"Bez zeke, to je eliksir dugovječnosti", kaže mi Bruno Balen dok savija lijepo dizajnirano pakiranje koja se na klik otvara na sredini, te se iz njega ulijeva tekućina u čašu vode ispred mene. Sjedimo u dnevnom boravku s njim i njegovom poslovnom i životnom partnericom Nikom Pintar, na Trešnjevci, u minimalistički uređenom unajmljenom stanu u novogradnji s pogledom na Donji grad.
Ovaj par vlasnik je start up-a koji je osmislio brend Ani Biome, s proizvodima, kako kažu, preventivne biomedicine budućnosti. U tekućini koju pijemo nalazi se njihovo inovativno rješenje za zdravlje mikrobioma, smanjenje upalnih procesa i posljedičnog utjecaja na dugovječnost. Jednostavnije rečeno, njihovi napitci AgeBioticsi nastaju fermentacijom kombinacije biljaka, gljiva, voća i meda. Napitak ima blago kiselkasti okus zbog visokog udjela organskih kiselina, čime se posebno ponose.
Inače se ne pije kao što ga mi sada pijemo kod njih, nego svi njihovi korisnici dobivaju mjesečnu personaliziranu pošiljku svojeg eliksira, vezano uz osobne podatke koje o svome zdravlju i načinu života unesu u Ani Daily aplikaciju. Zanimljivo mi je bilo i to što taj njihov startup ima interni STEM tim koji je razvio aplikaciju i modele strojnog učenja i umjetne inteligencije. Pioniri su rastuće industrije dugovječnosti, pogotovo u Americi, za koju vjeruju da će postati najveća industrija u povijesti. Cilj im je postati vodeća BioAgeTech tvrtka.
KOLIKO STE UOPĆE DOMA, VIDIM TU KOFERE?
Nika: "Puno više smo u uredu i na poslovnim putovanjima. Nedavno smo se vratili s turneje Amerikom i upravo krećemo na put s kojeg ću se ja vratiti sredinom svibnja, a Bruno krajem lipnja. U uredu nekad i prespavamo jer naš posao podrazumijeva višestruko puno radno vrijeme. Rijetko netko od nas dvoje može reći - ovo je sad vrijeme samo za mene".
Bruno: "Imamo odgovornost prema viziji, članovima tima, investitorima koji su nas podržali, ali i klijentima i klijenticama koji nam daju svoje povjerenje. Kao i svaki startup, statistički smo bili osuđeni na neuspjeh, slično kao i Bezos ili Rimac, no ustrajanje i upornost prkose statistici. Nismo znanstvenici, ali imamo znanstveni pristup vitalnosti i poslu. Formalno, ja sam ekonomist, a Nika komunikacijska menadžerica. U našem STEM timu imamo developere, doktoricu medicinske biokemije, stručnjaka za fermentaciju, dvije psihologinje, a u znanstvenom odboru još troje doktora znanosti".
DOBROBIT FERMENTACIJE ZA LJUDSKI ORGANIZAM NIJE NOVA STVAR...
Nika: "Tako je, ljudi koriste fermentaciju tisućama godina, u svim tradicionalnim kulturama. Na ovim su područjima kiseljenje kupusa i ispijanje rasola bili tradicionalna wellbeing kura naših baka i djedova. Korak ispred kod Ani je to što spaja drevnu tehnologiju fermentacije s modernom tehnologijom umjetne inteligencije kako bismo isporučili preciznu dozu personaliziranih metabolita, malih molekula koje prvi u svijetu personaliziramo".
VI KAO DA STE IZ NEKE DRUGE DIMENZIJE?
Bruno: "Mi gradimo novi svijet i novu ljudsku biologiju. Industrija dugovječnosti je industrija koja tek kreće i imat će veći utjecaj na čovječanstvo od bilo koje druge industrije. Mi smo fokusirani prvenstveno na kvalitetu tog života, tj. vitalnost, a neizravno i na produljenje životnog vijeka. S dužim životnim vijekom dolaze i mnoge bolesti. Starenje je zajednički nazivnik svih metaboličkih bolesti, koje kao industrija želimo iskorijeniti. Ako kao čovječanstvo uspijemo produžiti prosječno vrijeme provedeno u zdravlju za samo jednu godinu, to će donijeti 37 bilijuna dolara globalnoj ekonomiji, porast od 40 posto".
KAKO STE SE VAS DVOJE POVEZALI I KRENULI U SVE OVO?
Bruno: "Upoznali smo se na EBAN startup konferenciji u Zagrebu prije šest godina. Četiri godine smo u vezi. Budući da smo oboje patološki ambiciozni, preostalo nam je jedino da zajedno promijenimo čitav svijet (smije se). Trebalo je puno hrabrosti i ludosti. Nakon samo dva mjeseca veze prodali smo sve što smo imali. Uložili smo 200.000 eura, što je privatno velik novac, ali u svijetu startupa koji mijenja svijet to je vrlo malo. Sada imamo 40 investitora. Za to je trebalo obaviti barem 500 razgovora, a vjerujte, nije da smo se bavili samo time".
KOJA VAM JE NAJDRAŽA HRANA?
Nika: "Špek! Ali bez nitratnih soli i važno je da je mastan. Žitarice i šećere niti jedne vrste ne jedemo, a ja ne konzumiram ni laktozu. Svako jutro počinjemo sa specialty bulletproof kavom koju sami meljemo. Takva kava služi i kao doručak jer po šalici ima i do 500 kalorija koje dolaze od kokosovog ulja i sirovog jajeta".
Bruno: "Steak iz slobodne ispaše. Pazimo na porijeklo proizvoda i u pravilu ne jedemo meso uzgojeno na farmama i hranjeno žitaricama. Ne konzumiramo alkohol, tako da od pića imamo izbor između vode, AgeBioticsa, čaja i kave".
KOJE SERIJE PRATITE?
Nika: "Imamo ovaj TV u boravku, koji tu samo stoji. Ne stignemo gledati ni serije ni filmove. Odjavili smo se s Netflixa. No, nekada pogledamo dokumentarce o startupovima".
A KOJU MUZIKU VOLITE?
Bruno: "Ja volim cajke! Ne bi se reklo po svemu ostalom. A kad treniram - Eminema".
Nika: "Opuštajuću glazbu, jazz".
NEKI VAŠI INVESTITORI SU IZ IT SVIJETA KOD NAS I VANI, OTKUD TA VEZA?
Bruno: "Budući da je umjetna inteligencija uz fermentaciju ključna komponenta našeg razvoja, ta veza se stvorila prirodno. Veliku ulogu odigrao jedini regionalni inkubator za umjetnu inteligenciju, BIRD, čiji smo ponosni alumni. Tamo smo shvatili da je budućnost zdravlja personalizirana. Razvili smo aplikaciju za neinvazivnu dijagnostiku pomoću koje klijenti u samo jednoj minuti dnevno imaju priliku podijeliti stotine data pointova vezanih uz njihovu vitalnost. Izuzetno nam je bitna privatnost, tako da su podaci zaštićeni i nikada ih ne prodajemo. Te podatke zatim obrađuje umjetna inteligencija, koju smo također sami razvili, te na temelju toga preporučuje personalizirane kombinacije malih molekula koje dobivamo našom metodologijom fermentacije".
VAŠ STIL ODIJEVANJA?
Bruno: "Crna boja, zbog praktičnih razloga".
Nika: "Kod odijevanja i kod uređenja prostora volim da je sve čisto, minimalistički. Glava mi je puna informacija pa mi je važno da je oko mene vizualno mir".
ŠTO JE ZA VAS DOM?
Bruno: "Kako puno putujem, to je svako mjesto gdje uđem u svoju rutinu. Prije mi je bilo svejedno, mogao sam spavati u hostelima, a sada mi je bitno da je mjesto lijepo, inspirativno i da me može potaknuti na kreativno razmišljanje".
Nika: "Nismo puno u ovom stanu. Za mene je dom mjesto gdje se mogu opustiti i gdje se osjećam sigurno. Prije puta volim očistiti stan, da me dočeka čist i uredan kad se vratimo s putovanja. Naša oaza kad je put gotov, u kojoj se mogu dobro naspavati... do sutra".
VOLITE SPAVATI? KADA SE BUDITE?
Bruno: "Da, spavamo oko sedam do osam sati, to nam je izuzetno bitno. Idemo u krevet oko 10, 11 navečer i uvijek se budimo, bez budilice, oko šest sati".
Nika: "Dan započinjem s hladnim tušem, nevoljko. Ali tako treniram volju i kasnije uživam u naletu dopamina. Benefita ima mnogo. Iako mi se 99 posto vremena ne da, ustrajem. Koristimo čepiće za uši i maske za spavanje".
KOJIM SE SPORTOM BAVITE?
Bruno: "Vježbam redovito Movement, u tom sistemu tijelo se koristi na sve moguće načine i uvijek se probija vlastita granica. Ujutro imam vježbe tresenja, što bude vjerojatno smiješno ljudima koji prolaze, ali bitno mi je imati jutarnju tjelovježbu radi balansa kortizola. Nakon toga meditiram, evo možete vidjeti ovdje moj meditacijski jastuk. Najdraža aplikacija za meditaciju mi je Balance, tim koji stoji iza toga je odličan i gledam ih kao jedan od uzora".
NA BALKONU SU DVA BICIKLA...
Nika: "Svaki dan idemo na posao biciklima, i po kiši. Navikli smo se dok smo živjeli u Amsterdamu, pa nam je normalno. Imamo 15 minuta do našeg ureda u Vojnovićevoj".
ŠTO TRENUTNO ČITATE?
Nika: "‘Discipline is destiny‘ od Ryana Holidaya. U ovom svijetu koji je orijentiran na komfor i hedonizam pitanje je kako otkriti i održati disciplinu nad samim sobom".
Bruno: "‘The Song of the Cell‘ od Siddharthe Mukherjeeja. U osnovnoj školi nisam baš pazio na satovima biologije, a budući da se sada time bavimo, konstantna edukacija mi je krucijalna".
KOJE PODCASTE SLUŠATE?
Nika: "Slušam Hubermana i Petera Attiju, a Bruno Joea Rogana".
ŠTO PLANIRATE DALJE OVIH DANA?
Bruno: "Nika će kad izađe vaš članak biti sa znanstvenim timom u Portugalu na Longevity Med Summitu, gdje smo među četiri tvrtke u finalu izbora za najinovativnije rješenje industrije dugovječnosti ove godine, a ja ću za to vrijeme biti na poslovnom eventu u Zürichu. Zatim ćemo se naći u Švicarskoj, gdje imamo sastanke s lokalnim investitorima, 11 sastanaka u četiri grada kroz tri dana. Netom nakon toga ćemo izlagati na Hack Summitu u Laussani, boutique invitation only eventu za najinovativnije startupove iz područja održivog razvoja i tehnologije u hrani. Odmah zatim, putevi nam se razilaze i ja ću letjeti za NYC, gdje ću provoditi većinu vremena, a Nika ide u Amsterdam, na službeno otvorenje kliničke studije koju provodimo s Vrije Univerzitetom. Tako će izgledati samo naših sljedećih desetak dana".