SELO BUŽIM

Održivo imanje sa službeno najljepšom okućnicom na području Gospića: Ima i izvor pitke vode

 MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN
Kuća za odmor Mali medo nalazi se na zemljištu površine 6500 kvadrata, koje je obogaćeno bazenom, fire pitom, wellness objektom...

U selu Bužim pokraj Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle, u Parku prirode Velebit, nalazi se kuća za odmor Mali medo čija je okućnica ove godine i službeno proglašena najljepšom na području grada Gospića.

Kuća se nalazi na imanju površine 6500 kvadrata koje je obogaćeno brojnim sadržajima: tu su bazen, sunčalište, fire pit, wellness objekt, voćnjak, eko vrt, livada, dječji park, pa čak i izvor pitke vode iz kojeg žubori potočić. Vlasnica Jasna Colnar, dugogorišnja turistička djelatnica s Kvarnera, kaže da se u kuću zaljubila na prvi pogled, ali kako bi realizirala svoju viziju sve je trebalo promijeniti.

image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN
image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN

- Od zatečenog objekta ostali su samo vanjski zidovi. Mijenjali su se tlocrtni raspored, podne obloge, instalacije, postavljao se novi krov, dodavala velika natkrivena terasa sa zidanim roštiljem... Odmah smo krenuli i s pripremama za uređenje okućnice, gradnju bazena i wellnessa. Kućica u kojoj su danas finska sauna i jacuzzi nekad je bila nadstrešnica sa zidanim roštiljem, a od nje su ostali samo nosive grede krova i daske - priča.

image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN

Ekološki osviješteni vlasnici težili su biti što više samodostatni. Za grijanje vode koriste solarne panele, u vrtu je komposter, imaju i biopročistač otpadne vode te punionicu za električne automobile

image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN
image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN

Kao dio wellness ponude tu je i slana soba, malo lječilište za respiratorne i kožne bolesti djece i odraslih.

- Moja kći je fizioterapeut. Zajedno smo završile trogodišnju školu za shiatsu terapeuta, stoga se koncept kuće temelji i na budućem razvoju zdravstvenog turizma - pojašnjava, dodajući kako je i bazen poseban po tome što kao dezinfekciju nema klasični klor koji nadražuje i isušuje kožu, već je u bazenu slana voda te na principu elektrolize dezinficira vodu.

image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN

Fire pit je smješten oko dva metra od bazena, uz sunčalište, a do njega se spušta trima stepenicama.

- S obzirom na to da je teren lagano u padu, mogli smo ga ukopati u zemlju tako da viri 20-ak centimetara. Napravljen je u dva niza od betonskih bloketa koje smo slagali u krug, a zatim smo kosine popunili mortom. Prvi niz je visine 60-ak centimetara, na njemu se može sjediti, a drugi je niz malo širi i služi kao naslon na koji smo navukli materijal za fasadu. Samo sjedište je zaglađeno zbog vode, da se zimi ne zadržava u pukotinama i ne smrzava - pojašnjava Jasna Colnar.

image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN

Najveći je problem, dodaje, bio završni dio okruglog zida, a majstor Duško i Jasnin suprug dosjetili su se postaviti crijep koji je pod malim padom kako bi se voda slijevala na ravnicu. To im je, pak, dalo ideju da crijepom naprave završni pokrov i na zidićima oko kuće, pa je ispala povezana priča.

Na tlu fire pita su sitni kamenčići tako da voda otječe u tlo tijekom kiše, a u sredini je ložište izrađeno od kamionske felge koja je ukopana u zemlju i ujedno je zaštita za korisnike.

- Gosti su oduševljeni i dosta ga koriste. Neki se samo griju i sjede oko njega u večernjim satima umotani u dekicu, a neki na štapovima peku kobasice. Mnogi se čude da to nikad nisu niti vidjeli - kaže.

image
MARINO KLEMENT/STUDIO KLEMEN

Glavna kuća površine je 140 kvadrata. U prizemlja su dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica iz koje se izlazi na veliku natkrivenu terasu. Na katu su dvije spavaće sobe i kupaonica. Kroz cijeli interijer i okoliš protežu se drvo, kamen i bijeli zidovi, a sama kuća dobila je naziv prema djelu akademskog umjetnika Ivana Golca koji je iznad kamina izradio medvjeda u tehnici plitki reljef.

Cijelo imanje djeluje kao pozitivan primjer samoodrživog, turističkog ekosustava.

- Pri uređenju kuće i okućnice težili smo biti ekološki osviješteni i što više samodostatni - kaže vlasnica i nabraja kako se za grijanje vode koriste solarni paneli, umjesto septičke jame je bio-pročistač otpadne vode koja se nakon prerade koristi za navodnjavanje, na slavinama su regulatori protoka vode, ugrađena je LED rasvjeta, tu su i kante za odvajanje otpada, a u vrtu je i komposter u koji se može odlagati razgradivi otpad. Mislili su čak i na goste s elektirčnim automobilima pa su tako prva i zasad jedina kuća na odmor na ovom području s vlastitom punionicom za električna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:32