Traže se donatori

Podržite uređenje "bijele špilje" u Splitu za djecu s poteškoćama

 Porticus
Grad je Centru Juraj Bonači ustupio prostor od 25 kvadrata u Križevoj ulici, a projekt su osmislili i donirali arhitekti iz ureda Porticus

Jedan maleni, ali važni projekt u Splitu upravo je krenuo u izvedbu, ali potrebna mu je vaša pomoć. Naime, Cava Alba, što doslovce znači "bijela špilja", prostor je u kojem će djeca s poteškoćama iz Centra Juraj Bonači izrađivati suvenire.

Grad Split je Centru Juraj Bonači ustupio zapušteni prostor od 25 metara četvornih u Križevoj ulici, u blizini splitskih Prokurativa. Arhitekti iz ureda Porticus dobili su priliku stvoriti novi mikrosvijet za buduće korisnike. Djeca s poteškoćama i građani imat će priliku za susret, razgovor i interakciju. Arhitekti su specifičan prostor kreirali kao malenu galeriju za rad i izlaganje predmeta.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Porticus

- Cava Alba je mali prostor u koji se ugrađuje velika dobrota i solidarnost. Javnosti otkrivamo skrivene talente ovih posebnih ljudi, njihov način rada i unikatne suvenire. U sklopu radova predviđena je sanacija kamenog pročelja i nove instalacije, odnosno stvaranje jednostavnih uvjeta za rad i izlaganje predmeta - kazao je arhitekt Damir Rako iz studija Porticus. Inicijator ove ideje je ravnateljica centra Snježana Čotić, uz potporu zamjenika gradonačelnika Antonija Kuzmanića. Arhitektonski dio posla besplatno su odradili Damir Rako, Borna Radan, Nikola Mihaljević, Sandro Žuljević i Ivo Kraljević. Skulpturu ruke koja drži svjetlo izradila je akademska kiparica Magdalena Modrić, a za organizaciju su zaslužni Nedjeljko Marić i Hrvoje Grubšić. Svi sudionici na projektu rade volonterski, a otvorenje je u planu prije ljeta. Već su se javili i prvi donatori, a veći dio projekta odlučili su financirati Davor i Nika Paić iz Splita.

image
Porticus
image
Porticus

- Jako smo sretni i zahvalni na velikom broju javljanja i podrške. Već su nam se javili i ljudi koji će nam riješiti instalacije i sve što je potrebno. Kada imate dobru verziju, sve se posloži i srca se ujedine za one čije je srce najčišće, za naše korisnike. Svi smo dirnuti i jako smo ponosni što imamo toliko prijatelja koji nam pomažu kada god je potrebno. Iznimno nam je zadovoljstvo što će korisnici svima moći pokazati koliko oni zapravo mogu i koliko su talentirani.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Uz pomoć instruktora izrađuju slike i kipiće koji se nude građanima i turistima, a moći će razgovarati s njima i gledati proces izrade suvenira. Radi se o autohtonim predmetima koji su povezani s našim mediteranskim krajem i oplemenjeni jadranskim motivima. Osim što će ove predmete proizvoditi, sami će ih i prodavati, cilj nam je da budu maksimalno angažirani, od izrade do prezentacije građanima - rekla je ravnateljica Snježana Čotić.

Svi koji mogu i žele pridonijeti što bržoj realizaciji ovog projekta, svoj doprinos mogu uplatiti prema sljedećim podacima:

Primatelj:

Centar Juraj Bonači, Split

Opis:

Radovi na interijeru

Cava Alba

IBAN: HR3823900011100017987

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 11:34