VILA U ISTRI

Prekrasna kuća u selu Kirmenjak pored Poreča

Imanje kojem drveće nije smetnja, nego plus. Uspjeli smo sačuvati dvije stare murve, bez kojih bi atmosfera bila skroz drugačija. Iako su zadale mnogo muka izvođačima, nismo dali da ih posijeku, kaže Nina Čeak, arhitektica

Prekrasna kuća koja je idealan spoj starine i suvremene gradnje nalazi u Kirmenjaku, mirnom malenom selu blizu Poreča. Staru, većim dijelom kamenu dugačku kuću, od nekoliko spojenih građevina, vlasnici su kupili 80-ih godina.

No taj je objekt presijecao parcelu na dva dijela. To je bio jedan od glavnih razloga, kako kaže arhitektica Nina Čeak iz studija Perspektiva, rušenja centralnog djela kuće, te je prilikom izgradnje novog dijela napravljen prolaz koji povezuje oba dvorišta.

SPAJANJE

- Dakle, lijevi i desni dio kuće su sačuvani dok se središnji sagradio na novo. Razmišljali smo o tome želimo li i taj dio izgraditi u stilu tradicionalnog istarskog objekta kao i ostatak kuće, no zaključili smo da taj novi dio neće imati šarm starog objekta i da će razlika između postojećeg i novoizvedenog uvijek biti vidljiva. Prilikom spajanja tradicionalnog i modernog kao i u arhitekturi tako i interijeru, uvijek se držim pravila jakog kontrasta - objašnjava Nina Čeak.

Pristup objektu je s jugoistočne strane parcele gdje se nalazi i parking, koji je na uzvišenom dijelu te se stepenicama spušta prema objektu. Na ulazu u objekt uz pročelje, nalazi se plitak bazenčić koji je nastao zato što je glavni bazen na višem dijelu terena te se iz living zone ne vidi. A želio se dobiti pogled na vodu. Veći bazen u drugom dvorištu veličine je 40 kvadrata.

Kamenim dijelovima kuće pridodao se suvremeni akcent s razigranim prozorima.

- Kuća je sagrađena od kamena kirmenjaka. Novi dio je izveden od betona, ali smo iskoristili sav preostali kamen od srušenog objekta za njegovo oblaganje. Tipologija stolarije je aluminijska, ponajviše radi kontrasta na kamenim fasadama. Ostali materijali koji prevladavaju su drvo, željezo i keramika u imitaciji kamena - kaže arhitektica.

MODEL OTOKA

Nakon parkinga dolazi se u natkriveni dio kuće odnosno predulaz i prolaz koji povezuje dvije strane dvorišta. Tu su troja vrata: glavni ulaz u kuću s desne strane te wellness i laundry s lijeve strane. Predulaz ima funkciju koridora, a kroz glavni ulaz u kuću odmah se pristupa kuhinji i blagovaonici. U prizemlju se još nalazi dnevni boravak te jedna spavaća soba. Kuća ima pet spavaćih soba, ostale su na katu. Wellness zona sa saunom i jacuzzijem je u prizemlju, ima i vanjsku kuhinju i drugo. Sve skupa objekt ima 300 kvadrata.

- Namještaj je miks stilski i cjenovno. U uređenju interijera vrijedi isto pravilo kao i prilikom odijevanja, dovoljne su malo bolje cipele ili torbica kako bi se podigao cijeli stajling. Posebnost je primjerice kuhinjski otok koji ima furnirane vratnice te vintage inox ploču - kaže Nina Čeak.

Namještaj je miks stilski i cjenovno. U uređenju interijera vrijedilo je isto pravilo kao i prilikom odijevanja - dovoljne su malo bolje cipele ili torbica kako bi se podigao cijeli stajling

Model otoka kuhinje je Maggiorana od Val Designa. Ostali zanimljivi komadi su stol za objed Alta corte, sofa Artis Ditre Itali, custom made toaletni stolovi u sobama izvedeni od masivnog hrasta i drugo. Slike su djelo umjetnice Tea Bičić.

Šarm objektu daju stabla i zelenilo na imanju. Izazov je bio zadržati staru murvu prilikom gradnje te su bazen i vanjske terase prilagodile prema njoj.

INSPEKCIJA

- Od drveća smo uspjeli sačuvati dvije stare murve, bez kojih bi atmosfera bila skroz drugačija, iako su zadale mnogo muka izvođačima nismo im dali da ih posijeku. Postojeće masline smo samo presadili gdje nam je više odgovaralo. Masline su vrlo zahvalne za to - rekla je arhitektica Čeak, čija je suradnica na projektu bila Jelena Kurtušić.

Da se ovdje radi o iznimnom turističkom objektu, ističe Danilo Volmut, vlasnik Istriaselect Villas, agencije specijalizirane za booking vila s bazenom.

- Od prvog dojma izvana te nakon naše detaljne inspekcije imanja, bili smo oduševljeni stilom, kombinacijom tradicije i modernog te opuštenim ugođajem - ocijenio je Danilo Volmut.

Foto: Rajan Milošević/ Koridor 27

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 13:20