stan u Splitu

Pozitiva i veselje u 40 kvadrata: Moderan. Jednostavan. Prozračan. Svijetao. Ma, predivan!

 Damir Barić  i Rina Zujić
Priča o uređenju mladenačkog, prozračnog i jednostavno lijepog životnog prostora koji su osmislili arhitekti iz Studija AIR

PROFIL

  • INFO: stan od 40 četvornih metara
  • LOKACIJA: Split
  • VLASNIK: Josip Šlenc
  • UREĐENJE: Studio AIR

Pronašli smo najslađi stan u Splitu i vodimo vas u njega! Sigurni smo da ćete se inspirirati pričom o uređenju mladenačkog, prozračnog i jednostavno lijepog životnog prostora koji su osmislili arhitekti iz Studija AIR

Moderan. Jednostavan. Prozračan. Mladenački. Svijetao. Mediteranski. Ma, predivan! Ovo je interijer u koji bih odmah uselila, pomislila sam čim sam ušla u presladak, nedavno renoviran stan u Splitu iza čijeg uređenja stoji tim mladih arhitekata iz Studija AIR. Agnieszka Harazinska, Robert Dziki i Antonio Nevešćanin nakon rada u struci u različitim arhitektonskim uredima, gdje su stekli iskustva i znanje, odlučili su otvoriti vlastiti studio i pokušati zajedno stvarati projekte koje vole. Njihov prvi projekt u Hrvatskoj upravo je ovaj stan od 40 kvadrata.

image
Damir Barić i Rina Zujić
image
Damir Barić i Rina Zujić

Vlasnik stana Josip Šlenc dugo je tražio odgovarajuću nekretninu, no pri pronalasku ovog stana nije bilo mnogo dvojbe da je upravo ovo izvrstan izbor zbog svoje lokacije, kao i tlocrta koji je u maloj kvadraturi ponudio mnogo.

- Stan je u prvotnom stanju izgledao potpuno drugačije. Naime, nije imao konstruktivnih elemenata u prostoru, imao je samo vanjske nosive zidove, što nam je omogućilo potpuno slobodan tlocrt i dozvolilo kreiranje mnoštvo koncepcija kako ga urediti - pričaju arhitekti te nastavljaju kako je orijentacija stana sjever - jug nešto što su u startu prihvatili kao veliki plus prostora, a to je obilježilo projektiranje.

- Bilo je logično da se dnevni dio stana s kuhinjom i blagovaonicom smjestiti na jugu, gdje se kroz potpuno ostakljenu južnu fasadu prostire pogled na more, tim više što je direktan upad sunca zaštićen loggiom, što je iznimno važno u mediteranskoj arhitekturi. Na sam sjever odlučeno je da se smjesti spavaći dio, gdje od sjevera nema direktnog ulaska sunca u interijer, čime spavaći dio postaje hladniji te ugodniji za odmor za vrijeme toplijeg dijela godine - objašnjava nam vlasnik Josip dok ulazimo u genijalan mali stan koji sadašnjim izgledom ni najmanje ne otkriva da je nekada ovdje vladao kaos i nered i da je bila riječ o derutnoj nekretnini.

image
Damir Barić i Rina Zujić
image
Damir Barić i Rina Zujić
image
Damir Barić i Rina Zujić

U stan se odmah ulazi u dnevni dio koji se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Kuhinja je smještena na sjever prostorije, stol za blagovanje je po sredini prostorije te se na samom jugu nalazi dnevni dio, s izlaskom na loggiu veličine 5 četvornih metara. Prostor je fluidan, a cilj je arhitektima bio ostvariti komunikaciju između mikroambijenta prostora te ga pritom ne zagušiti nepotrebnim detaljima.

image
Damir Barić i Rina Zujić
image
Damir Barić i Rina Zujić

- Bilo nam je važno da se iz kuhinje može jednostavno i lako pristupiti na loggiu, u slučaju, primjerice, jedenja vani. Također bilo nam je važno da loggia sa svojih 5 kvadrata lako postane dio interijera, kada se otvori staklena stijena da prostor slobodno teče te se potpuno izgubi granica interijera i eksterijera - prisjeća se Antonio.

Pokraj kuhinje na sjevernom zidu nalaze se vrata koja vode u mali pretprostor prije spavaće sobe, dok je s desne (istočne) strane kupaonica. U pretprostoru se nalazi veliki ugradbeni ormar u kojem su skriveni praonica rublja, bojler te police za odlaganje prljavog rublja, sredstava za čišćenje i slično. Ideja je bila kupaonicu osloboditi od svih suvišnih elemenata te je projektirati na najjednostavniji utilitaran način.

image
Damir Barić i Rina Zujić

Sljedećim vratima na sjeveru ulazi se u spavaću sobu. S lijeve je strane ugradbeni ormar s velikim ogledalom, na sredini se smjestio krevet, a s desne strane višenamjenska polica, koja otvaranjem postaje radni stol ili boudoir, a zatvorena izgleda kao otkačena komoda.

image
Damir Barić i Rina Zujić
image
Damir Barić i Rina Zujić
image
Damir Barić i Rina Zujić

Koncept za uređenje bila je utilitarnost i mediteranska jednostavnost, a arhitekti su imali jasnu viziju kako maksimalno iskoristiti prostor od 40 m2 te učiniti da izgleda komforno i veće.

- Željeli smo da Josip u bilo kojem trenutku u prostor može dodati svoje osobne stvari, a da uređenje pritom ne bude nametljivo. Veći dio zidova obojili smo u bijelo, s ponekim u tamnosivim nijansama kako bi se stvorio balans i kontrast - prepričavaju i dodaju kako su također željeli kroz neke elemente unijeti retro dozu dizajna te duh prošlosti maskirali kroz moderan interijer. Kuhinja je najbolji primjer toga, s otvorenim policama, te s pločicama od poda do stropa to je bio svojevrsni hommage utilitarnosti kuhinja kakve pamtimo nekad. Kontrast tome je hladnjak u žutoj boji, dok se s hladnoćom betona na podu kontrast stvara toplim drvenim namještajem kao što su stol u blagovaonici ili stolić u dnevnom boravku. Iznova, na neutralan element drvenog stola, dodane su različite stolice, u različitim bojama.

image
Damir Barić i Rina Zujić

Inače, kompletan namještaj po mjeri izradila je tvrtka Namještaj Petković, a radove je izvela tvrtka Elementum-m.

image
Tlocrt
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 07:33