Privlači pažnju

Projekt poznate dizajnerice. Stan odvjetnice koja puno putuje svijetom i zna što hoće

 SETH CAPLAN/
Vodimo vas u loft kupljen u bivšoj industrijskoj četvrti Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) u Brooklynu

Područje koje je doživjelo opsežne prenamjene zgrada u luksuzne stanove karakteriziraju visoki stropovi, veliki prozori i prostrani otvoreni tlocrti. I druga područja New Yorka, poput Tribece, na sličan su način puna povijesnih skladišta i tvornica koje su pretvorene u atraktivne nekretnine za stanovanje.

image
SETH CAPLAN/

Kad biste morali pogoditi posao Jessice Wright samo gledajući njezin Dumbo loft u Brooklynu, pretpostavili biste da je umjetnica. Njezini drveni podovi obojeni su u oštru nijansu bijele boje, gotovo 4 metra visok zid od stakla i čelika preplavljuje njezinu spavaću sobu svjetlom, a njezin TV je postavljen na antiknom postolju umjesto na standardnoj medijskoj konzoli. U stvarnosti, ona je suradnica u odvjetničkom uredu, usredotočena na trgovačke parnice i međunarodna ljudska prava - i povrh toga, piše osobne i političke eseje. Ali umjetničko potkrovlje je ono što je zamislila njezina dizajnerica interijera, Crystal Sinclair, kada je prvi put kročila u prostor od 110 četvornih metara 2020. Wright, koja je u to vrijeme iznajmljivala stan, vidjela je priliku stvoriti svoj europski stan iz snova u Americi (živjela je u Berlinu i Parizu, kao i u Delhiju, prije nego što se preselila u London na postdiplomski studij, a kasnije u Kabul). “Pariz je imao najveći utjecaj na mene. Volim pariški dizajn, zgrade, odjeću, sve”, priča Wright za Dezeen.

image
SETH CAPLAN/
image
SETH CAPLAN/

Iako je prostor, smješten u bivšem skladištu tvrtke Kirkman and Son Soap Company, bio na tržištu tek dva dana kada ga je Jessice obišla, već je imao 15 zahtjeva za kupnju. "Vanjski dio zgrade prikazan na TikToku je korišten u seriji Gossip Girl, što je privuklo veliku pažnju", kaže. No, sreća i osobno pismo investitorima su joj pomogli da se istakne. Za razliku od mnogih sličnih loft stanova u susjedstvu, svidjelo joj se što ovaj nije bio preuređen u luksuzni stan za iznajmljivanje.

image
SETH CAPLAN/

Tijekom cijele obnove, Sinclair je radila s izvođačem radova kako bi uravnotežila industrijski kostur zgrade s prijelaza stoljeća s romantičnim detaljima, poput omotavanja baze velikih stupova toplim pločicama od terakote i zatvaranja perilice i sušilice u drvenu konstrukciju od letvica. Što je najvažnije, htjela je ponuditi vlasnici lak pristup polukatu uvučenom ispod visokih stropova stana (prije nisu postojale ljestve koje su vodile do tog kutka).

Sada to područje funkcionira kao mini knjižnica – kutak za čitanje, a Wright ne smeta što mora čučati kad je gore. “U Afganistanu se u mnogim dnevnim sobama sjedi na podu, pa sam pomislila, kakvo savršeno mjesto”, kaže.

Uz to, dizajnerica i vlasnica učinile su područje super udobnim uredivši ga afganistanskim tepisima kao i niskim stolcima poput oblaka.

image
SETH CAPLAN/
image
SETH CAPLAN/

Sinclair je transformirala kuhinju tako što je obložila zidove, stražnju površinu, police i radnu plohu brušenim mramorom Arabascato i zamijenila nekadašnju kombinaciju mikrovalne pećnice i ventilacijske nape za elegantnu školjku od oksidiranog čelika. "Bili smo nervozni zbog ograničenja prostora za pohranu, ali zapravo je dobro ispalo: otok ima ladice sprijeda i sa strane", napominje dizajnerica.

image
SETH CAPLAN/
image
SETH CAPLAN/

Dok je starinski luster od 250 funti, širok skoro 2 metra u dnevnoj sobi siguran početak razgovora s posjetiteljima, gosti obično izraze svoje strahopoštovanje tek kada shvate da Frame TV na postolju nije umjetničko djelo (što je i bila namjera sa Samsungovim proizvodom). Sinclair se odlučio za zakrivljenu sofu kako bi maksimalno iskoristila kutak. “Kao da ste na oblaku; sve je vrlo meko i senzualno, lagano i prozračno,” zadovoljno ističe vlasnica.

image
SETH CAPLAN/
image
SETH CAPLAN/
image
SETH CAPLAN/

Dvije najvrjednije stvari vlasnice, ogledalo Nuristani i prostirka Qashqai (oboje kupljeno u Afganistanu), zauzimaju počasno mjesto u njezinoj spavaćoj sobi, ali i njezin printer. Wright radi od kuće četiri dana u tjednu, tako da je bilo potrebno izdvojiti prostor za rad. Sinclair je dizajnirala stol koji se proteže preko cijelog zida, ostavljajući dovoljno mjesta i za šminkanje. “Imalo je smisla staviti ga uz prozor kako bi mogla gledati van”, kaže dizajnerica, a nama ni pogled unutra nije tako loš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:17