Od starog građanskog stana do suvremenog prostora

Prostor pun inovativnih i neobičnih rješenja u strogom centru Zagreba

Ured koji smo adaptirali i uređivali nalazi se u strogom centru Zagreba, na dvije minute hoda od Trga bana Jelačića, u zgradi koja datira iz 1930. godine. Zgrada je spomenik kulture te je za bilo kakav zahvat na stanovima morala proći niz tehničkih i administrativnih provjera prije same adaptacije. Ured se zapravo nalazi u prostoru veličine 160 četvornih metara u kojem su prije bila dva građanska stana. Sobe unutar stanova bile su prolazne te kao takve koncepcijski neprihvatljive za poslovni ured.

Novi prostor bilo je potrebno organizirati funkcionalno da se dobije dvanaest neovisnih radnih mjesta, velika konferencijska soba, prostrana soba glavnog direktora, potpuno funkcionalna kuhinja s dijelom za blagovanje, sanitarni čvorovi i čekaonica. Uza sve to uspjeli smo pripojiti i mali balkon stambenom prostoru te povećati kvadraturu interijera – kaže Robert Bajs iz studija Io Decor, koji su zaslužni za transformaciju ovog prostora u suvremeni ured.

Zahtjevna sanacija

– Osnovni zahtjevi investitora, uz kompletni makeover prostora, bili su rješavanje vibracija na podovima, mogućnost popločenja podova kamenom i keramikom, sanacije ispucalih zidova te modernizacija i automatizacija poslovnog prostora. Uz to, bitan je bio suvremeni dizajn u spoju s tradicionalnom arhitekturom u interijeru te funkcionalan i dobro raspoređen moderan namještaj.

Svi pregradni zidovi zamijenjeni su staklenim stijenama, čime je postignut dojam raskoši

Također, prilično mra-čan prostor potrebno je bilo što bolje arhitektonski riješiti da bi se dobilo što više prirodnog svjetla. Jedna od želja investitora bila je i upotreba stakla u prostoru – otkriva Robert Bajs. Dodaje da je važan dio ovog projekta bio spoj zapadnog s istočnim krilom ureda koji je postignut dodavanjem hodnika omeđenog staklenim stijenama. – Zahtjev investitora bio da je ured bude topao i ugodan, a odabir boje bio je presudan za taj efekt. Konačni odabir bio je na investitoru, a sugestija da namještaj poput ormara bude u istoj boji kako bi se vizualno stopio s prostorom bila je naša. Stolovi su u malo tamnijem tonu da bi dominirali u prostoru, ali dimenzijski projektirani da budu maksimalno funkcionalni za normalni rad.

Sva potrebna instalacija vodila se po podu do mikropozicija svakog stola da bi se računala i telefoni spajali direktno iz poda te da žice ne bi bile vidljive u prostoru. Tehnika koja stoji na putu dizajnu, poput radijatora ili tehničkog ormara, ukopana je u zidove i zatvorena staklenim blendama lakiranim u boju zidova. Takav detalj vrlo je neobičan i rijetko viđen u interijeru, ali dobro uklopljen unutar postojećeg.

Spušteni stropovi unutar kojeg su integrirani svjetlosni tuneli u kojima je LED rasvjeta također stvaraju impozantan efekt uz primarnu dizajnersku rasvjetu, a omeđeni su starinskim štukaturama – kaže. Namještaj je potpunosti projektirala, dizajnirala i izadila tvrtka Io Decor. – Projekt smo uokvirili izradom namještaja te ga integrirali u minimalistički prostor. Poluotvorene biblioteke u konferencijskoj te u glavnoj sobi pomno su osmišljene da bi ih investitor popunio svojom stručnom literaturom ili osobnim stvarima – kaže.

Prozor u biblioteci

U dvije radne sobe integrirane su posebne biblioteke s ladicama, projektirane da primaju košuljice registratora. Obje su biblioteke u sprezi s prozorima integriranim unutar biblioteka te izgledaju interesantno s dizajnerskog aspekta. Odabir rasvjete birao se u konzultaciji s investitorima dok su završni sitni detalji osobnost koju je investitor prenio u prostor. A što je bio najveći izazov? – Potpuna rekonstrukcija podova koji su ležali na drvenim grednicima.

Stari sistem gradnje bio je neprihvatljiv za novo ruho poda, popločeno kamenom i keramikom. Uz pod, ni ostali dio adaptacije nije bio manje zahtjevan jer se radilo o potpunoj izmjeni svih instalacija elektrike, vode i odvodnje, grijanja i hlađenja, stolarije, zidova i stropova. Najimpozantniji zahvat bio je da su svi zidovi (osim vanjskih nosivih) zamijenjeni staklenim stijenama od poda do stropa da bi se dobila transparentnost te prodor prirodnog svjetla u sve dijelove ureda.

Time je postignuta raskoš prostora, kao i njegovo optičko povećanje. Staklene stijene u sredini optički su prekinute pjeskarenim zonama da bi se postigla privatnost unutar svake radne jedinice. Bez obzira na staklene plohe, kompletne stijene izolirane su dodatno da bi se stvorila savršena zvučna izolacija – zaključuje Bajs.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:17