KRUNA PRIJATELJSTVA

‘Odrasli smo kao susjedi, on je otišao na Pag, a ja u New York. Vratili smo se u Zadar, od kuće sam mu napravio umjetničko djelo‘

 Jure Mišković/Cropix
Leo i Snježana Meštrović dali su dizajneru Arneliju Mrkiću potpuno odriješene ruke za uređenje interijera

Arnelija Mrkića opisuju kao vedrog Dalmatinca kojemu su vino i kartanje nepoznanica, kao golmana koji piše pjesme i slika te kao dizajnera koji je osim s olovkom i računalom na "ti" i s ličilačkim valjkom. A ako ga pitate kakvi su mu prostori najdraži, navest će one u rohbau fazi. Oni su mu, kaže, najdraže slikarsko platno.

Upravo je takvu priliku, dodatno začinjenu odriješenim rukama, dobio na nedavno realiziranom projektu uređenja interijera kuće za odmor u Bokanjcu u Zadru, koji je ujedno postao i kruna višegodišnjeg prijateljstva. Naime, angažirali ga su prijatelji Leo i Snježana Meštrović.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

- Naša "suradnja" datira još iz djetinjstva. Leo i ja smo odrasli kao susjedi u rubnom kvartu grada, zatim otišli svatko svojim putem, on na Pag, a ja u New York, da bismo se opet vratili u naš Bokanjac. Tako je i kuća za odmor dobila naziv Bocagnazzo, što je talijanska riječ za Bokanjac - kaže Arnelio Mrkić, vlasnik Studija Arniss.

Investitori su, inače poduzetnici s iskustvom u turizmu, bili u fazi kad su se odlučili na još jedan iskorak koji je trebao kreativca, a Arnelio nam prepričava i prvi razgovor: "Slušaj, umjetniče, triban osmisliti i urediti interijer kuće i nitko drugi ne dolazi u obzir. Imaš apsolutno odriješene ruke, radi što god hoćeš, totalno ti vjerujem. Ja samo na kraju želim sjesti i uživati u pogledu."

- Opa! - pomislio je - takva ponuda se ne dobiva svaki dan i naravno da sam je objeručke prihvatio. U kratkom, vjerojatno i jedinom neformalnom razgovoru o projektu Leo je naglasio samo svoju ljubav prema drvu masline - prisjeća se Mrkić.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

Arhitektonski projekt i vanjski izgled kuće već su bili definirani. Kuća je ciljano bila predviđena za najam s kratkim zimskim intervalima za boravak vlasnika, smještena na parceli od 900 kvadrata na samom sjevernom rubu grada, pružajući mir ruralnog odmora, dok su istodobno sve pogodnosti urbanog središta na samo deset minuta vožnje. Površine je 170 kvadrata, a željeni mediteranski pečat daju joj gruba kamena fasada, detalji poput "kaskadnih" vijenaca te hortikulturno uređenje. za razliku od eksterijera, unutrašnjost je iznenađujuće svijetla, elegantna, bez nepotrebnog namještaja i detalja.

- Htio sam svakako izbjeći stereotipe vintage uređenja kao što su drvene grede, puno kamena, detalji kao starinske pegle i slično, ali da ugođaj još uvijek ostane topao, mekan i mediteranski - kaže Mrkić.

Opisuje nam radijusni zid, koji spaja prizemlje ulaza s katom, završen u dekorativnoj tehnici a la travertino kamen, i koji istodobno odiše toplinom i otmjenošću. Inače, dekorativni završni premazi interijerskih ploha jedna su od njegovih specijalnosti.

- Pored dizajniranja uživam kad zidove i stropove mogu preobraziti iz dosadnosti u svojevrsno umjetničko djelo, prljajući ruke! U mojem studiju je preko 300 uzoraka takvih "dekor finiša" koje sam kroz godine napravio, a u ovom projektu i cjelokupnom procesu implementacije "dekor finiša" imao sam idealnog suradnika u svojoj kćeri Karli Mrkić. Njen talent u tom polju je ogroman i nadam se da će premašiti mene - ponosno kaže.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

Ulazu je još nenametljivo dodao male crno-bijele fotografije nedalekog nasljeđa investitora te unikatno ogledalo. Odmah s ulaza prema sjeverozapadu, dvije stube niže je dnevni prostor kuhinje, blagovaonice i boravka. Tu je rohbau izvedba bila pojačana kosim AB stropnim plohama što je, kaže sa smiješkom, bio veliki izazov za njegove "kreativne vijuge".

- To je prilično velik prostor kojim je pored neophodne multifunkcionalnosti trebalo dati upečatljiv "wow" efekt. Prilično se brzo u mojim razmišljanjima rodila ideja stropa kao tihe skulpture, bogato fluidne, tople i mekane. Nešto što će samo koketirati s minimalizmom, ostati toplo i svojom formom podsjećati da je jako blizu more. I onda svemu tome dodati pomno odabranu i pozicioniranu rasvjetu. Želio sam nepretencioznu sinergiju pravaca, krivulja, nivoa i rasvjete. Strop je postao nukleus cijele priče i oko njega sam posložio ostale oblike, proporcije, teksture i boje. TV zid je popratio grandioznost stropa u, naravno, nešto smirenijem ritmu. Integrirali smo TV, kamin i audioopremu. Njega smo također završili "dekor finišem" u boji i teksturi Mediterana - opisuje.

Izvedba je potrajala. Želio je maksimalnu pedantnost, a nerijetko je montažu krivulja pratio ležeći na podu.

- Srećom, imao sam stručne, vrijedne i strpljive izvođače, Signum Studio sa Sinišom Bačićem, Starter Elektroinstalacije... - kaže.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

Blagovaonica i kuhinja su povezane s terasom, bazenom i ljetnom kuhinjom, a upravo taj od pogleda zaštićeni vanjski "dnevni boravak" na sjevernom dijelu parcele zaziva hedonizam s pogledom na zelenilo i veličanstveni Velebit.

Kuhinja je pak rađena po mjeri, a zasluge za njenu estetiku i formu pripadaju investitorima jer su je naručili prije nego što su angažirali Studio Arniss.

- Spavaći trakt u početku nije razmatran kao dio projektnog zadatka, ali smo na moj nagovor ipak oplemenili sobe. Posebno penthouse kome smo dali laganu mističnost. S mramornim dijelom stropa u hrabro odabranoj crnoj boji te posebnijom rasvjetom namjerno smo se odmaknuli od mekoće i neutralnosti ostatke vile - kaže Mrkić otkrivajući još jednu posebnost projekta: u kući nema komada poznatih dizajnerskih imena jer su investitori inzistirali na tome da ih zamijene nekim njegovim radovima.

- Pamteći njihovu jedinu notu pred projekt o ljubavi prema maslinovu drvu nije bilo teško odlučiti kako staviti "točku na i" ovom posebnom objektu i ovim dragim ljudima. Fascinantnu prirodnu ljepotu maslinovog drva trebalo je samo oblikovati i pokazati je. Tako je nastala zidna skulptura OLEA za dnevni boravak i ogledalo OLEO na ulazu. Idealna je to art poveznica dnevnog dijela ove u najmanju ruku nesvakidašnje vile - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 12:14