Nije za turizam

Obnova baštine: Kuća dide Marka - raritet u staroj gradskoj jezgri Trogira

 Damir Žižić
Kuća dide Marka, djelo arhitekta Davora Bušnje, jedna je od rijetkih samostojećih kuća u staroj gradskoj jezgri Trogira

Interijerna kala u unutrašnjosti povezuje trg ispred kuće s kominom i krovnom taracom, te uspostavlja odnose unutar ovojnice kuće i evocira slojevitost veza, te sličnosti između kuće i grada.

Osuvremenjena povijesna zgrada nominirana je za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata, u kategoriji stambene arhitekture "Drago Galić".

Radi se o kući u kojoj je dida Marko rođen, u kojoj je odrastao te koja njegovom željom postaje mjesto za okupljanje šire obitelji, druženja vikendom i ljetne odmore djece i unuka. Temeljitom rekonstrukcijom uklonjene su sve međukatne konstrukcije i uvedena je nova organizacija prostora.

image
Damir Žižić
image
Damir Žižić
image
Damir Žižić

Meandar

- Javni prostor s kojeg se ulazi u kuću transponiran je unutar zidne ovojnice u vidu vertikalne praznine - voida. Taj void sadrži predvorje koje se razlaže po vertikali povezujući dvije etaže spavaćih odaja s potkrovljem u kojem su smješteni zajednički sadržaji. Void je proporcijama, mjerilom i karakterom poput dalmatinske kale koja postaje okosnica prostorne i programske strukture - opisao je Davor Bušnja.

image
Damir Žižić

Arhitekt Davor Bušnja povezao je unutrašnjost i vanjski dio u jedinstvenu priču. Kuća dide Marka, u kojoj je taj investitor rođen, jedna je od rijetkih samostojećih u povijesnoj jezgri

image
Damir Žižić
image
Damir Žižić

Tako ta interijerna kala povezuje trg ispred kuće s kominom i krovnom taracom, uspostavlja odnose unutar ovojnice kuće i evocira slojevitost veza te sličnosti između kuće i grada. Gradski prostor iz kojeg se ulazi u kuću nastavlja se punom visinom međuprostora, uspostavljajući dodatni prag prelaska iz javnog u privatni prostor. Obogaćen sustav kretanja meandrira međuprostorom te omogućuje niz unutarnjih perspektiva i vizualnih odnosa sa spavaćim sobama i prostorom zajedničkih sadržaja. Krovna terasa s pogledima na peto pročelje grada formira završni dijalog nove arhitekture i definirane povijesne gradske jezgre.

image
Damir Žižić
image
Damir Žižić

Primjer je relativno male i samozatajne arhitektonske intervencije u osjetljivom okruženju

image
Damir Žižić
image
Damir Žižić

Nije za turizam

U kontekstu intenzivne gradnje na obali, u kojem nerijetko dominira građenje novih ili prenamjena postojećih zgrada u turističke svrhe, kuća dide Marka donosi jednu istinski posebnu arhitektonsku priču, stoji u objašnjenju projekta za nagradu UHA-e. Kuća u kojoj je dida Marko rođen i odrasta gotovo je jedinstvena u Trogiru. Male tlocrtne površine, diktirane povijesnom matricom grada, kuća je izvana jednostavne forme, proizašle iz logike vremena i materijala u kojima je sagrađena.

image
Damir Žižić
image
Damir Žižić
image
Damir Žižić

"Unutar postojeće kamene ovojnice uvedena je nova trodimenzionalna organizacija prostora, kuća u kući. Umetnuta forma volumenom i odabirom materijala uspostavlja novi dijalog s autentičnom ovojnicom te zajednički stvaraju slojevitu kompoziciju. Kuća dida Marka primjer je relativno male i samozatajne arhitektonske intervencije u osjetljivom okruženju, koja je arhitekturom usklađena s kontekstom i vremenom u kojem je nastala, a rezultirala je velikom prostornom vrijednošću za njene korisnike i širi gradski prostor", piše u nominaciji kuće za nagradu.

image
Damir Žižić
image
Damir Žižić
image
Damir Žižić

Unutar postojeće kamene ovojnice uvedena je nova trodimenzionalna organizacija prostora, kuća u kući. Mendar ili unutarnja kala omogućuje niz perspektiva i vizura

image
Damir Žižić
image
Damir Žižić

Kandidat za nagradu UHA-e

Uz autora Davora Bušnju projektni tim na ovom projektu bili su i arhitekti Ariana Kun i Tomi Šoletić. U kategoriji Drago Galić za stambenu arhitekturu nominirane su još i kuća Kuća P, arhitekata Miroslava Rajića i Marina Račića, studio MR 2, na Grobniku, Kuća u Rasnoj, arhitektice Silvije Pranjić, mjesto Rasna, Brestovac, Mijena kuće uz more arhitekata Antonijele Šeparović Uchytil i Andreja Uchytila, u mjestu Tudorovica, Vela Luka, te Stambena zgrada na Trnju, arhitekata MVA/Mikelić Vreš Arhitekti, u Zagrebu. O nekima od njih već smo pisali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 11:12