UPEČATLJIV INTERIJER

Obitelji iz Zagreba isplatilo se biti odvažan, stan su iznajmili u rekordnom roku: ‘Hrabro smo izašli iz svoje zone komfora‘

 Barbara Trbojević, Barbigraphie
U suradnji s dizajnericom interijera Mirelom Blažanović adaptirali su stan u širem centru grada, pogledajte rezultat

Obitelj iz Zagreba odlučila je stan površine 78 četvornih metara u širem centru grada dati u najam. Iako je bio u relativnom dobrom stanju - bilo je dovoljno samo unijeti namještaj i početi živjeti u njemu - vlasnici su ipak krenuli u adaptaciju, ne bi li ga prilagodili zahtjevima današnjeg stanovanja. Osim toga, nisu bili sigurni hoće li ga dati u kratkoročni ili dugoročni najam, pa su cijelom projektu pristupili tako da zadovolje obje opcije, a da pritom ponude upečatljiv i drugačiji interijer. U tome im je pomogla dizajnerica interijera Mirela Blažanović, koju su angažirali nakon što su vidjeli jedan stan koji je uređivala prije, a senzibilitetom je podsjećao na stil i atmosferu koju su zamislili i za ovaj prostor.

image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie

- Imali smo neke zamisli kako bismo voljeli da prostor izgleda; nismo željeli da se dizajnom utopi u moru sličnih interijera kakve gledamo po različitim platformama. Nismo htjeli neutralne boje, nego nešto što će iskočiti iz bijele, sive i bež svakodnevice - kažu vlasnici.

Dodaju kako je najzahtjevnije bilo postojeću konstrukciju i dispoziciju prilagoditi zahtjevima modernog stanovanja, stoga je izrađeno nekoliko rješenja dok nisu zaključili koje im se od ponuđenih najviše sviđa.

image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie

Željeli su, kažu, otvoreni dnevni boravak povezan s kuhinjom i blagovaonicom te dvije spavaće sobe od kojih svaka može biti namijenjena za spavanje, ali po potrebi i za rad. Međutim, konstrukcija zatečenog stanja nije dopuštala otvorenost kakvu su prvotno zamislili, pa je kuhinja ipak ostala kao zasebna prostorija, ali u potpunosti povezana s blagovaonicom i boravkom. Budući da je zgrada sagrađena u četvrtom desetljeću prošloga stoljeća, stan je imao i djevojačku sobicu, koja je bila tadašnji standard. Ona je, pak, pretvorena u kupaonicu i gostinjski toalet, čime je osigurano praktično i korisno rješenje.

- Nova kupaonica ima prirodnu rasvjetu i ventilaciju, što nam je bilo važno, taj smo prozor ‘oduzeli‘ od bivše djevojačke sobe - kažu vlasnici.

Radovi na izmjeni tlocrta, prepričavaju, počeli su prilagođavanjem pregradnih zidova i uklanjanjem podnih obloga: keramičkih pločica, terrazzo podova i parketa.

image
Barbara Trbojević, Barbigraphie

- Stropne konstrukcije djelomično su drveni grednik, a djelomično AB ploča. Na mjestima gdje se nalazi betonska međukatna ploča umjesto terrazzo poda postavljena je nova cementna glazura, a na mjestima gdje su stropovi od drvenih greda daščana podloga zamijenjena je novim OSB pločama. Svi novi pregradni zidovi izrađeni su od gipskartonskih ploča, a na podovima je gotov troslojni parket, osim u kuhinji i sanitarnom čvoru, gdje su zbog jednostavnosti održavanja postavljene keramičke pločice - opisuju.

Dodaju kako se adaptacijom nastojalo sačuvati istovjetno opterećenje konstrukcije zgrade, što se i postiglo jer su svi podovi ostali jednakog presjeka, ali su napravljeni suvremenim materijalima.

Uz izmjenu instalacija, napravljen je i novi sustav centralnog grijanja s radijatorima, odnosno podnim grijanjem u kupaonici i toaletu, saniran je dimnjak te ugrađen plinski kondenzacijski uređaj, a postavljena je i nova PVC stolarija s električnim podizanjem roleta.

image
Barbara Trbojević, Barbigraphie

- Pretpostavljali smo da će većina namještaja morati biti izrađena po mjeri, a da ćemo samo manji dio odabrati na internetskim prodajnim platformama, pa smo svoje zahtjeve prenijeli projektantici i u dogovoru s njom definirali kako bi svaki element trebao izgledati. Jednim dijelom izašli smo iz svoje zone komfora, ali su nam se njezini prijedlozi jako svidjeli. Donijeli smo možda neke hrabre odluke, ali smo na kraju dobili stan kakav smo htjeli - kažu.

U ulaznom dijelu su velik ostakljeni ormar i element za cipele, a na taj se prostor nastavlja dugački hodnik koji je zbog svoje širine odlično poslužio za smještanje još jednog velikog ormara u kojem se nalaze bojler i svi oni predmeti koji su nužni za svakodnevno održavanje stana, kao što su usisavač, daska za peglanje, sušilo za rublje, kante... Iz hodnika su, s desne strane, troja vrata: gostinskog toaleta, kupaonice s tušem, umivaonikom, toaletnom školjkom i perilicom za rublje te potpune opremljene kuhinje s balkonom koji gleda na ozelenjeno dvorište.

image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie

Ravno od ulaznih vrata, na kraju tog dugačkog hodnika, smještena je višenamjenska soba, istočne orijentacije, pomalo izolirana od ostatka stana tako da može poslužiti za boravak djeteta, ali i za rad. S lijeve strane hodnika je prolaz prema blagovaonici i boravku iz kojih se ulazi u vrlo prostranu spavaću sobu s velikim ormarima, ladičarima za donje rublje te radnim stolom koji može poslužiti i kao toaletni stolić.

- Odluka projektantice bila je da se ne ulazi u troškove s dizajnerskim komadima namještaja i detaljima te da se prostor akcentira bojom i neobičnim kombinacijama. Vjerujemo da je to dobra odluka jer će se stan iznajmljivati nepoznatim korisnicima i nije za osobnu upotrebu. Tako se čini kao da je svaki komad ono što definira prostor, a zapravo nijedan element ne dominira posebno niti zahtijeva isključivu pozornost - kažu.

image
Barbara Trbojević, Barbigraphie

Cijelim prostorom provlače se iste boje: maslinasto zelena, boja opeke, svijetla plava, crna i drvni dekor. Tako velikom spavaćom sobom dominira crni namještaj s garderobnim ormarom s frontama od ogledala te zidom u boji opeke iza uzglavlja bračnog kreveta.

Dnevna soba također ima drveni dio namještaja u crnoj boji, a tapeciranim elementima unesena je toplija i mekša tekstura. Tako su stolci zeleni, a kutna garnitura boje duhana koja je usklađena s dekorima na prozorima. Boja zida usklađena je boji stolaca, čime je vizualno zaokružen prostor.

Kuhinja je u potpunosti u tamnim maslinastim frontama, s radnom plohom smeđe boje usklađenom s bojom parketa. Kupaonicom, pak, dominira namještaj u boji opeke i radna ploha u istom drvnom dekoru kao u kuhinji.

image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie
image
Barbara Trbojević, Barbigraphie

- Dječja soba, osim crne koju smo i ovdje koristili, ima neobičan garderobni ormar intenzivnije svijetle plave boje u kombinaciji s bojom cigle. Tu istu plavu boju upotrijebili smo i pri izradi elementa za cipele u ulaznom prostoru - kažu vlasnici i dodaju da je odabir boja bio prepušten projektantici, ali su im tako "sjele" da nije bilo potrebno dugo razmišljati.

- Svaka od odabranih boja prilično je autonomna i može ponijeti prostor, ali su ujedinjene u cjelinu stvorile vrlo ugodnu i zanimljivu kompoziciju - ističu.

Budući da je stan namijenjen najmu, lišen je prevelikog broja detalja i osobnih sitnica, uneseno je samo nekoliko umjetnih biljaka i desetak knjiga koje mogu poslužiti da stan izgleda toplije i ugodnije. U međuvremenu je odlučeno da će se stan dati u dugoročni najam, a iznajmljen je neposredno nakon što je fotografkinja iz njega izašla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:45