Romantično imanje u Kloštar Ivaniću

Pogledajte kako može izgledati moderna koliba!

U jednom periodu života svi teže životu u gradu. U urbanoj, užurbanoj sredini, gdje imaju prilike i vremena proživjeti najbolje godine mladosti, osamostaliti se, dokazivati se, graditi karijere, useliti u vlastiti dom, osnovati obitelj, odgajati djecu… A onda, kad sve to kao u sekundi prođe, svi teže odmoru na selu. Negdje izvan grada, negdje na nekom zelenom brežuljku, negdje u prirodi.

Zapravo, tijekom cijelog života svi maštamo o spajanju ta dva, potpuno različita svijeta. Da nakon napornog radnog tjedna otputujemo izvan grada i barem na dva dana odmaramo u vikendici. S prijateljima, obitelji, djecom… I to ne nužno u luksuznoj vili. Dovoljna je i mala drvena hiža, savršena za punjenje baterija, relaksaciju, odmor i, naravno, zabavu. I još ako je uređena u toplom, rustikalnom stilu i ako je uz nju nalazi voćnjak ili vinograd… Milina!

Profil
Vlasnici:
Obitelj Bašnec
Lokacija:
Kloštar Ivanić
Info:
na parceli od 3000 m2 nalaze se vikendica i stara, mala sporedna kućica

Ovaj vas mjesec vodimo baš na jedno takvo imanje. Peteročlana obitelj Bašnec oduvijek je živjela u stanu u Ivanić Gradu i oduvijek je sanjala o kućici u prirodi. I onda im se prije otprilike sedam godina pružila prilika da ostvare svoju želju. Samo četiri kilometara sjeveroistočno od Ivanić Grada, u Kloštar Ivaniću, prodavala se parcela ukupne površine 3000 četvornih metara na kojem se nalazila mala drvena kućica. Lokacija je bila idealna. Ne samo zbog blizine (iz grada se automobilom stiže za samo 10-ak minuta), nego i zbog samog mjesta.

Kloštar Ivanić nalazi se u zapadnom dijelu Moslavine, na brdašcu pokraj Ivanić Grada. Riječ je o poljoprivrednostočarskom kraju, a brdoviti položaj pruža dobre uvjete za vinogradarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo. Stoga ni ne čudi što okolica Kloštra ima jako puno vikendica s vinogradima. No, naselje je poznato i po spomenicima sakralne arhitekture, od čega se izdvajaju crkve i franjevački samostan.Obitelj Bašnec nije ni sekunde razmišljala, znala je da je to ono što oduvijek traže. Kupili su zemljište. Međutim, kako je kućica bila zaista stara i nije imala gotovo nikakve priključke na komunalnu infrastrukturu, roditelji su odlučili sagraditi novi objekt. Ubrzo su u selu u blizini Kloštra našli jako staru hrastovu kuću na prodaju. A kad kažemo jako staru – to i mislimo.

Naime, kuća je bila stara više od 100 godina, ali je hrastovo drvo od kojeg je bila sagrađena bilo u odličnom stanju. Roditelji su odmah angažirali majstore iz okolice koji se bave gradnjom starih kuća i koji su u svega nekoliko dana rastavili postojeću kućicu na imanju i postavili je na drugo mjesto, dok su kuću staru više od 100 godina također rastavili u dijelove, natovarili materijal na kamion i dovezli u dvorište obitelji Bašnec. I počeli graditi. – Sve je bilo jako interesantno. I nama i susjedima, jer smo gledali kako naša kuća nastaje iz dijelova hrastovih planki rukama vještih majstora. Sama gradnja trajala je godinu dana, jer kada su majstori sastavili kuću, ništa nije bilo osim hrastovih planki i starih greda – prisjeća se starija kći.

Na parceli od 3000 kvadrata nalazi se zidani roštilj, stara kućica i vikendica s potkrovljem. U tijeku je uređenje i pravog vinskog podruma

I tada je krenuo onaj zabavni dio. Uređenjem vikendice bavila se cijela obitelj. No, krenimo redom. Na posjedu se nalaze kuća s podrumom i potkrovljem, mala kućica i zidani roštilj. Vikendica ukupne površine 125 četvornih metara ima uređeno prizemlje s kupaonicom, kuhinjom, blagovaonicom i dnevnom sobom s terasom te potkrovlje s tri spavaće sobe, za roditelje i dvoje odrasle djece te jednu srednjoškolku, dok će podrum uskoro postati pravi vinski podrum, koji je zasada još u fazi gradnje. I kada bismo vam rekli da zatvorite oči i zamislite svoju idealnu kućicu u prirodi s velikim dvorištem, a onda ih otvorite – kladimo se da bi većina bila pozitivno šokirana jer na fotografijama gledaju upravo ono što su zamislili. Ili barem maštali u djetinjstvu. Jer, kuća je zaista prekrasna.

Već kada je promatrate s ulice. Izgleda baš kao iz neke dječje priče. Bajkovito i primamljivo toplo. S drveno-kamenim pročeljem, predivnim drvenim prozorskim oknima i prostranim dvorištem. Cijela je kuća uređena u rustikalnom, seoskom stilu, za što je zaslužna ženska strana obitelji, koja je birala gotovo sav namještaj, od detalja do krupnih komada. Većinu namještaja radili su majstori od punog drva i po mjeri, otac je lijepio pločice i bavio se ostalim majstorskim poslovima, dok su majka i starija kći osmišljavale kako bi što trebalo izgle-dati. Osim vlastitih, neke su ideje tražile i u raznim časopisima, ali su istinski uživale osmišljavajući svaki kutak prostorija.

Namještaj u boravku izrađen je od drveta oraha koji je rastao u dvorištu, dok je sav preostali materijal od stare kuće također iskorišten za uređenje prostora u kući. – S puno ljubavi i zapravo s lakoćom smo uređivale kuću. Volimo starinski stil, a mislimo da to i odgovara drvenoj kući pa smo uvijek birale nešto da izgleda starinski, da postignemo topli ugođaj, od detalja poput suđa, okvira za slike, zavjesa i jastučića do namještaja – kaže starija kći dodajući kako su željele stvoriti topli dom. I u tome su uspjele. Pozitivna, ugodna i domaća atmosfera osjeća se u svim prostorijama, što je postignuto s puno detalja.

Dnevna soba omiljena je prostorija svih ukućana. Naročito zimi kada vani pada snijeg, a obitelj se okupi oko kamina, obučenog u ciglu

U dnevnom boravku sjedeće se garniture crvenih cvjetnih uzorka nenametljivo ističu na zelenoj zidnoj podlozi, s njih pogled preko terase seže na predivno okolno zelenilo, dok je glavna atrakcija i mjesto okupljanja obitelji i društva ipak cigleni kamin. Isti se uzorak proteže sporednim zidom s velikim staklenim vratima kao izlazom na terasu. Dnevna je soba omiljena prostorija naročito zimi kada vani pada snijeg, a okupljeni nalože kamin koji u trenu zagrije cijelu kuću. Kuhinja je, pak, spoj starog i novog. Moderni kućanski uređaji poput nape uklopili su se među naizgled starinske vitrine i komode u shabby chic stilu. Kada je susjeda ugledala kuhinju tako ‘istrošenu’ rekla je: “Dok ju obojite, bit će super”, prepričava nam starija kći u smijehu. Blagovaonica je povezana s dnevnim boravkom, ali diskretno odvojena drvenim stepenicama koje vode na kat.

Kod uređenja spavaćih soba imali su manjih problema zbog kosih zidova i niskih stropova, pa su za roditeljsku sobu iskoristili stari ormar iz dječje sobe, okrenuli ga kao komodu i napravili ladice. U jednoj od soba iskoristili su i okvir starog prozora kojeg su ostaklili i pretvorili u ogledalo. U odnosu na prizemlje spavaće su sobe, kada je u pitanju njihovo uređenje, mirnije i imaju manje detalja. Zanimljiva je i kupaonica s mozaik zidnim pločicama, koja bojom odgovara tom mirnijem, spavaćem dijelu kuće. U staroj maloj kućici, pak, nalaze se tri prostorije, od kojih jedna služi kao alatnica dok su ostale uređene za društvo koje stiže u posjet.

Za vrt i prostranu okućnicu najviše se brinu roditelji. Majka sadi ruže, hortenzije, lavandu i drugo cvijeće, zatim ukrasno i začinsko bilje, dok se otac brine za vinograd i voćke. Bratov je zadatak, pak, održavanje travnjaka. – U vikendici boravimo svaki vikend, roditelji puno češće jer oko kuće uvijek ima posla. Ali, to je posao u kojem svi rado sudjelujemo jer nam je gušt maknuti se iz grada i provesti vrijeme na svježem zraku okruženi obitelji i prijateljima – kaže starija kći. Početkom ljeta ona se udavala pa je dio svečanosti bio i na imanju. Sve su ukrasili cvijećem i lavandom iz svojeg vrta, a u dvorištu stavili lanterne i klupice ukrašene jastučićima. Savršeno, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 02:23