Prije i poslije

Od duge i uske roditeljske sobe s lođom do dvije male, ali funkcionalne dječje sobe u Sigetu

Soba prije

 Privatna arhiva
Vlasnici su se odlučili za preuređenje stana površine 95 kvadrata, koji je podijeljen po etažama na dnevnu zonu i spavaći trakt

Budući da im je prioritet bio smjestiti djecu u vlastite sobe, prva faza adaptacije odnosila se na gornju etažu. Finalni rezultat i sve izazove tijekom preuređenja opisuje nam dizajnerica interijera Maja Mihovilović.

Dizajnerica interijera Maja Mihovilović iz studija Tu žive ljudi podijelila je s nama jedan izazovan projekt koji je nedavno realizirala u dvoetažnom stanu višečlane obitelji u novozagrebačkom naselju Siget. Naime, vlasnici su se odlučili za preuređenje stana površine 95 kvadrata, koji je podijeljen po etažama na dnevnu zonu i spavaći trakt. S obzirom na to da im je prioritet bio uz roditeljsku sobu osmisliti i dvije dječje, prvi dio adaptacije odnosio se na gornju etažu. Ona se sastojala od dvije sobe površina 16 kvadrata, kupaonice od četiri kvadrata, prolaznog hodnika između soba od osam kvadrata te zatvorene lođe površine šest kvadrata.

image

Za podnu oblogu odabran je LVT (luksuzni vinil pod) koji je iznimno otporan, lako se čisti i održava, vodootporan je i netoksičan. Bazna boja u sobama je bijela, “razbijena” različitim dekoracijama

NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image

Soba prije

Privatna arhiva

- Osnovni zahtjev bio je podijeliti jednu veću sobu na dvije manje kako bi djeca, dječak školske i djevojčica vrtićke dobi, dobili svatko svoj prostor. Osim toga, želja im je bila proširiti kupaonicu koja je sada bila relativno mala i nije u potpunosti zadovoljavala potrebe četveročlane obitelji. Također, walk-in tuš koji su ugradili prethodni vlasnici stana željeli su zamijeniti kadom - kaže dizajnerica.

image

Tlocrt gornja etaža novo rješenje

Tu žive ljudi

Tlocrtno rješenje za dobivanje dviju dječjih soba, dodaje, nametnulo se samo po sebi.

- Prva opcija, da se prostor dijeli po dubini sobe, nije dolazila u obzir jer bi u tom slučaju jednoj novonastaloj sobi dokinuli izvor prirodnog svjetla. Bilo ga je moguće ostvariti pomoću svjetlarnika, ali smo zaključili da bi jedna soba imala znatno manje prirodnog svjetla od druge, nedovoljno za potrebe boravka djeteta u njoj. Također, za pristup sobama morao bi se napraviti hodnik koji bi u ovom rasporedu bio nefunkcionalan jer se u njega ne bi mogao smjestiti dodatni spremišni prostor: s jedne strane bi ormar blokirao ulaz u hodnik, a s druge strane bi blokirao prozor i jedina bi mu funkcija bila pristup sobama. Tako da je takav raspored odmah odbačen. Druga ideja bila je podjela prostora po širini. Nepovoljan moment ovog rješenja svakako je bila mala širina budućih soba: nakon zidanja pregradnog zida, svaka soba bila bi široka oko 170 cm. No, u tom bi slučaju obje sobe imale jednaku količinu prirodnog svjetla, a hodnik iz kojeg im se pristupa mogao bi se bolje iskoristiti dodavanjem spremišnog prostora lijevo i desno od ulaza u sobe. S obzirom na sve, odlučili smo se za drugu opciju. Preostalo je optimalno isprojektirati raspored namještaja u sobama kako bi se ublažio dojam skučenosti i izduženosti prostora - opisuje.

image

Izvodile su se preinake na instalacijama, izvedena je nova staklena stijena sa štokom na koji se s unutarnje strane vezao novi pregradni zid od gips-kartinskih ploča, a ispod prozora izveden je i parapet

Privatna arhiva

Dječje sobe smještene su, dakle, u prostoru bivše roditeljske sobe i zatvorene lođe orijentirane prema jugu, dok je bivša dječja soba, orijentirana prema sjeveru, smanjena za dva kvadrata, za koliko je proširena kupaonica. Tako je dječja soba postala roditeljska površine 14 kvadrata, u koju su smješteni bračni krevet, noćni ormarići, garderobni ormari te radni kutak.

image

Perspektiva

Tu žive ljudi

Popis radova koji su prethodili finalnom rezultatu je poduži: nakon skidanja parketa, pločica i struganja zidova, izvodile su se preinake na instalacijama, izvedena je nova staklena stijena sa štokom na koji se s unutarnje strane vezao novi pregradni zid od gips-kartinskih ploča, a ispod prozora izveden je i parapet, koji je s unutarnje strane obložen toplinskom izolacijom gips-kartonskim pločama i hidroizolacijom jer su na to mjesto dolazili kreveti.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

S obzirom na malu širinu novonastalih dječjih soba, sav namještaj je morao biti plići kako bi djeci ostalo što više prostora za igru i neometano kretanje po sobi. Osim kreveta koji je standardnih dimenzija (90 x 200 cm), radni stol i ormari plići su od standarda (stol 45 cm, ormari 40 cm), ali u potpunosti funkcionalni u pogledu potreba djece.

- Kako bi se vizualno povećala širina prostora, u obje sam sobe stavila velika zidna ogledala koja ih ‘otvaraju’. Sa štukaturama koje ih okružuju te tapetom ispod njih, dali su poseban estetski pečat sobama i razigrali ih - kaže Maja, dodajući kako su sobe zrcalne i jednakog rasporeda i jednostavne bijele boje, pa im je osobnost dana odabirom različitih boja i dekoracija.

- Djeca za koju su rađene sobe bila su već dovoljno velika da sama izraze svoje preferencije u pogledu boja pa mi je i to bila nit vodilja. U sobi za dječaka poigrali smo se sa žutom, sivom i tirkiznom, s nekoliko crnih detalja, a kod djevojčice neizostavnom ružičastom te također tirkiznom i sivom - kaže.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Pokraj kreveta u pregradnom zidu izvedena je priprema za TV (utičnica, antena, mreža) pa taj dio osim prostora za spavanje postaje i dio za razonodu i opuštanje. Visilice pokraj kreveta mogu se prigušivati pa služe i kao svjetlo za čitanje i kao noćna lampica.

- Uz radni dio i ormare kao spremišni prostor, tri segmenta prostora zajedno zadovoljavaju sve potrebe djeteta prilikom njegova boravka u sobi - zaključuje.

Dječje sobe smještene su u prostoru bivše roditeljske sobe i zatvorene lođe orijentirane prema jugu, dok je bivša dječja soba, orijentirana prema sjeveru, smanjena za dva kvadrata, za koliko je proširena kupaonica. Bivša dječja soba tako je postala roditeljska, površine 14 kvadrata. U njoj su bračni krevet, noćni ormarići, ormari te radni kutak

image

Krevet

Tu žive ljudi

Kad mana postane prednost

Poseban izazov predstavljala je betonska klupčica ispod prozora, dubine i visine 40 cm, koja se provlačila cijelom širinom prostora i nije je bilo moguće demontirati. Spavaći dio prostora Maja je morala dizajnirati oko te klupčice i na neki način iskoristiti njen potencijal.

image

Krevet

Tu žive ljudi

- Klupčica se prilikom projektiranja na kraju od ‘mane’ pretvorila u prednost jer sam zahvaljujući njoj krevete morala podići 40 cm od poda. To je povišenje segmentiralo prostor i smanjilo dojam njegove izduženosti. Osim toga, unutar konstrukcije na kojoj se nalazi krevet, po podu su provučene nove cijevi centralnog grijanja koje zahvaljujući tome nije bilo potrebno uštimavati u glazuru - kaže.

image

Krevet

Tu žive ljudi

Potkonstrukcija kreveta s ojačanjem, baza kreveta s izvlačnim ladicama za posteljinu, polica pokraj kreveta i uzglavlje izrađeni su od kvalitetnog iverala u bijeloj boji i drvnom dekoru. Po mjeri je zbog specifične širine i dubine izrađena i gornja ploča radnog stola, a ormari i ladičar ispod stola su kupovni. Kako bi dobili još više spremišnog prostora, po mjeri smo izradili i ormare u novom hodniku kroz koji se ulazi u sobe. Plići su ormari za obuću te dublji za odjeću koja se vješa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 00:11