovni su radovi naše djece, slikovnice, uspomene i jedan zid obojan u perivu boju na kojem mogu dati svojoj mašti na volju. Svima je to najdraža prostorija u stanu na koju smo jako ponosni i u kojoj rado provodimo vrijeme. Radni stol je za dvoje djece, u teoriji. Kompromisi i dogovori kreću u vrijeme kada treba pisati domaću zadaću jer za istim stolom uvijek nađu neke druge teme i distrakcije. Zato smo u našu spavaću sobu stavili još jedan radni stol kojim se svi služimo - pojašnjava Anita.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 13:56