Otvoren i integriran prostor

Otvoreni koncept bez suvišnih zidova

U središtu Taipeija, u Tajvanu, nalazi se stan prikazan na fotografijama koji je bio tijesan i zatvoren sve dok ga arhitekti iz tvrtke ST Design Studio nisu pretvorili u prostrani stan prepun svjetla. Otvoren i integriran prostor, koji puno bolje odgovara stilu života njegova vlasnika, dobiven je mijenjanjem postojećeg rasporeda prostorija te njihovom prenamjenom. Kako bi se ostvario otvoreni koncept, bilo je potrebno ukloniti sve suvišne zidove zbog kojih je stan bio zagušen. Izvorni prozori ostavljeni su otvoreni i slobodni da bi se omogućilo prodiranje svjetlosti s ulice te kako bi se gradski krajolik uklopio u samo uređenje prostora.


Cijeli je prostor većinom izveden u svijetlim bojama s pojedinačnim kontrastnim detaljima, poput crne konzole koja odvaja dnevni boravak od spavaće sobe. Bijeli zidovi i prozračnost stakla sa svijetlim parketom čini ovaj prostor čišćim i naizgled većim, a uključivanje bočnog sivog zida izbjegnut je sterilan dojam. U uređenju se ističe zanimljiv detalj cijevi koje su pričvršćene na zid i djeluju ili kao dekorativni element ili kao prostor za vješanje različitih predmeta poput odjeće ili biljaka. Time je dobivena zamjena za klasični ormar, čime je oslobođeno mnogo prostora u stanu. Ispred prozora cijevi su iskorištene za mali kućni vrt. Tako postavljene biljke puno su vidljivije, lake za održavanje i dovoljno daleko od znatiželjnih mačaka koje žive s vlasnicima.


Cijeli jedan zid prekriven je policama čija se visina može po potrebi mijenjati. Osim što se na njima mogu odlagati brojni predmeti, polica djeluje i kao mačji prostor za igru i istraživanje. Budući da su jednostavne i bijele, raznovrsni predmeti na njima stvaraju dojam razigranosti i daju prostoru osobnost.


Pokraj zida s policama nalazi se mali stol s dvije stolice koji služi kao blagovaonica i radni stol, a uz njega je smješten i sivi trosjed usmjeren prema televizoru postavljenom na crnoj pregradi. Iza pregrade smještena je spavaća soba s bračnim krevetom, a spomenuta pregrada omogućuje malo privatnosti vlasniku. Ugradbeni ormar u spavaćoj sobi skriven je od pogleda drvenim kliznim vratima, a bijela komoda kraj kreveta omogućuje dodatan prostor za odlaganje stvari bez da se njome narušava dojam otvorenosti prostora.


Kuhinja i kupaonica nalaze se uz dnevni boravak. Kuhinja je smještena u uskom prostoru i opremljena je kuhinjskim elementima od nehrđajućeg čelika i drveta, čime je dobiven jasan i čist dizajn bez suvišnih detalja.

Kupaonica je velika, a opremljena je s čak dva metalna sudopera starinskog izgleda i zastakljenim prostorom tuša. Kupaonica je uređena bijelim kvadratičnim pločicama na zidovima i crnim heksagonalnim pločicama manjih dimenzija na podu. Uređenje kupaonice uključuje brojne elemente industrijskog dizajna, uz pokoju biljku koja unosi život i boju u prostor.


Izvor: Home Designing

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:47