BISTRO BROKENSHIPS

Novo omiljeno mjesto svih romantičara na zagrebačkom Gornjem gradu

Ako vas je šarmirao Muzej prekinutih veza, oduševit ćete se i novim gornjogradskim mjestom

Razgovarali smo sa Željkom Zrnić, dizajnericom koja u suradnji s vlasnikom Draženom Grubišićem potpisuje predivno i posebno uređenje novog bistroa na Gornjem gradu u koji ćete rado sjesti, u paru ili sami. U 100 kvadratnih metara na Katarininu trgu, uz Muzej prekinutih veza i pripadajući kafić, naići ćete na novi simpatični bistro Brokenships.


- Inspiracija za uređenje došla je iz povezanosti s Muzejom prekinutih veza i njegove tematike ljubavnih uzleta, brodoloma, procesa zaljubljivanja, otpuštanja i prebolijevanja. Iako objekti nisu eksplicitno vezani i funkcioniraju svaki za sebe, taj terapeutski proces prebolijevanja prekida i blijeđenja emocija poslužilo je kao inspiracija za uređenje - otkriva nam Željka.


Brokenships se i svojom ponudom hrane savršeno uklopio u ovaj romantični dio Zagreba i ideju Muzeja prekinutih veza. Zvijezde ponude su tradicionalni, pomalo zaboravljeni hrvatski recepti s prigodnim nazivima porcija. Tako ćete na meniju pronaći "comfort food", i to u "single" i "large" porcijama.

- Jelovnik je osmišljen tako da se kombinira nekoliko 'single' porcija kako bi jedna osoba mogla isprobati više jela. Prevedeno na ljubavni jezik, 'single' osoba ne mora više maštati o tome da osim svojega, isproba još neko jelo, a parovi koji su se naučili dijeliti sada imaju još veći izbor - govore nam iz Brokenshipsa.



Što se tiče samog uređenja prostora, budući da nije bilo većih građevinskih radova, uređenje je trajalo dva mjeseca. Nakon dva mjeseca u prostoriji stare palače nastao je šarmantan bistro s terasom zbog koje se ponovno veselimo toplom vremenu. Crni su se elementi u interijeru savršeno uklopili s nijansiranim zidovima, a eksterijer se odlično uklopio u sunčanu i mirnu atmosferu Gornjega grada.


Ograničenja u budžetu uvijek su dobar izvor inspiracije, pa je tako primjerice postojeći šank obučen u obične žljebove, plastificirane i posložene jedan u drugi, što se pokazalo kao zanimljivo i decentno rješenje - kaže Željka.




Željka nam je najbolje opisala sami prostor ističući njegove posebnosti. - Posebnost je interijera svakako intenzivna prisutnost boja, kao i činjenica da se nalazi u staroj palači. Relativna skučenost i zakrivljeni, ispresijecani strop daju toplinu i osobnost prostoru. Postav sjedenja pretežito se sastoji od stolova za dvoje koji se po potrebi spajaju za brojčano veća društva, što jednako tako sugerira opušteni karakter i mogućnost prilagodbe pojedinoj situaciji - i dodajte da je posebnost eksterijera, osim odmaka od gužve "donjeg centra grada", i to što se nalazi u blizini kafića Muzeja prekinutih veza koji tijekom ljeta pruža sadržaje među kojima će svatko pronaći ponešto za sebe.

Željka nam, primjerice, ističe jazz koncert uz čašu vina nakon večere.


Naravno, kao što to uvijek biva, nije sve teklo glatko. Najizazovniji su u cijelom uređenju bili budžet i ograničenja zatečena u prostoru. - S obzirom na palaču u kojoj se bistro nalazi, zatečeni su neki problemi poput očekivane stare gradnje, odnosno loši zidovi i instalacije, kao i gabariti prostora koje je bilo izazovno uskladiti s današnjim propisima za restoransku kuhinju. Također, već dobro poznata hrvatska administracija nije faktor koji će ti dati vjetar u leđa da se cijela stvar malo ubrza - tvrdi Željka.
Međutim, sve su uspješno riješili, a ograničenje u budžetu pretvorili su u svoju prednost. - Ograničenja u budžetu uvijek su dobar izvor inspiracije, pa je tako primjerice postojeći šank obučen u obične žljebove, plastificirane i posložene jedan u drugi, što se pokazalo kao zanimljivo i decentno rješenje - kaže Željka.




Sve u svemu, pronašli smo novo omiljeno mjesto na Gornjem gradu u čijem ćemo interijeru i eksterijeru rado uživati sami uz "single" porcije ili u dobrom društvu uz "large" porcije.

Pratiti ih možete putem Facebook stranice: Brokenships Bistro i Instagrama @brokenships.bistro.

Foto: Foto: Nataša Njegovanović, Željka Zrnić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 11:26