Muzej stopljen sa stijenom

Projekt slavne arhitektice Zahe Hadid na Kronplatzu

Muzej stopljen sa stijenom danas preminule arhitektice R.I.P.

Messner Mountain Museum Corones je otvoren, nakon što je radove usporavala činjenica da se nalazi na vrhu planine, na teško dostupnom terenu. Njegov uistinu neobičan izgled osmislila je možda i najpoznatija arhitektica današnjice Zaha Hadid. Muzej se nalazi na 2275 metara nadmorske visine, na vrhu Kronplatza na južnim tirolskim Alpama, i njegov je položaj zapravo bio najveći izazov pri gradnji.

Legendarni planinar

Messner Mountain Museum Corones je muzej namijenjen ljubiteljima planina i planinarenja. To je šesti muzej sagrađen zahvaljujući vizionarskim idejama talijanskog planinara i ekstremnog penjača Reinholda Messnera, čovjeka koji se popeo na Mount Everest bez kisika i osvojio svih 14 vrhova viših od 8000 metara nadmorske visine.

Svaki od šest muzeja nudi edukativne sadržaje o planinama, načinima njihova nastanka, zanimljivostima, povijesti, važnim ljudima… Vizualni identitet šestog muzeja slavni je penjač odlučio prepustiti slavnoj Zahi Hadid, a ona ga je u svom prepoznatljivom stilu doslovno ukopala u stijenu. Komplesnu zgradu čini kompozicija fluidnih i međusobno povezanih volumena koji kao da su uklesani u planinu i prate njenu formu. Tri vizualno odijeljena volumena “izlaze” iz stijene, a na njihovim krajevima nalaze se velike ostakljene površine te se stvara dojam kao da lebde.

Više od tisuću kvadrata

Ta tri velika prozora i balkon “u zraku”, zajedno s ambijentalnom rasvjetom unutrašnjosti muzeja, stvaraju impresivan kontrast između vanjskog i unutarnjeg prostora. Osim izložbene, muzej ima i funkciju vidikovca s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na krajolik. Ideja arhitektice bila je da posjetitelji uđu u samu planinu pa ulaz u muzej podsjeća na svojevrsni ulazak u špilju kroz koju posjetitelj otkriva izloške sve dok ne probije na drugu stranu gdje se pred njim otvara spektakularan pogled. Betonska građevina ima zidove debele između 40 i 50 te krov od 70 centimetara kako bi izdržali pritisak zemlje i planine koja okružuje muzej sa svih strana. Površina je veća od 1000 četvornih metara, izložbeni prostor se proteže na tri etaže, a sadrži i malo multimedijalno kino te razne druge usluge za posjetitelje.

Izvor: inexhibit.com

Foto: W. Haler

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:09