temeljita adaptacija

Od derutnog spremišta do građanskog lofta: Stan od samo 16 četvornih metara u centru Zagreba

Zbog visine, izvedena je galerija-spavaonica zbog koje je dobiveno još nekoliko potrebnih, dodatnih kvadrata

 IVANA NOBILO/CROPIX
Radila se temeljita adaptacija kako bi se sanirale štete od potresa, a potom se krenulo na dekoriranje i opremanje. Evo rezultata!

Stan je izvorno tlocrtne površine 16 četvornih metara, no zbog visine izveli smo galeriju-spavaonicu pa smo na kraju dobili 25 kvadrata. Namjena stana je turističko iznajmljivanje zbog atraktivne lokacije, nekoliko metara je udaljen od Zrinjevca i smješten u uglovnici (Boškovićeva 18, Zagreb) u visokom prizemlju, što ga čini iznimno pristupačnim za turiste - kaže Dajana Furgala Šuper, direktorica agencije Orbit nekretnine.

Dodaje kako je izvedbeno rješenje adaptacije i prenamjene stana te dizajn interijera u ovom projektu radila arhitektica Sandra Jančić.

Pogledajte video!

- Stan je prilikom kupnje bio u funkciji spremišta, neatraktivan, derutan i dosta mračan, te je zahtijevao ne samo kompletnu adaptaciju, nego i potpuno novi koncept prostora i vizual jer je jedini prozor bio u toaletu. Stoga smo morali premjestiti kupaonicu na drugo mjesto kako bismo u kuhinji-boravku dobili veliki otvor s dnevnim svjetlom, kao i na galeriji - objašnjava Dajana Furgala Šuper.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Napominje kako nakon zagrebačkog potresa ovaj stan, iako u strogom centru, nije imao strukturnih oštećenja, a zgrada u kojoj se nalazi dobila je zelenu naljepnicu. Ipak, nije sve bilo jednostavno.

U stanu je žbuka potpuno stradala, što je također zahtijevalo temeljitu rekonstrukciju.

Pitali smo što su onda morali sanirati i napraviti novo i pokrpati?

- Sve, baš sve. Ovo je bio pravi projekt. Prošla sam puno adaptacija, no odmah u startu sam rekla da će nam ovo biti najizazovniji i najdraži projekt. Tomislav Barbir je bio nadzor na gradilištu i svojim zavidnim znanjem i profesionalnim pristupom je osigurao da teče glatko i bez stresa te se u svakom trenutku prilagođavao zahtjevima i novim momentima, kojih je ovdje bilo uistinu puno, i to posebno onih neočekivanih. U stanu smo prvo izmjestili instalacije kupaonice u drugi dio stana, i to smo sve provukli kroz pod. Potom smo radili betonsku deku i izolaciju. Prvo smo mislili sanirati zidove, no ipak smo zbog statičke sigurnosti sve otukli do cigle i onda iznova strojno žbukali te ostavili jedan cigleni zid kao suvenir. Osim toga, konstrukcija galerije je ubušena unutar zidova tako da je stan sada u svakom pogledu ojačan do te mjere kao da ste u novoj zgradi jer je svaki stari dio ojačan i izmijenjen u cijelosti - priča Dajana Furgala Šuper koja je s partnerom Igorom i vlasnica ovog minijaturnog stana.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image

Zbog visine, izvedena je galerija-spavaonica zbog koje je dobiveno još nekoliko potrebnih, dodatnih kvadrata

IVANA NOBILO/CROPIX

LUKSUZ I KOMFOR

- Uređenje je bio baš lijep dio projekta. Ja sam odmah htjela po uzoru na neke ideje koje su me oduševljavale na putovanjima, posebno u New Yorku, dobiti mali, ali luksuzni i funkcionalni prostor. Kad sam to prije promatrala, uvijek mi se javljala želja u mini prostoru dobiti luksuz i komfor. I pitala sam se bih li ja to mogla ostvariti u Zagrebu. Stan koji ima potpuno opremljenu kuhinju (perilica, mikrovalna, aparat za kavu itd.), sofu na razvlačenje, veliki bračni krevet, potpuno opremljenu kupaonicu, ugradbene ormare, i to sve u samo 16 kvadrata, već je nalik umjetnosti. I sve smo to ostvarili. Ideja je bila dobiti prostor u kojem će sve odisati duhom građanskog stana s detaljima koji će gostima osigurati komforan i luksuzan smještaj.

image

Kuhinja je potpuno opremljena unatoč mini dimenzijama. Ima perilicu, mikrovalnu, aparat za kavu...

IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Stoga smo uz materijale - kamen u kupaonici, Rose Gold slavine i klasični hrastov parket složen u riblju kost - samim namještajem (baršunasta sofa, bakrena kuhinja, zlatni luster, stakleno stubište, brončana ogledala na ormarima itd.) dali dozu glamura kako bi se svatko osjećao kao da je došao u neku luksuznu sobu koja ima i kuhinju-blagovaonicu. Ja sam imala neku generalnu viziju, koju je arhitektica Sandra odmah prepoznala i realizirala do najsitnijeg detalja- otkriva.

Ovaj mali stan se sastoji od ulaznog prostora u kojem je smješten ugradbeni ormar, kupaonice, dnevnog boravka i kuhinje-blagovaonice na donjoj etaži te galerije-spavaonice iznad.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

- Stan je od derutnog prostora, korištenog kao spremište, postao mali građanski loft stan s daškom glamura. Svaki je milimetar osmišljen kako bi prostor u konačnici tvorio primamljivu cjelinu, a ujedno on stvara neopisivu ugodu boravka. U 16 kvadrata dobili smo ulazni prostor s ugradbenim ormarom, svijetlu kupaonicu s kliznim staklenim vratima, konzolnim sanitarijama i tuš-stijenom, boravak kao središnje mjesto s visokim stropom, potpuno opremljenu kuhinju s konzolnim stolom, otvoreno stepenište iz zone boravka prema prostranoj spavaonici na galeriji koja je veličine pola stana - opisuje vlasnica Dajana.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

ŠTUKATURE

Nadalje, s obzirom na lokaciju stana i očuvanje izvorne konstrukcije i stila nekadašnje privatne kuće Čop iz 1907. godine, koju je projektirao hrvatski arhitekt Aladar Baranyai, koji je među prvima u hrvatsku arhitekturu unio duh secesije, arhitektica Sandra Jančić je u stan unijela i vratila secesijski stil interijera koristeći suvremene materijale. Jedna od karakteristika ovog stila je dinamična, valovita linija sinkopiranog ritma, dekorativnost i asimetričnost. Elementi izgledaju kao da će oživjeti i rastu u forme poput biljaka.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

- Na ulazu u stan osmišljen je hodnik s ugradbenim ormarom ostakljen bakrenim površinama. Na stropu hodnika vidljiv je raster antracitne čelične konstrukcije galerije iz koje proviruju tri crna spot reflektora s toplom svjetlošću. Kupaonica je, s obzirom na kutni smještaj u prostoru, dobila staklena klizna ulazna vrata, a opločena je keramičkim pločicama s efektom mramora. Slavine i ruža tuša su kontrirane Rose Gold nijansom koja u kombinaciji s mramorom i antracitom kao fiksnim elementima stvara bakreni efekt i od kupaonice stvara dodatnu zonu elegancije. Iz hodnika proviruje razigrani spiralni luster u zoni dnevnog boravka s elementima bakra. Stepenište galerije naizgled djeluje konzolno zbog crnih čeličnih šipki provučenih do stropa, a osvijetljeno je crnim spot reflektorima. Korišten je antracit čelik za konstrukciju galerije, staklo i hrast parket te bijela boja zidova kao baza.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

- Zatim smo unosili elemente bakra i crne boje s omekšanjima sivom. Paletu boja zaokružili smo baršunastom sofom u zagasito žutoj boji. Zadržali smo zid cigle na stepeništu, a radi refleksije svjetlosti postavili smo dva ovalna ogledala. Galerijski zidovi su obogaćeni štukaturama te je cijeli prostor u sinergiji, a međusobna igra boja i oblika oživjela je ovaj prostor - dodaje Dajana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2024 15:53