Top detalj

Ove jeseni svoj dom osvježite tapetama, ali ne bilo kakvima! Jedan motiv je apsolutni hit na tržištu

 WALLART
Tapete su idealne ako želite domu dati novu dimenziju, bez gnjavaže ponovnog bojenja zidova

Dolazite kući s posla umorni od radnog dana te sve što želite je opustiti se u društvu svoje obitelji. Pomisao na to izvlači vam osmijeh na lice te veselo ulazite u sobu vaše djece. Odmah na ulazu dočeka vas kaos: torba je nemarno ostavljena na podu, parket je dobio novo ruho u obliku šarenih linija ispisanih bojicama, a ljepljivi tragovi soka jasno označavaju nedavnu bitku između vojske superjunaka i osvajača voćnih napitaka.

Zvuči poznato? Sigurno jest svakom roditelju koji je ikada stao pred vrata dječje sobe. Jer, budimo realni, život s djecom često znači žongliranje između nepredvidivih avantura i malih kaosa koji preplavljuju naše svakodnevne rutine. Iako djecu treba pustiti da budu djeca, zbog gornje scene renovacija dječje sobe postavlja se kao logičan nastavak. No, takav pothvat svakih nekoliko godina i nije baš financijski isplativ pa se postavlja pitanje kako prilagoditi dječju sobu interesima mališana, a produžiti joj vijek trajanja?

Pomnim odabirom namještaja, radnih ploha i raznih detalja te primjenom jasnih i jednostavnih trikova u uređenju, dječja soba će i mnogo godina poslije izgledati očuvano.

Zaštita za pod

Trčanje, skakanje, vožnja autićima, nabacivanje igračkama. Dječja igra zna biti izrazito simpatična, a u tom slučaju najčešće nastradaju podovi. Pravi drveni parket je izdržljiv i redovito odolijeva vremenu, no zbog malo nesmotrenosti tijekom dječje zabave na njemu se mogu pojaviti oštećenja poput ogrebotina na laku i udubina.

image
SHUTTERSTOCK

Kako nakon nekoliko godina ne biste morali mijenjati pod, najbolje rješenje je veći tepih. On ne mora biti osobito velike debljine, jer će čak i tanji dovoljno zaštiti podove od oštećenja. Tepih pruža sigurnost i djeci koja se mogu igrati u bilo kojem dijelu prostorije bez bojazni od poskliznuća ili udarca.

Osvježenje zidova

Ono što najčešće prvo moramo prepravljati u dječjoj sobi su zidovi. Njih mališani vide kao velika, prazna platna koja jedva čekaju „ukrasiti“ svojim kreativnim idejama. Najčešće je to šaranje bojicama i flomasterima, ali često se događaju i nenamjerne nezgode poput prolivenog soka ili ostavljanja otisaka tenisica po zidu. Kako biste zaštitili zidove, ali i potaknuli dječju kreativnost, obojite jednog od njih bojom za krede po kojem vaši mališani onda mogu crtati do mile volje.

Inspirativna i kreativna okolina vrlo je važna za djecu. Čak su neka istraživanja pokazala da kućno okruženje igra ključnu ulogu u uspjehu učenika. A kako biste vašoj djeci potaknuli maštu, zašto ne biste ukrasili zidove njihove sobe tapetama jedinstvenih motiva? One mogu trajati godinama te su dizajnirane za jednostavno stavljanje i uklanjanje, što ih čini prikladnom opcijom za roditelje koji žele osvježiti sobu bez gnjavaže ponovnog bojanja.

image
WALLART

Osim toga, tapete stvaraju dinamičniju, vizualno zanimljiviju pozadinu te povećavaju estetsku privlačnost prostora. Kako odabir prave može biti popriličan izazov, nova dječja kolekcija Studijo tapeta u potpunosti je doskočila ovom problemu. Prepuna je bajkovitih motiva, pastelnih boja i razigranih životinja te pretvara dječju sobu u inspirativno okruženje za rast, igru i učenje.

Djecu će posebno oduševiti tapeta Strip. Riječ je o pravoj umjetničkoj galeriji ilustracija koje se međusobno nadopunjuju i stvaraju priču te imaju edukativan karakter. Svaka od ilustracija nosi poruku koja podiže raspoloženje i gradi samopouzdanje kod djece, podsjećajući ih na važnost pozitivnih misli i osjećaja.

image
WALLART

- Kolekcija slavi bogatstvo različitosti. S naglaskom na stvaranje potpuno jedinstvenog i personaliziranog prostora, svaki dizajn u kolekciji jednostavno se prilagođava prema preferencijama roditelja i djece. Naš cilj je da ovom kolekcijom probudimo maštu i inspiraciju za stvaranje novih uspomena. Svako dijete nosi u sebi vlastiti identitet i posebnost stoga želimo da i svijet oko njih odražava njihovu individualnost i jedinstvenu osobnost – poručila je Josipa Maras, osnivačica tvrtke Studijo Wallart.

image
WALLART

Osim dječjih tapeta, Studijo Wallart nudi i tapete jedinstvenog dizajna i za ostale prostorije te su prvi na tržištu predstavili vodootporne modele. Izrađuju se od ekološki prihvatljivih materijala te s inovativnom kombinacijom premaza završnog sloja.

Zaštita za namještaj

Bilo da je soba vašeg djeteta mala ili prostrana, potrebno je maksimalno iskoristiti prostor. Neki od osnovnih komada namještaja su krevet, radni stol, ormar i elementi koji služe za odlaganje igračaka i ostalih važnih stvari. Među njima, radni stol je element koji se najčešće mora mijenjati i to svakih nekoliko godina jer djeca po njemu vole crtati, urezivati inicijale ili pak prolijevaju sokove i prosipaju hranu.

image
SHUTTERSTOCK

Kako bi radni stol vašeg djeteta trajao što dulje, sačuvat će ga prozirna zaštitna folija koja se vrlo lako čisti. Osim toga, štiti od udaraca te ako dijete nehotice ispusti čašu ili nešto lomljivo iznad stola, manja je šansa da će se taj predmet razbiti. Kada je riječ o ormaru, on bi trebao imati zaobljene rubove, biti stabilan, čvrst i siguran za djecu. Otisci prstiju i mrlje manje će se vidjeti na ormarima boje drveta, nego primjerice na jako svijetlim, sjajnim površinama.

Fleksibilna dekoracija

Ako vaš mališan sada obožava legiće, ne znači da će ih voljeti i kada uđe u pubertet. Držati korak s dječjim preferencijama čini se izazovan pothvat, ali ne i nemoguć. Dovoljno je jednostavan ako u uređenju njihove sobe ciljate na fleksibilne predmete koje kasnije lako možete maknuti i zamijeniti. Primjerice, popluni i prekrivači mogu se mijenjati svakih nekoliko godina kako bi odražavali interes vašeg djeteta u bilo kojem trenutku.

image
SHUTTERSTOCK

Za stvaranje posebne atmosfere idealne su lampice kakvima obično ukrašavamo terase i balkone; lako se postavljaju, a još lakše uklanjaju. Zidna galerija napravljena od dubljih okvira koji imitiraju police savršeno će se uklopiti u sobu djeteta koje naginje umjetnosti i često nešto izrađuje rukama. Ovakvi okviri nemaju staklo pa se izloženi radovi mogu mijenjati prema željama djeteta.

Neutralne boje

Iako bi svako dijete trebalo imati sobu prilagođenu njihovom karakteru, jako mala djeca još ne znaju izabrati boje koje žele u prostoru. Ako prvi put uređujete dječju sobu, najbolji bi izbor bila neutralna paleta. Prema nekim istraživanjima, neutralne boje poput bež, bijele, svijetlo sive i prljavo-bijele smiruju te izvrsno nadopunjuju druge boje. Osim toga, imaju bezvremensku privlačnost i mogu izdržati promjenjive trendove, kao i osobne preferencije vašeg djeteta.

Ipak, kako prostor dječje sobe ne bi izgledao sterilno i dosadno, neutralni namještaj i zidove u sličnim nijansama možete obogatiti zanimljivim detaljima u nešto jačim bojama poput tirkizne, zlatne, narančaste te različitim uzorcima kao što su točkice, oblaci i prugice.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Studijom Wallart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:28