ODLIČAN IZBOR

Ove zime se grijte jeftinije i romantičnije, istražili smo kome su namijenjene peći na drva

Peći na drva smo nekako stavili u kategoriju apsolutnog luksuza
 Primipil

Svi dobro znamo kako izgleda klasična zimska atmosfera u filmovima i knjigama - jazz glazba, miris cimeta i vanilije u zraku, prigušena svjetla i topla dekica. Plus, naravno, kamin koji pucketa i zagrijava cijeli prostor. No, zašto upravo ovako ne bi izgledali hladniji dani u vašem domu?

Često je ugradnja peći samo san koji planiramo ostvariti jednog dana kada se preselimo u kuću ili renoviramo onu zaboravljenu vikendicu. No, najčešće ostane upravo to – nikad ostvaren san. Peći na drva smo nekako stavili u kategoriju apsolutnog luksuza, umjesto da im damo priliku i uvedemo ih u naš dom još ove jeseni.

Peći na drva ili neko drugo kruto gorivo možete uklopiti u svaki interijer – od manjih i jedva uočljivih koje će zauzeti tek kutak prostorije do većih i multifunkcionalnih peći koje će postati sastavnim dijelom vašeg kućanstva. Kako njihovo korištenje podrazumijeva gorivo kojim ćete ih puniti i pepeo koji je na kraju nužno izbaciti, novije generacije peći dizajnirane su kako bi otklonile tu brigu. Ladice za pepeo kreirane su kako bi sakupile sve ostatke i lako se izvukle te vratile po micanju pepela. Ugrađene police i spremnici cjepanica, ugljena ili briketa također su tu kako biste dodatno gorivo uvijek imali pri ruci. No, nezaboravno je ipak vatrostalno staklo koje je postalo standardom kako biste bez obzira na tip peći koji odaberete, uvijek mogli uživati u pogledu na čarobni plamen.

Atraktivne i praktične, ove peći imaju i vrlo konkretne prednosti pred ostalim načinima grijanja.

1. Neka kontrola ostane u vašim rukama

Dok mnogi u gradovima imaju malo do gotovo nikakvog izbora za izvor grijanja svojih stanova, oni koji imaju trebali bi razmisliti o drugim mogućnostima i isplativosti u budućnosti. Blizina sustava centralnog grijanja koji je prisutan u nekim urbanim sredinama ili izdržljivost električne infrastrukture u drugima trebaju biti prvi kriterij izbora. Brojni će struju i plin u okolici gradova uzeti u obzir jer se čine jednostavnijim, prihvatljivijim i opće prihvaćenim izborom. No, imate li pristup centralnom sustavu ili trebate zatražiti spajanje do svog doma? Je li napon infrastrukture u vašoj okolici i domu dovoljan da podupire grijanje na struju svaki dan cijele sezone? Ove probleme možete izbjeći s peći na ogrjev. Jednom instalirana i povezana s radijatorima i dimnjakom kuće, sasvim je unutar vaše kontrole kolikom ćete jačinom, frekvencijom i s kojim resursom grijati svoj dom. Najvažnije od svega, vaše grijanje neće ovisiti o susjedima, dobavljaču ni instalacijama u okolici.

2. Ušteda na računima za grijanje

Grijanje na drvo ili drvne prerađevina daleko je najisplativija alternativa plinu za prosječan dom u Hrvatskoj. Međutim, cijena drva i ogrijeva direktno ovisi o mjestu nabave. Naime, za očekivati je da će u Dalmaciji metar drva biti skuplji nego u Slavoniji. Dodatnu uštedu moguće je ostvariti kroz korištenje peleta od drva koji su najčešće lokalne prerađevine. Iz tog je razloga pametno razmisliti o peći za sva kruta goriva koja podrazumijevaju i ugljen. Na taj način ne trebate brinuti pred zimu hoćete li se uspijeti opskrbiti na vrijeme za grijanje kroz cijelu sezonu, a izbor ogrjeva možete prilagoditi prema financijskim i nabavnim mogućnostima u tom trenutku.

U slučaju da se odlučite za drvo, važno je odabrati vrstu koja vam osigurava najbolji omjer energetske vrijednosti po kuni. U tome su se najboljim izborom pokazala stabla bagrema, hrasta, bijelog jasena, bukve i breze.

3. Više funkcionalnosti i retro ugođaj

Svatko tko je odrastao uz baku i djeda izvan grada, sjetit će se onih prohladnih jutra kada bi se svi skupili u dnevnom boravku tik uz kuhinju gdje bi grijanje započelo tek s prvom džezvom kave. Danas više nema razloga da proživljavamo ista trčkaranja iz sobe u sobu odmah nakon buđenja ne bismo li se zajedno ugrijali u jednoj jedinoj prostoriji. Tehnologija je dovoljno napredovala da lakše reguliramo jačinu i vrijeme grijanja. Međutim, ništa neće zamijeniti te nevjerojatne peći koje su nam grijale stopala, kuhale kavu i pekle pile, sve samo s jednim jedinim plamenom. Izbor ovakvih peći još uvijek je idealan izbor za manje kuće i vikendice. U prostorima u kojim ne provodimo sve vrijeme i ne namjeravamo se cijeli dan zadržavati, osim kuhinje i dnevnog boravka, ovakva peć može biti idealno rješenje.

Pitanja koja si morate postaviti pri biranju peći

  1. Želim li zagrijati jednu prostoriju ili cijeli dom?
  2. Koliko vremena provodim u tom prostoru?
  3. Koliko prostora imam na raspolaganju?
  4. Imam li već neke instalacije za grijanje?
  5. Što želim s njome postići – samo grijanje ili više funkcija i koje?
  6. Imam li lak i jeftin pristup drvu i drvenim prerađevinama?

Kako biste odabrali najbolju peć za sebe, dodatne savjete ili odgovore na pitanja možete postaviti djelatnicima Pevex prodajnog centra.

BENEFITI: Peći na ogrjev

  • Vizualno su superiorne, zvuk pucketanja i romantična atmosfera
  • Ne ovisi o nestanku struje ili padu napona
  • Niski troškovi korištenja
  • Niske emisije ugljika s obzirom na životni balans drva

BENEFITI: Peći na plin

  • Instantno grijanje po paljenju i visoka efikasnost
  • Laka kontrola nad grijanjem/peći
  • Značajno manje emisije čestica

BENEFITI: Električne peći

  • Jednostavna instalacija, nekada je dovoljno samo ih uključiti u struju
  • 100% efikasnost jer nema kolateralne potrošnje poput topline u dimnjaku

Nema emisija plinova i čestica u blizi korisnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 09:01