MARJANE, NAŠ MARJANE

Restoran inspiriran splitskim Marjanom našao je svoje mjesto u glavnom gradu Njemačke

 Ivan Baćak
Obitelj Vujčić prepustila je preuređenje prostora pod zaštitom UNESCO-a dizajnerici interijera Angeliki Kolar

Je li moguće usred Berlina doživjeti ili se barem prisjetiti ljepote Parka prirode Marjan, gdje se iznad nas nadvijaju grane pune zelenila raznih stabala, a noge nam po puteljcima prolaze krov mahovinu i paprat? Ako pitate obitelj Vujčić s dugogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu, odgovor je potvrdan. Naime, upravo jednu takvu priču pronašli smo u restoranu Marjan Grill koji se nalazi ispod berlinske željezničke postaje Bellevue S-Bahn, odnosno točno ispod mosta.

image
Ivan Baćak

Šank, retropult i separei rađeni su po mjeri, a već i pogled na lice šanka uvodi u svijet dalmatinske tradicije

image
Ivan Baćak

Obitelj Vujčić restoran je otvorila 1981. godine, a želja Petra Vujčića da se mirisi i ukusi dalmatinske kuhinje dovedu u Berlin navela ga je 2019. godine na veliko preuređenje prostora, koje će također biti posvećeno Dalmaciji. Projekt preuređenja interijera potpisuje dizajnerica Angelika Kolarić iz tvrtke Angelika Design.

image
Ivan Baćak
image
Ivan Baćak
image
Ivan Baćak

- Renovacijom smo uvelike promijenili sjaj restorana. Iz davne 1981. "provozali" smo se kroz vrijeme i učinili ga praktičnim za rad i ugodnim za oko - kaže dizajnerica, dodajući kako je želja bila postojeće goste obradovati novim uređenjem, osoblju omogućiti lakše poslovanje, a novim gostima barem jednim malim dijelom dočarati ljepotu i okus Dalmacije kako bi se Hrvati osjećali kao doma, a stranci kao na godišnjem odmoru.

Zatečeni prostor zadao je neka od ograničenja, jer se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a istodobno je uvjetovan i propisima Njemačke željeznice (Deutsche Bahn), u čijem je vlasništvu.

image
Ivan Baćak

- Zakupodavac Deutsche Bahn trebao je provjeriti statiku i to je bila prva nit vodilja koja nas je navela da je uistinu vrijeme za obnovu. U načelu grubih građevinskih radova nije bilo, ali ako se uzme u obzir da smo promijenili 90 posto izgleda samog restorana, možemo reći da su zahvati bili ozbiljni - kaže i dodaje da su mijenjali kompletne podne obloge, a postojeću drvenu konstrukciju zamijenili su novom konstrukcijom. Zaštićenim i zadanim stropovima sa strane UNESCO-a i Njemačke željeznice dali su potpuno novi sjaj, rekonstruirali su sanitarne čvorove, mijenjali kompletan šank te zadali novu temu svim zidovima.

Zone sjedenja podijeljene su na intimni i društveni dio. Zidne tapete prikazuju povijesne dijelove grada, a lusteri podsjećaju na starogradsku kućnu i uličnu rasvjetu

Prostor je površine 320 kvadrata, a sastoji se od glavne sale, male sale, sale za slavlja i prostrane terase od 100 kvadrata. Što se tiče samog stila uređenja, Angelika je imala otvorene ruke.

image
Ivan Baćak
image
Ivan Baćak

- Bilo je vrlo jednostavno usmjeriti sve misli i asocijacije u smjeru jelovnika. Ime Marjan poveznica je s brdom u Splitu, a grill s drvom i prirodnim materijalima koji daju toplinu i razigranost prostoru. Split nam je koristio kao prezentacija povijesnih dijelova grada isprintanih i ispričanih na zidovima restorana, a zelenilo nas je vratilo u Park-šumu Marjan - opisuje.

Specifično bilje korišteno za stropni zeleni detalj podloga je dviju vrsta mahovina: konzervirane stabilizirane ravne i polarne mahovine

Zone sjedenja podijeljene su na intimni i društveni dio. Šank, retropult i separei rađeni su po mjeri, a već i pogled na lice šanka uvodi u svijet dalmatinske tradicije, gdje je prikazan jedan detalj s tradicijskog ženskog nakita ‘‘rećine‘‘, odnosno naušnice Dalmatinski cvjetići, koje se i dalje pronalaze u svakoj boljoj suvenirnici ili zlatarni. Po mjeri su se također rađeni detalji zelenila na stropu, kao i zidne tapete.

image
Ivan Baćak
image
Ivan Baćak

Od dizajnerskih potpisa izdvaja podne obloge pločice Unicom Starker koje apliciraju dalmatinski kamen, kupaonica je obogaćena Laufen sanitarijama i Grohe miješalicama. Tech Garden obogatio je prostor zelenilom, a tvrtka Massilia, također iz Splita, odradila je vjerodostojne grafičke prikaze zidnih tapeta prizora iz grada podno Marjana. Inspiracija lustera i rasvjete kombinacija su starogradske kućne i ulične rasvjete.

- Specifično bilje korišteno za stropni zeleni detalj je podloga dviju vrsta mahovina: konzervirane stabilizirane ravne i polarne mahovine. Na toj podlozi od mahovine izrađen je šumski dizajn koji se sastoji od konzerviranog stabiliziranog bilja: medvjeđe trave, dvije vrste bršljana te šumske paprati - kaže Angelika, a Petar Vujčić zaključuje kako je preuređenjem naziv restorana Marjan Grill dobio opravdanje i smisao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 17:17