PRIJE I POSLIJE

POGLEDAJTE FANTASTIČAN MAKEOVER POTKROVLJA Krov je bio ruševan, zidovi vlažni i pljesnivi, sobe malene i mračne. Sada je to interijer iz snova

Arhitektica Helena Miler i njezin suprug Pero Krivić su mladi bračni par koji je većinu svog profesionalnog vijeka proveo u Beču. Iako im se život u austrijskoj prijestolnici sviđa, velika želja im je bila kupiti nekretninu u Perinom rodnom Splitu, i to u Velikom Varošu, naselju za koji Helena priznaje da ju je svojim šarmom oduševio na prvu. No, nije sve išlo glatko.

- Naći nekretninu ovdje po prihvatljivoj cijeni, makar i za ovako temeljitu renovaciju, bio je veliki izazov i potraga je trajala više od pola godine. Potkrovlje koje smo napokon našli bilo je toliko derutno da nije bilo moguće zadržati ništa od postojećih elemenata. Krov je bio ruševan, zidovi vlažni i pljesnivi, a pod je činio samo jedan sloj dotrajalih dasaka na starim gredama. Sobe su bile malene i mračne, prozori zazidani, a visina prostorije 185 cm. Nije bilo osobe koja nas nije pokušala odgovoriti od kupnje - prisjeća se Helena koja je, suprotno razmišljanjima prijatelja i obitelji, vidjela veliki potencijal u baš ovakvom prostoru.

- Kompaktan tlocrt, 8 luminara, orijentacija na 3 strane svijeta, 4. kat visoko iznad uskih zasjenjenih uličica. Bilo mi je odmah jasno što taj prostor mora biti - open space loft koji će upijati svjetlo i poglede kroz svih 8 prozora odjednom. Time će u interijer ući najbolje od Jadrana, mediteransko sunce, more, otoci, Marjan i Kozjak - ispričala je Helena, koja je potom uz suglasnost Konzervatorskog odjela u Splitu i izuzetno ugodnih susjeda ušla sa suprugom Perom u iscrpljujuće građevinske radove.

Zadatak je bio točno ponoviti geometriju tradicionalnog varoškog krova uz dopuštenje dizanja vijenca za visinu jednog reda kamena, koji je dozvolio i izvedbu statički nužnog horizontalnog serklaža. Zbog ograničenog pristupa kroz uske varoške kale, podna spregnuta konstrukcija i krov su gotovo u cijelosti izvedeni ručno.

Građevinski radnici su 70 cm uskim stubištem na ruke prenijeli kubike građevinskog šuta, cementa, kamena i crijepa. Dodatni izazov bili su i stari kameni zidovi koji su puni iznenađenja, šupljina i skrivenih dimnjaka, a i jaka bura koja nam je, ne jednom, srušila čitavu zaštitnu konstrukciju dok krova nije bilo - prisjetila se Helena svih izazova s kojima su se suočavali tijekom ove zahtjevne prostorne adaptacije.

Iako je geometrija krova bila strogo propisana, položajem serklaža u interijeru dao se izvesti ritam uvučenih i izbačenih ploha kojima su oblikovane skrivena rasvjeta i police duž zidova. Svi pregradni zidovi su srušeni, a ostali su samo stari obodni kameni zidovi, čime je dobiven jedinstven prostor velike visine, s puno svjetla i vidljivom geometrijskom igrom izlomljenih ploha novog krova.

Na postojećim elementima završne plohe su izvorne (kameni zidovi), a sve nove podne i zidne obloge su svijetle i u istom materijalu (velikoformatne ratificirane pločice, Marazzi Stream stone look).

- Jedini element koji dijeli dnevni od spavaćeg prostora je kontrastni multifunkcionalni komad namještaja koji je s jedne strane kuhinja, sa suprotne ormar, bočno ima izvlačne elemente za vješalice i cipele, a povrh svega je krevet za djecu. U njemu su sakrivene i sve instalacije, prekidači i razvodna kutija za struju. Postavljen je u sredinu, da se i dalje mogu doživjeti dubina čitavog prostora i prirodno svjetlo iz svih smjerova. Položaj mu omogućuje i eventualno proširenje elementa, za slučaj da se ukaže potreba za potpunim odvajanjem spavaćeg od dnevnog dijela.

Što se tiče kupaonskog dijela, ovdje dominira velik i komforan tuš s jednom cijelom stranom obloženom u ogledalo i predimenzioniranim kristalnim lusterom, a kada je slobodnostojeća i položena tako da je ležećem kupaču pogled na jedinoj točki u stanu iz koje se pruža otvoren pogled na Marjan.

- Ovaj prostor definitivno ne tolerira tradicionalni lifestyle, barijere i sram, već potiče hedonizam, ležernost i individualizam, a to smo sve i mi, koji ćemo najviše vremena provoditi ovdje - zadovoljno zaključuje arhitektica Helena Miler.

Inače, za ovaj projekt građevinske radove izvela je firma IMA-PROJEKT iz Splita, stolarske radove po mjeri Ivan Gverić iz Splita, a sjedeću garnituru Pinija Namještaj iz Slavonskog Broda. Detalji i sitnice su iz trgovina Zara Home i made.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 10:54