U POSJETI

Obnova svjetlom okupanog stana od 71 kvadrata u poznatoj zagrebačkoj zgradi iz 60-ih

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Vlasnici su željeli da prostor ostane prozračan, neopterećen suvišnim komadima namještaja, a opet ugodan i topao

Ulaskom u stan površine 71 kvadrat u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici teško je ostati ravnodušan na divnu količinu prirodnog svjetla koje obasjava sve prostorije. Taj "wow efekt", kažu nam vlasnici, stan je imao i prije preuređenja, budući da se nalazi na šestom katu zgrade sagrađene 1960. godine prema projektu arhitekta Nevena Šegvića.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Projekt preuređenja stana i izvedbu po principu "ključ u ruke" vlasnici su prepustili dizajnerici Maji Mihovilović

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Međutim, oprema u stanu bila je u neznatno izmijenjenom stanju u odnosu na godinu završetka gradnje, a i ono što je bilo promijenjeno bilo je zrelo za renoviranje. Kako bi se vlasnici uselili u razumnom roku te kako bi, s obzirom na budžet kojim su raspolagali, dobili najbolji omjer funkcionalnosti, kvalitete i estetike, trebala im je stručna pomoć. Projekt preuređenja i izvedbu po principu "ključ u ruke" prepustili su dizajnerici Maji Mihovilović iz studija Tu žive ljudi.

Potencijalna zamka

- Stan je većinu dana okupan prirodnim svjetlom pa smo svakako željeli naglasiti tu njegovu prednost. Vlasnici su željeli da prostor ostane prozračan, neopterećen suvišnim komadima namještaja, a opet ugodan i topao - kaže dizajnerica, dodajući kako je potencijalna zamka sterilnog uređenja uspješno izbjegnuta zahvaljujući pažljivom odabiru detalja.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Namještaj i dekoracije kupljeni su većinom u salonima u Zagrebu, a kupaonski namještaj i biblioteka rađeni su po mjeri

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Prostor dnevnog boravka "podižu" dizajnerska tapeta domaćeg brenda i kožna fotelja u boji konjaka

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Postojeći tlocrtni raspored odgovarao je vlasnicima, a preuređenje je podrazumijevalo zamjenu svih instalacija, podnih obloga te zidnih pločica u toaletu, kupaonici i kuhinji. Vanjska stolarija bila je relativno nova pa je zadržana, ali su zamijenjena sva sobna vrata. - Brušenje, kitanje i lakiranje postojećih sobnih vrata relativno je skupo pa klijentima predlažem da ih zamijene novima, osim ako se ne radi o iznimno kvalitetnoj stolariji koju se isplati renovirati - savjetuje Maja i dodaje kako parapet od lamperije u prolaznom hodniku ciljano nisu htjeli mijenjati jer je prelakiran u bijelo ispao baš zgodan i topao detalj, kao i gusani radijatori koji su također prebrušeni i prelakirani.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

U kuhinji je smješten manji blagovaonski stol koji odgovara potrebama vlasnika, dok je dnevni boravak ostao prozračan i neopterećen suvišnim komadima namještaja

Stan se sastoji od dugačkog ulaznog hodnika iz kojeg se desno ulazi u dnevni boravak, naprijed u spavaću sobu te lijevo u kupaonicu, toalet, ostavu i kuhinju s blagovaonicom. Iako je hodnik dugačak, nije nimalo mračan zahvaljujući svjetlarniku kroz koji svjetlo iz spavaće sobe dopire do njega. U spavaću sobu dodan je mali radni kutak pa je taj prostor preuzeo dvojaku funkciju.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Vlasnici vole biljke pa su ih rasporedili na više mjesta u stanu, kao i brojne predmete sentimentalne vrijednosti

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Vintage pločice

- Kuhinja je bila najnezgodnija za namještanje zbog kvadratnog oblika prostora, no u nju smo smjestili manji blagovaonski stol koji odgovara potrebama vlasnika dok je dnevni boravak ostao prozračan i neopterećen suvišnim komadima namještaja - objašnjava dizajnerica.

Tijekom uređenja vodili su se skandinavskim stilom: prevladavaju bijela i svjetlosiva, s ponekim crnim detaljem. Drvni dekor, topla boja laminata, biljke i manji dekorativni predmeti pridonijeli su dojmu topline i udobnosti.

- Kad osmišljavam uređenje prostora i nastojim s klijentom odrediti koji se ugođaj želi postići, obično polazim ili od jedne prostorije ili od nekog komada namještaja koji je klijentu važan. Ovdje smo znali da želimo kuhinju s ukladama te metro zidne i vintage podne pločice u kupaonici. Ti su elementi odredili ukupni ton uređenja ostalih prostorija - kaže Maja Mihovilović.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

U spavaću sobu dodan je mali radni kutak pa je ta prostorija preuzela dvojaku funkciju

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

S obzirom na to da u stanu prevladava monokromatska paleta boja, željela je dodati neku življu boju kako bi prostor dobio na zanimljivosti i karakteru. U startu je zamislila neki predmet u konjak ili tamnijoj ‘burnt orange‘ boji i na kraju je to bila kožna fotelja koja je dala završni pečat dnevnom boravku i zaokružila ga. Cijeli prostor ‘podiže‘ i dizajnerska tapeta domaćeg brenda Magis Wall.

- Prirodno je sjela u nišu u zidu i uokvirila prostor za sjedenje. Također, vlasnici vole biljke pa su ih rasporedili na više mjesta u stanu, a dodali su i brojne predmete sentimentalne vrijednosti. Takve mi je dekoracije najdraže vidjeti u prostoru jer su osobne, intimne i odraz su samih vlasnika - kaže dizajnerica.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Posljednji detalji

Namještaj i dekoracije kupljeni su većinom u salonima u Zagrebu, a kupaonski namještaj i biblioteka rađeni su po mjeri.

- Nakon završetka građevinskih radova, koji su trajali samo šest tjedana, uslijedili su opremanje stana i montaža rasvjete, a posljednja je na red došla biblioteka, kao šlag na torti. Kada se radi o usluzi ‘ključ u ruke‘, vlasnike što prije nastojimo useliti u prostor koji je u potpunosti namješten i funkcionalan za život, a onda se dekorativni predmeti mogu bez stresa birati u danima nakon useljenja. Vlasnicima preporučam da osjete prostor, provedu u njemu koji dan i onda odaberu posljednje detalje oko kojih se možda nisu mogli odlučiti tijekom izrade projekta - zaključuje Maja Mihovilović. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:09