dva u jedan

Prekrasna prizemnica u Žeževici: Obiteljska kuća koja se transformira u poljoprivredni objekt

 MARKO LOVRIĆ
Uniformnost, hermetična homogenost arhitektonskog jezika u službi je sadržajne fleksibilnosti

Svaki put kada sjednemo u automobil i krenemo na jug po neku novu priču o uređenju doma uglavnom nas put odvede ili na samu obalu ili barem na mjesto s koje se vrlo dobro vidi ta ista obala. Nekako je postalo skoro pa uobičajeno da se lijepa i dobra arhitektura veže uz taj beskraj plave boje, ali to nužno nije pravilo i to smo vam dokazali već nekoliko puta dok smo lutali po „zaboravljenim” mjestima Lijepe naše.

image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ

Tako vas i danas vodimo na put do mjesta Žeževica, u Splitsko- Dalmatinskoj županiji. Malo mjesto od svega 350 stanovnika smjestilo se u zaleđini Biokova, dovoljno daleko od buke i vreve, a opet tek na nekoliko minuta vožnje od najposjećenijih turističkih mjesta u Hrvatskoj. Na idealnoj lokaciji za odmor duše i tijela pronašli smo kuću koja je svojevrsni hibrid - obiteljska kuća za odmor i, kako kažu sami arhitekti, poljoprivredni arsenal.

image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ


Arhitekt Jakša Kalajžić iz studija J.K.A Arhitekti koji je i projektirao ovu neobičnu i zanimljivu kuću objašnjava nam na samom početku kako je investitor prije same gradnje izrazio želju za objektom koja će u jednome biti kuća za odmor i mjesto za rekreativni uzgoj maslina te različitih vrsta voća i povrća. Sama ta početna želja vlasnika vodila je prema krajnjem rezultatu objekta koji je artikuliran kao svojevrsni stambeno - poljoprivredni „uređaj/ormar“ koji poput zida/portala presijeca parcelu na gornji kaskadni krajolik suhozida i donji ravni plato s maslinikom i voćnjacima.

image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ


- Uniformnost, hermetična homogenost arhitektonskog jezika u službi je sadržajne fleksibilnosti koja omogućava različite međuodnose dva osnovna sadržaja unutar kuće – odmor i poljodjelstvo. Osim različitih međuodnosa poljoprivrednog i stambenog sadržaja, ukoliko se pojavi potreba, objekt može postati u cijelosti obiteljska kuća ili pak u potpunosti poljoprivredni objekt – objašnjava nam arhitekt. Kako će se kuća koristiti i koji karakter te sadržajnu narav će više poprimiti ovisit će o vremenu. S obzirom na tu dualnost koja se očituje u više aspekata, arhitekti su se odlučili za jedan neutralan arhitektonski jezik koji se prije svega prilagođava zahtjevima kako investitora, tako i same lokacije. - Pokušali smo uspostaviti balans među dva sučeljena sadržaja stoga kuća nije polemizirajuća u odnosnu na okoliš, zamišljena je da se asimilira – ističe Kalajžić.

image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ


Saznajemo kako svi sadržaji imaju omogućen direktan pristup na prirodni teren, te omogućenu panoramsku vizuru na sjevernu stranu planine Biokovo. Dobro promišljena jednostavnost i nenametljivost te određena mimikrija glavne su karakteristike ove kuće koja nema nikakvu potrebu da se ističe od svog krajolika.

image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ


- Tradicionalno građenje u Dalmatinskoj zagori karakterizira racionalnost, pametno upravljanje resursima, poštivanje i suživot sa zatečenim okolišem. Korištenje jednostavnih i nenametljivih tipologija građenja, lagano dostupnih i jeftinih materijala. Upravo je ta tradicijska suština reinterpretirana ovom arhitekturom. Racionalna, energetski učinkovita, nenametljiva gradnja od lako dobavljivih i razmjerno jeftinih materijala s jasnim i aktivnim određenjem prema svim raspoloživim prirodnim elementima zatečenim na mjestu građenja kao što su sunce, vjetar, voda – objašnjava arhitekt.

image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ
image
MARKO LOVRIĆ


Čiste, ravne linije ove jedinstvene prizemnice u jednom obliku prate tu sveprisutnu dualnost, iako kuća u potpunosti poštuje svoju okolinu ipak red koji postoji u njezinoj vanjskoj pojavi se postavlja nasuprot divljoj prirodi i naslaganom kamenju na suhozidu koji je okružuju, ali ne da bi se istakla kao nešto kontrastno nego više kao nekakav došljak koji je došao upiti sve blagodati koje ovo područje daje. Uređenje same unutrašnjosti kuće nasljeduje ideju koja proizlazi iz eksterijera, jednostavne bijele linije u kombinaciji s kamenom i minimalističkim namještajem s pokojim dizajnerskim istaknutim detaljem čine jedinstvo cijelog objekta. Velike staklene stijene koje se u potpunosti mogu otvoriti doslovno od kuće čine natkrivenu vanjsku terasu gdje je teško odrediti barijeru između vanjskog dijela i unutarnjeg. Pogled na predivni maslinik i okolna brda preko kristalno plavog bazena uz neodoljive mirise Mediterana u potpunom miru i tišini čine onu obalu s početka teksta puno manje zanimljivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 03:20