STAMBENA ARHITEKTURA

Rekonstrukcija i protupotresna dogradnja brze izvedbe u zagrebačkoj Petrovoj ulici

 Privatna arhiva
Odabir lake čelične montažne varijante determiniran je zahtjevima spomenute potresne stabilnosti, niske cijene i brze izvedbe

Kandidat za godišnju nagradu UHA-e "Drago Galić" za stambenu arhitekturu 2020.

Rekonstrukcija i dogradnja kuće, projekt arhitekata Hrvoja Njirića i Iskre Filipović u Petrovoj ulici u Zagrebu, može se opisati s nekoliko ključnih riječi - potresna stabilnost, niska cijena i brza izvedba.

image
Privatna arhiva

Ključni motiv za ovakav objekt bili su prije svega: potresna stabilnost, niska cijena i brza izvedba, što su sve elementi prilagođeni ovom vremenu krize, razornih potresa i brzog stvaranja

image
Privatna arhiva

Ovi su zahvati na kući bili motivirani željom dobivanja dodatnih stambenih prostora, pri čemu dopušteni parametri definirani GUP-om za ovaj dio grada Zagreba nisu iskorišteni do maksimuma.

image
Privatna arhiva

POTREBA

Projekt arhitekata Hrvoja Njirića i Iskre Filipović ima laku čeličnu montažnu varijantu

image
Privatna arhiva

Odabir lake čelične montažne varijante determiniran je zahtjevima spomenute potresne stabilnosti, niske cijene i brze izvedbe. Te se riječi čine danas aktualnima i relevantnima, pogotovo u vrijeme krize, razornih potresa i potrebe brzog stvaranja novih boravišta na manjkavoj supstrukciji.

image
Privatna arhiva

- Bez obzira na to, ni nakon završetka gradnje nema ni jednog upita. Kako to? 'Kriva' estetika? Strah od nepoznate tehnologije? Ili nešto treće? Kako god bilo, projekt će biti prikazan i na izložbi 'Normality', koja se priprema u suradnji s drugim arhitektima bliske provenijencije i svjetonazora - pitaju se i najavljuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 07:29