ARHITEKTURA

Novi vrhunski projekt u zagrebačkoj Babonićevoj ulicu

Djelo studija NOINarhitekti arhitektice Nikoline Ivanović u Zagrebu. To je stambena građevina s tri stana, svaki na svojoj etaži i s podrumom gdje je garaža s tri parkirališna mjesta i tri u otvorenom, natkrivenom dijelu

U donjem dijelu poznate zagrebačke ulice za obiteljsko stanovanje, Babonićeve na Šalati, pozornost plijeni jedna još nedovršena građevina, neobično zanimljive betonske konstrukcije. Riječ je o stambenoj građevini studia NOINarhitekti, arhitektice Nikoline Ivanović, i projektu imena K 2016 ZG.

Ova, do prije deset godina slijepa ulica obiteljskih kuća, koje su podizale generacije zagrebačkoga građanskog sloja, danas je među nekretninski najskupljima u zemlji, što se dogodilo nakon gradnje VMD-ova naselja od tridesetak urbanih vila u produžetku, s ponekim vlasnicima poznatih imena... Donji starosjedilački dio ulice, u prošlosti prilično koherentan, novonastalom nekretninskom situacijom i nemogućnošću daljnje gradnje u gornjem dijelu, tržištu počinje intenzivnije nuditi svoje nekretnine te unatrag pet godina počinje urbana transformacija i tog dijela, temeljena na pojedinim mikrolokacijama i individualnoj interpretaciji.

Na svakoj etaži nalazi se četverosobni stan od dvjestotinjak kvadrata uključujući terase i vrt

RAVNI KROV

S obzirom na to da su individualna interpretacija i autorstvo otprilike “core business” ureda NOINarhitekti, oni su još 2016. godine angažirani za jednu takvu transformaciju. Ovaj je ured poznat po svojim nagrađivanim projektima i realizacijama luksuznih obiteljskih kuća i stanovanja kao što su bili oni imena Š 2008 ZG i Š 2015 HV.

Arhitekticu Nikolinu Ivanović pitamo o konceptu zgrade.

- To je stambena građevina s tri stana, svaki na svojoj etaži i s podrumom. U podrumu objekta je garaža s tri parkirališna mjesta i tri parkirališna mjesta u otvorenom, natkrivenom dijelu podruma. Kolni i pješački pristup je iz Babonićeve ulice. Vanjska vertikalna komunikacija; otvoreno dvokrako stubište integrirano skriveno u arhitekturu objekta i zatvoreno dizalo, podrum vežu s ostalim etažama - odgovara ona.

Na svakoj etaži - prizemlju, 1. katu i uvučenom katu - nalazi se četverosoban stan od dvjestotinjak kvadrata uključujući pripadajući pretprostor, natkrivene i nenatkrivene terase i vrt. Krov objekta je ravan, neprohodan. Objekt je veličine 499 kvadrata plus terase i podrum, ukupno 1000 kvadrata projektirane površine.

TERASE

- Projektni zadatak inicijalnog investitora, jer kuća je kasnije, po završetku izvođenja betonskih radova, spletom okolnosti prodana i promijenila vlasnika, glasio je otprilike ovako: ‘Imam preplaćenu parcelu na kojoj mogu graditi 500 kvadrata građevinske bruto površine, a što mi nije dovoljno niti da vratim uloženo. Izmislite mi čudo s tri krajnje luksuzna stana savršenog interijera i eksterijera’. Ni manje ni više, baš sasvim jednostavno - smije se Nikolina Ivanović.

Tri stana jednako tri bloka, jedan nad drugim i jedan mali, kao u igri Jenga potez izmicanja srednjeg bloka po dužoj i kraćoj stranici, i to je to, kaže arhitektica N. Ivanović čiji je ured specijaliziran za individualnu interpretaciju

Kako su to izveli, pitamo je dalje.

- Dakle, 3 stana = 3 bloka, jedan nad drugim i jedan mali, kao u igri ‘Jenga’ potez izmicanja srednjeg bloka po dužoj i po kraćoj stranici, i to je to. Srž ideje arhitektonskog oblikovanja - izmak, slide, koji jasno definira etaže, njihove pripadajuće velike natkrivene i nenatkrivene terase, kao bit iščitavanja punog i praznog - izmaka samog - objasnila je ona.

I baš zbog iščitavanja izmaka, tog punog i praznog, te srži ideje, dodaje N. Ivanović, arhitektonsko oblikovanje zaokruženo je kosinama parapetnih zidova velikih terasa, ogradama koje djelomično kreću od nule pa do pune visine, fasadnim oblogama i u korelaciji s košenim čeličnim stupovima prizemlja. Kosine parapetnih zidova terasa postaju apsolutni markeri svakog pojedinog od tri izmaknuta kubusa.

- Projekt je tu, dozvole su ishođene, gradilište radi... ‘To be continued’... - zaključuje arhitektica.

Projektni tim činili su arhitekti Nikolina Ivanović, Dorotea Križić te Igor Bilota i Vilijam Petrović za 3D rendere.

Foto: STUDIO NOIN ARHITEKTI, DAMIR FABINAJIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 16:07