Ah, ti Nizozemci

Nikada ne biste pogodili od čega je izrađena, a ne treba temelje, i može trajati i do 50 godina

 Yvonne Witte
U pitanju je fleksibilni koncept gdje se jednostavni standardni segmenti lako povezuju međusobno nevidljivim vezama

Suvremeni ured ili kuća za odmor? Privremeni smještaj ili izložbeni prostor na sajmu ili festivalu? Nebrojeno je mnogo načina na koje Wikkelhouse može poslužiti, ali to je čak možda manje zanimljiva stvar kada je ova građevina u pitanju. Naime, Wikkelhouse što je doslovni prijevod „kuća za omatanje” za oblikovanje svojih zidova i krova koristi velike role recikliranog valovitog kartona.

image
Yvonne Witte

U pitanju je fleksibilni koncept gdje se jednostavni standardni segmenti lako povezuju međusobno nevidljivim vezama. Iako se čini da bi kuća od kartona u najboljem slučaju bila privremena građevina, nizozemski dizajneri iz Fiction Factory uspjeli su stvoriti održivo stanovanje od teškog papira. Posljednjih nekoliko godine proveli su usavršavajući Wikkelhouse i sada je na raspolaganju više različitih vrsta dizajna.

image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte

Proizvodnja Wikkelhouse-a započinje na ogromnom stroju, gdje se premaz ekološkog ljepila nanosi na dugu rolu kartona. Nakon toga, materijal se omota i zarotira 24 puta oko okvira kako bi se osigurala njegova čvrstoća, izdržljivost i da ima pravilan oblik. Nakon sastavljanja početne konstrukcije, prekriva se hidroizolacijskim materijalom i završava vanjskim drvenim oblogama.

image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte

Wikkelhouse modularni je dizajn i potpuno se prilagođava željama stanovnika. Na primjer, veća zgrada može se stvoriti jednostavnim dodavanjem više dijelova na okvir. Može poslužiti kao bungalov na plaži ili kao radni prostor u šumi, ali u Wikkelhouse se također može smjestiti i kuhinja i kupaonica ako netko pak želi trajno živjeti u ovoj kući od papira.

image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte
image
Yvonne Witte

Osnova Wikkelhousea je valoviti karton, koji je patentiranom metodom omotan oko ogromnog kalupa, dok se dodaje ekološki prihvatljivo ljepilo. Time se stvara sendvič struktura tvrda kao stijena i savršeno je izolirana. Ovaj proces namotavanja integrira toplinsku izolaciju i konstrukciju na održiv način. Nakon toga je svaki segment zaštićen vodootpornim prozračnim filmom, sličnim prozračnoj kišnoj odjeći, a zatim je završen drvenim pločama.

Wikkelhouse zadovoljava kriterije za privremeno ili trajno stanovanje. Najmanje je tri puta trajniji od tradicionalne gradnje i ima životni vijek od najmanje 50 godina. Upotreba materijala koji se mogu reciklirati i mogućnost ponovne uporabe modula osigurava trajnost.

image
Yvonne Witte

Omotač se može postaviti u roku od jednog dana i isporučiti sa staklenim ili zatvorenim fasadama. Kuća se također može proširiti modulom s toaletom, kupaonicom i kuhinjom. Osim toga, možete premjestiti ili proširiti kuću s jednim ili više modula. Zbog male težine, u većini slučajeva nisu potrebni temelji, a proračuni pokazuju da vjetar ne predstavlja opasnost.

Ovo je doista jedinstven i suvremen dizajn koji stvara prostor za život, posebne ili kreativne procese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:07