TOP INTERIJER

Penthouse s pogledom na Zagreb u kojem vlada toplo-hladni kontrast: goli beton daje mu suvremenost, a drvo toplinu

 Darko Mihalić
Tročlanu obitelj, mlade poslovne ljudi sa sinom tinejdžerom, privukao je stan površine 160 kvadrata u novogradnji u širem centru grada, a njegovo uređenje prepustili su dizajnerskom studiju Mirjane Mikulec

Penthouse površine 160 četvornih metara na posljednjem katu novosagrađene zgrade u širem centru Zagreba, na vrlo atraktivnoj lokaciji koja nudi privatnost, a ujedno je blizu svih sadržaja, privukao je tročlanu obitelj, mlade poslovne ljude sa sinom tinejdžerom. Osim činjenice da je riječ o novogradnji na dobroj poziciji, za kupnju stana dodatno ih je motivirala velika terasa s koje se pruža divan pogled na urbane vizure grada, čime su dobili vlastitu mirnu oazu samo nekoliko kilometara od centra Zagreba.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Prostrana terasa južne orijentacije površine je 60 kvadrata, a služi kao produženi dnevni boravak i blagovaonica na otvorenom

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Za uređenje svojeg novog doma angažirali su dizajnerski studio Mirjane Mikulec.

- Raspored prostorija također je bila jedna od stvari koja je privukla investitore, stoga smo predložili minimalne izmjene u tlocrtu. Predložene četiri spavaće sobe preprojektirali smo u tri: roditeljsku, dječju i gostinjsko-radnu. Riječ je o novogradnji pa osnovni elementi poput podnih i zidnih obloga nisu mijenjani. Jedina intervencija odnosila se na zahtjev da se betonske grede i stupove u dnevnom boravku ostavi neobrađenima. U takvom izdanju interijer je dočekao i svoje finalno uređenje, goli beton dao je dozu modernosti, ali i topline jer mu je dodano prirodno drvo. Tako se dobio jedan iskren i prirodan interijer, što se vlasnicima svidjelo - kaže arhitektica Romana Musić iz studija Mirjane Mikulec.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Prostorom prevladavaju svijetle nijanse sive i bež te uzorak drva s dodatkom crnih akcenata

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Cilj je, dodaje, bio stvoriti moderan dom, jednostavnih, pročišćenih linija i nenapadne palete boja, u kojem vladaju svijetli dekor i nenametljivost. Vlasnicima se sviđala ideja drva u prostoru, pa je ovaj materijal uključen u uređenje cijelog interijera.

Ulazi se u veliki, uski i dugački hodnik koji je s jedne strane ispunjen ugradbenim ormarima, a s druge vodi odmah u dnevnu zonu koja je otvorenog koncepta. Iz nje se izlazi na prostranu terasu od 60 kvadrata južne orijentacije, koja služi kao produženi dnevni boravak i blagovaonica na otvorenom. Hodnik je dobio i ulogu izložbenog prostora gdje su postavljene slike poznatih suvremenih umjetnika.

Na prvi dojam, prevladava luksuzna nenametljivost i profinjenost. U produžetku hodnika je gostinjski toalet te gospodarstvo i ulaz u degažman koji vodi u privatnije prostorije - tri sobe, roditeljsku, dječju i radno-gostinjsku, te dvije kupaonice.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Kuhinja sa zanimljivim otokom i spuštenim stropom od dnevnog je boravka vizualno odvojena nosivim stupovima i gredama u golom betonu

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Uređenje stana nagoviješteno je već na samom ulazu. Kombinacija furnira i hladnih materijala provučena je kroz gotovo sve prostorije. Upijamo pogledom: kuhinja sa zanimljivim otokom i spuštenim stropom od dnevnog je boravka odvojena nosivim stupovima i gredama u golom betonu, a kroz staklene stijene odmah se ističe pogled koji ništa ne ometa.

Prostorom prevladavaju svijetle nijanse sive i bež te uzorak drva s dodatkom crnih akcenata. U cijelom stanu za podnu oblogu korišten je hrastov parket koji se jako dobro uklopio u odabrani dekor furnira koji je provučen kroz gotovo sve elemente rađene po mjeri. Iznimka su kupaonice u kojima vlada keramika na podovima i zidovima.

- Korištenjem neutralnih svijetlih nijansi s crnom te drvom i betonom stvorio se kontrast hladnih i toplih tonova. Betonom i kamenom naglašena je suvremenost, a drvo priziva klasiku i toplinu - kaže arhitektica.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

U glavnoj spavaćoj sobi dodan je narančasti akcent kako bi se dodatno postigla toplina, dok je u dječjoj sobi kao akcent stavljena plava

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Jedna od zanimljivosti je garderobni prostor osmišljen uz glavnu spavaću sobu, koja ima i svoju kupaonicu te kutak za šminkanje. Za razliku od ostatka stana, u glavnoj spavaćoj sobi dodan je narančasti akcent kako bi se dodatno postigla toplina, dok je u dječjoj sobi kao akcent stavljena plava.

Tinejdžerska soba se prostire na gotovo 25 kvadrata.

- Ovdje smo se malo odmakli od cjelokupnog uređenja jer smo slušali želje mladog vlasnika. Osim spavaćeg, radnog i garderobnog, soba ima dio za druženje - dodaje.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Većina namještaja rađena je po mjeri: ugradbeni ormari u hodniku, kuhinja, police u boravku i postolje, odnosno podest za kutnu garnituru koja je rađena u Modulu. Također, po mjeri su napravljeni i kupaonski namještaj, garderoba, ormar i polica u radno-gostinjskoj sobi te polica s ormarom u sinovoj sobi.

- Tako se najbolje iskoristio prostor te se upotpunio zanimljivim komadima namještaja koje je teško naći u gotovom izdanju - kaže arhitektica Romana Musić, dodajući kako su svi detalji pomno odabrani, od rasvjete, preko tapeta u obje spavaće sobe do tepiha u dnevnom boravku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:15