PLIJENI POGLEDE

Prvi smo ušli u novu luksuznu zgradu na istoku Zagreba: Stanovi su se rasprodali u trenu, jasno je i zašto

Stambena zgrada Bužanova-Štrigina

 Vanja Šolin/Alfa stan grupa
U modernoj rezidencijalnoj zgradi smješteno je ukupno 69 stanova, a najveći se prostire na čak 413,53 četvornih metara

Zamislite scenarij: jedne vruće ljetne večeri nakon druženja u gradu vodite društvo u svoj stan.

Nakon što prođete kroz moderan lobby, na kat stižete najtišim i najbržim postojećim liftom. Ulazite u savršeno rashlađen i moderan prostor sa svježim zrakom u kojem je prigušeno svjetlo, a lagana glazba već svira.

Dok nalijevate vino u čaše, svojoj digitalnoj asistentici govorite da stavi vaše omiljeno piće na popis za kupovinu. Ona vas podsjeća da sutra ne morate ustati u 7 sati jer vam je odgođen sastanak.

Ovo je samo jedna scena života u pametnom domu koji olakšava svakodnevne kućanske zadatke svojim stanarima. Paljenje klime ili pak podnog grijanja zimi, pokretanje rekuperacije zraka bez otvaranja prozora koja osigurava uvijek svjež zrak bez alergena, spuštanje ili podizanje žaluzina, pokretanje glazbe, paljenje i prigušivanje svjetla... Sve je to moguće uz samo par dodira vašeg pametnog telefona čak i kada niste kod kuće.

A asistentica? Ona je, naravno, digitalna. U stanu se nalazi Echo Dot, pametni zvučnik s integriranom Alexom, virtualnom asistenticom koja vam olakšava život jer prati glasovne naredbe, doslovno odgovara na pitanja, prati dnevni raspored, kreira popise za kupnju ili podsjeća na bitne događaje.

Pametni stanovi

Ne, ovo nije neki futuristički opis savršenog životnog prostora. Ovakvi moderni domovi već postoje, i to u Zagrebu.

Riječ je o stambenom objektu Bužanova-Štrigina na istoku grada koji se proteže na 14.232,75 četvornih metara. Projekt je to jednog od najuspješnijih domaćih investitora u rezidencijalnom segmentu građevinarstva, Alfa stan grupe, koja već 19 godina podiže razinu izvrsnosti koristeći inovativne, ali i ekološki odgovorne sustave u svojim objektima diljem Zagreba.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

U toj modernoj rezidencijalnoj zgradi na istoku metropole, koja je završena u travnju ove godine, smješteno je ukupno 69 stanova te dva poslovna prostora. Najmanji stan je kvadrature 38,76 četvornih metara, dok se najveći prostire na čak 413,53 četvornih metara. Da je potražnja za novogradnjom u Zagrebu uistinu velika, potvrđuje i činjenica da su svi stanovi u objektu Bužanova-Štrigina prodani otprilike godinu i pol prije završetka gradnje.

Rad Alfa stan grupe prepoznat je u profesionalnim i javnim krugovima, pri čemu su najpoznatiji veliki stambeni kompleks u Veslačkoj ulici i nagrađivani projekt „Jordanovac - Home of the future“, dok su stanovi na lokaciji Bužanova – Štrigina u kratkom roku postali najpoželjniji u Zagrebu. Tvrtka je i na početku izgradnje jednog od najiščekivanijih inovativnih zdanja u strogom centru glavnog grada, omeđenog ulicama Reljkovićeva i Čanićeva u neposrednoj blizini Trga Francuske Republike.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

- Budući da Alfa stan grupa ima sve odjele in house, svaki sljedeći projekt nastojimo raditi stepenicu bolje od onog prethodnog. Unutar našeg tima, u kojemu rade stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom, kontroliraju se svi procesi i detalji – od prvotne revizije projekata, revizija tlocrta unutar projektnog tima čime dobivamo najbolje rješenje za kupca pa do same kontrole izvođenja radova. Jedna od praksi na koje smo izrazito ponosni kao tvrtka je da kod finalnog uređenja budućih domova naših kupaca dopuštamo sve intervencije koje su u skladu s građevinskom dozvolom. To je rijetka i kompleksna praksa u branši jer zahtijeva odmicanje od standardiziranih projektnih rješenja. No, tako svaka stambena jedinica zaista postaje krojena prema zamislima stanara, naravno unutar zadanog projekta – objašnjava stručni specijalist inženjer građevinarstva Ivan Barukčić, voditelj projekata u Alfa stan grupi.

Dom prije doma

Kaže da kod odabira izvođača uvijek nastoje ostvariti dugoročnu suradnju temeljenu na kvaliteti pa tako objekte opremaju sustavima provjerenih premium proizvođača poput Daikin klima ili BTicino pametnog sustava, uvijek za klasu više od standarda. Isto vrijedi za, po mnogo čemu specifično, luksuzno predvorje zgrade Bužanova-Štrigina koje vizualno reprezentira visoku razinu kvalitete ugrađenu u svaki pedalj objekta.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

- Dizajnom zajedničkih prostora poput predvorja htjeli smo pružiti atmosferu i osjećaj ‘doma prije doma‘. Objekt je uistinu oaza privatnosti i elegancije jer pomoću suptilnih rješenja ostavljamo prostor otvoren interpretaciji korisnika – istaknuo je mag. ing. arch. Tomislav Barać, arhitekt iz Zagreba koji u Alfa stan grupi s kolegom Damirom Mamićem radi u projektnom timu zaduženom za razradu arhitektonskih rješenja, komunikaciju s kupcima i tehničku podršku gradilištu.

Kreirajući lobby cilj je bio prostor učiniti nenametljivim, a opet ugodnim i profinjenim. U suvremenom predvorju nalazi se karta Zagreba na tamnom staklu koja stanarima i njihovim gostima nudi ideje za šetnju i upoznavanje grada, a prostor je opremljen dizajnerskim namještajem hrvatske tvrtke Prostoria s kojom je Alfa stan grupa na ovom projektu prvi put surađivala.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

- Prostoria je prepoznala kvalitetu kojom se vodila Alfa stan grupa te smo odabrali biti dio tog projekta. Budući da je ulazni prostor gotovo kao lobby hotela, smatrali smo da je to dobra prilika da predstavimo našu sofu Echo, koju smo razvili prema dizajnu naših stalnih suradnika iz dizajn studija Grupa. Radi se o sofi koja komunicira upravo eleganciju i udobnost, što je glavno obilježje cijele kuće. Također, demonstrira tehnološke mogućnosti i razinu kvalitete izrade namještaja koju smo dostigli unutar naših 10 godina postojanja. Sofe uz fotelje Tinker i Polygon te niske stoliće iz iste kolekcije, čine udoban i elegantan ambijent na samom ulazu u zgradu, čime smo pridonijeli dobrom osjećaju stanara i njihovih gostiju – rekla nam je arhitektica Iva Šilović Grabovac iz Prostorije.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

Opisuje kako zgradu Bužanova-Štrigina karakterizira odmjerena arhitektura, pristojna prema svom okolišu, a u fokusu ima udobnost i kvalitetu stanovanja. To je jedva dočekan novi smjer u izgradnji stambene arhitekture u Hrvatskoj, gdje je naglasak na kvaliteti, dugotrajnosti i građanskom luksuzu koji nije nametljiv i glasan.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

U odabiru dugoročno isplativih i energetski održivih rješenja Alfa stan grupa se uvijek vodi humanom arhitekturom te težnjom da objektom što više urbanistički doprinesu gradskoj četvrti.

- U projektu Bužanova-Štrigina urbanistički doprinos očituje se prije svega u snažnom ozelenjivanju krova i parcele dosljednim krajobraznim rješenjem poput travnjaka na južnoj strani zgrade, a i sva potrebna parkirna mjesta osigurana su u podzemnoj garaži – objašnjava Ivan Barukčić iz Alfa stan grupe.

Peta fasada

Lokacije objekata Alfa stan grupe uvijek su u atraktivnim dijelovima Zagreba kojima još više raste vrijednost realizacijom njihovih građevinskih i arhitektonskih rješenja. Materijali, kao i tehnološki napredni sustavi pametnog doma pomno se odabiru, prvenstveno prema svojoj kvaliteti i funkcionalnosti, a tek onda prema cijeni.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

Konstrukcija objekta Bužanova-Štrigina je betonska s gips-kartonskim pregradama, a od materijala u izgradnji je korištena kombinacija žbukane i ventilirane staklene fasade. Ovi se dijelovi atraktivno isprepliću na osnovnoj fasadi i balkonima.

- Dok investitori često ne pridaju dovoljan značaj krovu zgrade, Alfa stan grupa daje mu jednaku pažnju, promatrajući ga kao svojevrsnu ‘petu fasadu‘. Kao i na našem projektu Veslačka iz 2018. godine, ‘sakrili‘ smo instalacije kako bi krov bio vizualno atraktivan, prekriven zelenilom te u skladu s prirodom. Krov je uređen nizom raznovrsnih biljaka poput lovora, tisa, grmolikih javora, malih ukrasnih borova i travnatom površinom za uživanje ili rekreaciju na otvorenom. Od materijala s naglaskom na sigurnost, u predvorju, stubištima i hodnicima koristi se negoriva kompozitna ploča u drvenom dekoru. Pored zaštite zajedničkih prostora, ona prekriva instalacije koje bi inače narušavale sklad unutrašnjeg uređenja zgrade. Tako se pojačava dojam hotelskog ugođaja i elegancije provučen kroz cijeli objekt Bužanova-Štrigina – istaknuo je Barukčić.

image
Vanja Šolin/Alfa stan grupa

Svaki objekt Alfa stan grupe grade „ljudi za ljude“, razmišljajući o svim pretpostavkama idealnog doma kakav bi kreirali za sebe i svoje bližnje. Matej Bender i Josip Halapija iz tvrtke PROJEKT MOD d.o.o. su autori projekta Bužanova-Štrigina, dok sve preinake prostora, kao i kompletnu razradu okoliša, fasade i interijera potpisuje arhitektonski tim Alfa stan grupe - Tomislav Barać i Damir Mamić.

Nova kultura življenja

Stanovi koje su osmislili su inovativni, suvremeni i estetski privlačni, a svakodnevicu čine ugodnom i jednostavnijom. To je ujedno i definicija doma budućnosti.

- Pametan telefon uvijek nam je pri ruci, a tu tehnologiju jednostavno je iskoristiti kako bismo upravljali opcijama koje će stvoriti ugođaj u domu po našoj mjeri. U par dodira na mobitelu, moguće je pokrenuti željenu razinu prozračivanja, prigušiti svjetla te spustiti ili dići žaluzine. BTicino sustav pametnog doma omogućava i kreiranje ‘scena‘ unaprijed, tako da se jedan način prozračivanja i osvjetljenja pokreće prilikom izlaska iz doma, drugi prilikom dolaska kući, treći tijekom obiteljskih okupljanja i slično. Jedinstveni element života u objektu Bužanova-Štrigina je i personalizirana mobilna aplikacija zahvaljujući kojoj su nadohvat ruke sve informacije o stanu, kao i služba održavanja koja brine o svim dijelovima ovog suvremenog kompleksa – istaknuli su iz Alfa stan grupe.

Zbog inzistiranja na kvaliteti u svim aspektima gradnje, projekt Bužanova-Štrigina još je 2020. godine, na samom početku gradnje, Colliers, vodeća konzultantska kompanija za investicije i nekretnine, uvrstila među projekte najveće kvalitete u pregledu hrvatskog tržišta nekretnina, a da je to zaista tako sada svjedoče vlasnici 69 pametnih stanova.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Alfa stan grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:32